Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O ženském sportu rozhodují muži, ukázal snímek. Agenturu tepou za „manel“

  12:04
O ženských týmových sportech rozhodují zejména muži. Tak vypadá poselství z fotografie Národní sportovní agentury (NSA), která zveřejnila zprávu o projednávání strategie v daném odvětví na další léta. Mezi zástupci jsou přitom pouze dvě odbornice. Agentura nyní čelí vlně kritiky za takzvaný „manel“, ve kterém jsou ženy zastoupeny jen symbolicky, nebo vůbec.

Na debatě o ženských kolektivních sportech sedí pouze dvě ženy (31. března 2023). | foto: Národní sportovní agentura

„Proběhlo setkání zástupců všech ženských kolektivních sportů, které jsou zařazeny do projektu Koncepce rozvoje konkurenceschopnosti státní reprezentace žen v kolektivních sportech pro období 2022 až 2028,“ uvedla NSA na webu.

Zástupci všech sportů podle ní představili své koncepty aktivace ženských týmů s cílem kvalifikovat se na letní olympijské hry v Los Angeles v roce 2028. Právě zástupci jsou však problematičtí. Na snímku mezi nimi jsou pouze dvě zástupkyně, přestože se jedná o téma ženských sportů, ve kterých by ženský pohled logicky neměl být v menšině.

Průměrné zastoupení žen v národních sportovních federacích v rámci EU činí jen 14 procent, v ČR je to dokonce jen 5 procent.

Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021 – 2030

Přestože ženy tvoří polovinu populace, panely, diskuze a konference, kde jsou zastoupeni pouze muži, stále přetrvávají. A to do takové míry, že se pro ně v angličtině dokonce vžil termín – manel. Tato zkratka vznikla ze slov man, tedy muž, a panel, neboli diskuze.

„V zemi, kde je feminismus sprosté slovo, tohle nepřekvapí. Smutné je to však stále,“ okomentovali například zástupci Národní ekonomické rady vlády (NERV). Situaci glosoval také senátor Václav Láska: „Kdosi mi říkal, že na Ústavním soudě nejsou ženy, protože tam prostě dělat nechtějí. Tak evidentně ženy nechtějí dělat ani ženské sporty...“

Redakce iDNES.cz oslovila Národní sportovní agenturu s žádostí o vyjádření, zda jí takové složení přijde v pořádku a jestli pro lepší zastoupení žen v rozhodovacích pozicích v současné době něco dělá.

Podle mluvčího Jakuba Večerky NSA zasílá pozvánku na setkání na dané sportovní svazy. „Tyto sportovní svazy si následně delegují a určují své zástupce, kteří se setkání účastní. Pokud máte dotaz ohledně toho, proč byl daný sportovní svaz reprezentován zrovna touto osobou, je potřeba se obrátit na příslušný svaz,“ odpověděl.

Jenže ani ve sportovních svazech situace není lepší. Četné odborné studie totiž dlouhodobě poukazují na problém nízkého zastoupení žen v rozhodovacích orgánech souvisejících se sportem. Například průměrné zastoupení žen v národních sportovních federacích v rámci EU činí jen 14 procent, v ČR je to dokonce jen 5 procent. Složení na fotografii tak zastoupení žen v podstatě odpovídá.

Na nelichotivá čísla poukázala vládní Strategie pro rovnost žen a mužů. Autorky a autoři podotkli, že tématům účasti žen ve sportu a spravedlivého rozdělování financí na sportovní aktivity není věnována dostatečná pozornost.

Za stejnou dřinu stejné peníze, žádají sportovkyně. Chtějí vydělávat jako muži

Ženy patří do kuchyně. Argument na denním pořádku

Sportovkyně přitom navíc čelí soustavným problémům i diskriminaci na základě stereotypních představ o ženách. Příkladem jsou fotbalisté z Příbrami, kteří komentovali ženský fotbal, mimo jiné například slovy „není to úplně sport pro holky, spíš by se měly věnovat víc plotně“. Video klub po ostré kritice zakrátko ze sociálních sítí raději smazal.

Ženské sporty jsou navíc často sexualizované. Například norské reprezentantky v plážové házené dostaly pokutu za nevhodné oblečení poté, co v neděli v rámci mistrovství Evropy nastoupily k zápasu v šortkách místo nařízeného spodního dílu bikin. Britskou atletku zase rozčílilo, když jí pořadatelé vytkli, že je příliš odhalená.

Patří k plotně, nelíbí se mi to. Hráči Příbrami komentovali ženský fotbal

Sportovkyně tak soustavně usilují o změnu pravidel a přístupu, neboť jsou podle nich ženy nuceny nosit oblečení, ve kterém se mohou cítit nepříjemně či trapně. Bikiny či bílé šortky mohou navíc přispět k diskomfortu například během menstruace, která ve sportu zůstává nadále částečným tabu, přestože o ní stále více sportovkyň začíná otevřeně mluvit.

Další ilustrací nerovných podmínek lze zmínit boj za rovné platy sportovkyň. V ženském profesionálním sportu je totiž gender pay gap, tedy rozdíl v odměňování mužů a žen, mnohem hlubší než v jiných odvětvích.

Podle studie BBC z roku 2017 dostávají ženy a muži stejnou odměnu v 83 procentech z analyzovaných sportovních odvětví. V 17 procentech sportů stále existuje pay gap, ale zato v řádech milionů. Například na seznamu časopisu Forbes jsou mezi padesáti nejlépe placenými sportovci světa za rok 2021 jen dvě ženy – tenistky Naomi Osaka na 12. a Serena Williamsová na 28. pozici.

Když muži vysvětlují ženám. Mansplaining zažívají všechny, expertky nevyjímaje

Manely nejsou v Česku novinkou

Podobná vlna kritiky se strhla v roce 2019, když tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zveřejnil fotku z otevření Centra porodní asistence na Bulovce. Přestože děti rodí ženy, na fotce není žádná.

„Možná že na této fotce jsme se náhodou sešli jen muži, ale mohu vás ujistit, že téma porodních center a vůbec zvyšování kvality služeb v porodnicích velmi úzce konzultujeme s porodními asistentkami,“ ujistil Vojtěch po vlně kritiky.

Tímtéž tématem se zabýval také server Refresher během debat odborníků o volbě prezidenta, kde ženy rovněž téměř chyběly. Server tak oslovil odbornice napříč odvětvími, přičemž ten samý den se jim sešly desítky kladných odpovědí.

Když o ženách rozhodují muži

Proti manelům se vymezuje stále více organizací i institucí. Tématu se věnovala například také Valerie Julliand z OSN na základě vlastní zkušenosti. „Na světě neexistuje téma, které by se netýkalo žen. Ať už je to vzdělání, zdraví, konflikty nebo infrastruktura,“ shrnula ve svém komentáři.

Manely jsou ovšem jen špičkou ledovce. Klíčovým problémem je, že ženy ještě pořád nejsou nedostatečně zastoupeny v rozhodovacích pozicích napříč odvětvími, ať už se jedná o byznys, vědu či politiku. „Zejména na panelových zasedáních na vědeckých konferencích, jejichž cílem je diskutovat o problémech z různých úhlů pohledu, je zásadní, aby tyto pohledy přesahovaly pohledy bílých mužů,“ zdůraznila také Julliand.

Nedostatečné zastoupení žen má příčinu mimo jiné v genderových stereotypech. Tedy například v názorech, že ženy nemohou být dobrými šéfkami, protože jsou emocionální, nebo že jim náleží péče a práce v domácnosti, nikoli v exponovaných pozicích. Do dalších příčin lze zahrnout rovněž také netransparentním pravidla pro postup do těchto pozic či absenci flexibilních úvazků a ztížené podmínky při slaďování kariéry a mateřství.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...