Magazín

Nejlepší knihy krále hororů Stephana Kinga

Dostali jste chuť na opravdu vynikající horor nebo mysteriózní knižní thriller, který vás svým napětím připoutá ke stránkám, dokud se nedostanete k poslední? Možnosti, po čem sáhnout, jsou téměř nekonečné. Avšak zárukou kvality je už po několik dekád „mistr hororu“, americký spisovatel Stephen King. Které jeho knihy byste si rozhodně neměli nechat ujít? V našem článku pro vás máme výběr nejlepších knih Stephena Kinga. Do které se začtete jako první?

Král hororů – Stephen King

Stephen King Stephen King se narodil v Portlandu, ve státě Main na severovýchodním pobřeží USA. Main je známé svým venkovským charakterem a King jeho prostředí mnohokrát využil ve svých románech. Ve zdejším fiktivním městě Derry se odehrává například román To. Main je rovněž dějištěm knih jako Prokletí Salemu, Řbitov zviřátek a bezpočtu dalších. King tedy zůstal – i když lehce zvráceným způsobem – patriotem.

V minulosti psal i pod pseudonymem Richard Bachman. Takto jsou podepsány například tituly jako Blaze či Běžící muž (dočkal se úspěšné filmové adaptace s A. Schwarzeneggerem v roce 1987). King dnes patří k nejslavnějším a nejúspěšnějším spisovatelům 20. a 21. století. Je však taky jedním z žijících nestorů literatury.

Svou tvůrčí dráhu započal již roku 1959. Píše a publikuje tedy již přes 60 let. Za tu dobu napsal přes 60 románů. Většina se dočkala překladu do češtiny. A obrovské množství z nich i filmového zpracování. Často mimořádně úspěšného…

Filmy a seriály podle S. Kinga

První zfilmovanou Kingovou knihou byl román Carrie již v roce 1976, následovala první filmová verze Prokletí Salemu a potom již „majstrštyk“ v podobě filmu Osvícení od slavného režiséra S. Kubricka. Úspěch filmu znamenal zlom i v Kingově kariéře. Od té doby se stříbrné plátno adaptacemi jeho románů jen hemží.

Mezi nejznámější patří filmy jako Misery nechce zemřít, Vykoupení z věznice Shawshank či Zelená míle. Poslední dva zmíněné filmy patří k nejlépe hodnoceným v dějinách kinematografie. Na motivy Kingových románů vzniklo i mnoho seriálů. V posledních letech to byly například seriály Outsider, Pod kupolí, Chapelwaite a další.

Nejlepší knihy Stephena Kinga

1. Série Temná Věž

Temna-vez-Stephen-King

King prý tuto svou temnou fantasy ságu několikrát označil za svůj opus magnum – veledílo. Mnozí fanoušci a čtenáři by asi nesouhlasili. Ale rozhodně jde o velký milník a významný pilíř Kingovy tvorby. Sága má osm dílů a spin-off v podobě novely Sestřičky z Elurie. Celá série se dočkala komiksového zpracování. V roce 2017 vznikl i film Temná věž, který měl být prvním dílem filmové série.

Knižní sága má velmi spletitý příběh. Hlavním hrdinou je pistolník Roland Deschain a stěžejním motivem dlouhé putování k Temné věži. Série (zejména od druhého dílu) je skvěle hodnocená. Ohromí úžasnou tíživou a hutnou atmosférou, je nesmírně robustní, opulentní a propracovaná. Dohromady má mnoho tisíc stran. Není tedy divu, že k ní mistr výrazně přilnul. Milovníci neotřelé fantasy s prvky westernu, sci-fi, hororu a dalších žánrů budou jistě nadšeni.

2. To

TO-Stephen-King

Notoricky známý Kingův román z roku 1986, který se dočkal i dvou filmových adaptací. Knihou byste mohli umlátit velrybu, má přes 1000 stran. Děj se rozbíhá velmi pomalu. Rozdělený je na dvě části. První se odehrává na konci 50. let, v dětství hlavních hrdinů. Druhá část o necelých třicet let později.

Román je velmi skličující a často je označován i jako kontroverzní. Rozhodně jde však o mistrovsky zvládnuté hororové dílo a jednu z ikonických knih nejen daného žánru, ale i literatury druhé poloviny 20. století obecně. Pokud máte rádi tlusté bichle (což musíte, pokud chcete číst S. Kinga) a opravdu syrové horory s pořádně silnou atmosférou, To je pro vás vstupenka do ráje. Hodně temného ráje.

3. Prokletí Salemu

Prokletí Salemu Stephen King

Kniha u nás není tak známá jako jiné „Kingovky“. Dočkala se však dvou filmových adaptací a patří jednoznačně do zlatého fondu mistrovy tvorby. Román vyšel v originále v roce 1975 a potěší fanoušky upírské tématiky. Vypráví o spisovateli Benu Mearsovi, který se po letech vrací do města Jerusalem’s Lot v Maine, kde strávil část dětství. Město však skrývá hrůzné tajemství.

Prokletí Salemu byl teprve druhý Kingův román, ale už ho katapultoval mezi spisovatelskou elitu. I na tento román je mistr velmi hrdý a několikrát ho v 80. letech označil za svůj nejoblíbenější. Třeba ho taky zařadíte na svůj seznam nejlepších knih. Rozhodně stojí za přečtení.

4. Carrie

Carrie Stephen King

Dospívající dívka, šikana, telekineze. Už asi tušíte, co se chystá. Román Carrie, jako by se napsal sám. Je Kingovou první vydanou i zfilmovanou knihou. Už ho trochu zavál čas a dnes není tak známý a omílaný jako jiné mistrovy knihy. Pro seznámení s jeho tvorbou však představuje ideální bránu. Carrie je navíc spíše psychologický horor než vyslovený krvák. I to může být pro leckoho výhoda.

5. Osvícení

Bezesporu jedna z vůbec nejznámějších a nejopěvovanějších Kingových knih. Pokud byste si od Kinga měli přečíst jedinou knihu, řada lidí by vám jistě doporučila právě Osvícení. Děj začíná příjezdem rodiny Torrancových, která se má přes zimu starat o opuštěný horský hotel ležící daleko od civilizace. Je jasné, že na problém už je zaděláno – ale na jaký? To se budete divit.

Román je psychologický až psychedelický, drsný, sugestivní a perfektně vygradovaný. Zároveň není na mistrovy poměry až tak dlouhý. Čtyři sta stran vám uteče jako voda. Nebo spíš krvavý potok, ale pšš… nebudeme nic prozrazovat.

6. Mrtvá zóna

Mrtvá zóna Stephen King

Mrtvá zóna pracuje s dnes již legendárním a mnohokrát recyklovaným motivem jasnovidectví, které se projevuje při dotyku. Tento mysteriózní román se dočkal i filmového zpracování v roce 1983. Režie se ujal „král hnusu“ a „Krvavý baron“ D. Cronenberg a v hlavní roli se ukázal Ch. Walken. Navzdory silnému tvůrčímu týmu se film nestal takovým hitem jako jiné Kingovy adaptace. Jde však o velmi vydařený snímek, na který se stojí za to podívat… ale až po přečtení knihy!

7. Pod Kupolí

Pod Kupolí Stephen King

Pod kupolí je jedna z „novějších“ mistrových knih. V originále vyšla teprve v roce 2009. U nás v češtině hned o rok později. Jde o další poněkud grafomanský počin s téměř tisíci stránkami. Na nich budete sledovat osudy městečka Chester’s Mill v Main, které jednoho dnes odřízne od světa obří průhledná kopule.

Téma bylo zpracováno ve stejnojmenném seriálu. A motiv se objevil například i v Simpsonových ve filmu. Román Pod kupolí se těší vynikajícím hodnocením a rozhodně patří mezi velmi zdařilá a známá mistrova díla.

8. Řbitov zviřátek

Řbitov zviřátek Stephen King

Do síně slávy jistě patří i tento Kingův román. Mimořádně temný a tísnivý. Sám King knihu označil za „nejstrašidelnější, kterou kdy napsal“ a snad se svého výtvoru i sám trochu bál. Jisté je, že Řbitov zviřátek je hororem pro silné povahy. Ne kvůli krvavosti či krutosti, ale spíše kvůli velmi silným a rozrušujícím motivům. Jako je smrt dítěte.

V roce 2019 se kniha dočkala nové filmové adaptace. Hodnocení je spíše rozpačité, většina lidí považuje za vydařenější první adaptaci z roku 1989.

9. Billy Summers

Billy Summers Stephen King

Román Billy Summers patří mezi nejnovější knihy Stephena Kinga. V originále vyšel v roce 2021 a v překladu minulý rok (2022). Kniha se věnuje příběhu nájemného vraha, veterána a odstřelovače, který chce změnit svůj život. Z Kingovy „hlavní“ tvůrčí linie se poněkud vymyká. Nejde ani vysloveně o horor, chybí i mysteriózní prvky, s nimiž umí mistr tak skvěle pracovat.

To však neznamená, že jde o špatný román. Fanoušci mohou být trochu na rozpacích, ale kritiky díla jsou jinak velice příznivé. King zvolil téma, které bude pro mnoho čtenářů mimořádně atraktivní, přestože nijak extra originální.

10. Zelená míle

Zelená míle Stephen King

Zelená míle vyšla v roce 1996 a v roce 1999 se dočkala filmového zpracování. Spolu s Osvícením či Vykoupení z věznice Shawshank jde bezesporu o jednu z nejúspěšnějších a nejznámějších adaptací Kingových knih. Skvěle hodnocená je ovšem i předloha, která se svými cca 350 stránkami patří mezi „útlejší“ Kingovy romány. Příběh, který se odehrává ve vězeňském prostředí, snad ani není třeba nastiňovat. Je takřka notoricky známý.

Kniha i film jsou výjimečné i tím, že jejich kvalita je srovnatelná a v obou případech vynikající. Příběh se dokáže čtenáře či diváka dotknout velice hluboce. Jde zajisté o jedno z nejlepších mistrových děl.

Čti dále:

0 Sdílení