Cestování do některých zemí mimo Evropu stále regulují covidová pravidla, žádají test nebo očkování

Kdo se letos chystá na cestu mimo Evropu, musí počítat s tím, že po něm mohou v destinaci žádat negativní test na covid-19 nebo potvrzení o podstoupeném očkování. Pandemická pravidla platí stále například ve Spojených státech amerických, Japonsku či Indonésii. Podle cestovních kanceláří, které Česká televize oslovila, lidé s případným omezením před plánováním dovolených počítají. Vzhledem k postupnému rušení restrikcí ale mohou pravidla některé turisty překvapit.

Bez omezení souvisejících s nemocí covid-19 mohou cestovat lidé po celé Evropě i do mnoha dalších zemí. V některých státech ale covidová pravidla stále platí. „Například do USA mohou zatím stále cestovat jen očkovaní turisté,“ říká mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková. Kromě Spojených států amerických vyžadují očkování i další země, jako třeba Libérie, Pákistán, Šalamounovy ostrovy nebo Indonésie.

Kateřina Burešová, která chtěla v létě vzít matku na Bali, se nakonec rozhodla kvůli trvajícím restrikcím jet jinam. Ve chvíli, kdy měly vše naplánované, zjistily, že musí být očkované na covid. A to ona ani matka nejsou. „Očkovat jsme se nechtěly, riskovat a čekat na změnu taky ne, a proto jsme byly nuceny změnit destinaci,“ ozřejmuje. Nakonec ženy vyměnily Indonésii za Srí Lanku.

Případ Indonésie navíc ukazuje, že i když panují ve světě omezení kvůli covidu-19 již déle než tři roky, nefunguje stále vše dokonale. V zemi je potřeba speciální aplikace, do které turisté nahrají certifikát o očkování. Potvrzení je ale vhodné mít i v papírové podobě, jak říká Ada Tzoneva z CK Go2. „Certifikáty často nejdou do aplikace nahrát. Doporučujeme proto, aby si lidé aplikaci stáhli a měli u sebe i vytištěné papíry,“ poukazuje.

Pro vstup do Indonésie stačí lidem dvě dávky očkování, pokud ale chtějí na ostrovech cestovat, je nutné mít i posilující dávku. „Při cestování v zemi vlakem nebo mezi ostrovy potřebují mít booster,“ říká Tzoneva.

I bez očkování, ale s testem

Do některých exotických zemí se cestující dostanou i bez očkování, musí se ale prokázat negativním testem na covid. Je to tak například v Brazílii, Japonsku, na Filipínách, v Nepálu nebo Keni.

Pokud lidé, kteří do zemí přijíždějí, už očkovaní jsou, mohou doložit platný certifikát o očkování. Počet potřebných dávek se v jednotlivých státech liší. Například do Brazílie může přicestovat bez dalších omezení ten, kdo nejpozději čtrnáct dní před odletem obdržel druhou dávku očkování. Do Japonska jsou potřeba tři dávky.

Většina oblíbených destinací už je bez omezení

Cestovní kanceláře nicméně ujišťují, že do většiny destinací už není potřeba žádný test ani potvrzení o očkování.

„Většina oblíbených turistických destinací se otevřela pro turismus už v loňském roce,“ říká mluvčí Čedoku Pavlíková. Některé země pak pravidla rozvolnily až před pár měsíci. Mezi nimi je například exotické Thajsko nebo ostrov Zanzibar.

Přesné podmínky pro cestování do konkrétních zemí jsou k dispozici na stránkách ministerstva zahraničních věcí.