Poručíku, zaplaťte na zbraně Ukrajině. Výši daru zveřejníme, hrozí Svobodovi

01.04.2023 14:21

Olympionik David Svoboda schytává za podporu návratu ruských a běloruských sportovců do mezinárodních soutěží jednu ránu za druhou. Byl na koberečku u ministryně obrany, s ní pojede na Libavou, končí v Komisi sportovců Českého olympijského výboru, které předsedal, a dostal důtku od ředitele Dukly Pavla Bence. Po tak silném tlaku se rozhodl za své výroky raději v České televizi omluvit. To, že svá slova myslí vážně, má podle inciativy Dárek pro Putina, kterou založil miliardář Dalibor Dědek, stvrdit finanční podporou Ukrajině.

Poručíku, zaplaťte na zbraně Ukrajině. Výši daru zveřejníme, hrozí Svobodovi
Foto: Repro Facebook
Popisek: David Svoboda

Ve středu olympijský vítěz v moderním pětiboji a tehdy ještě předseda Komise sportovců Českého olympijského David Svoboda vyvolal bouři, když uvedl, že stojí na straně Mezinárodního olympijského výboru a je pro neutrální postoj v otázce účasti ruských a běloruských sportovců na olympiádě v Paříži nebo jen v kvalifikačních turnajích.

„V anketě se vyjádřilo 208 našich sportovců a výsledky byly nejednoznačné. Z toho nelze zaujmout nějaké plošné stanovisko. Jedná se o neutrální výsledek a i moje stanovisko je neutrální. Osobně jsem přesvědčen, že politika do sportu nepatří,“ řekl David Svoboda v rozhovoru s moderátorkou České televize v reakci na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který doporučil mezinárodním sportovním federacím, aby umožnily návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců do soutěží.

Netrvalo dlouho a přišla ostrá kritika od ministryně obrany Jany Černochové (ODS): „Na vlastní oči jsem viděla, co Rusko páchá za zvěrstva. Ne! Není normální, aby ruští a běloruští sportovci jeli na olympiádu, na kterou Ukrajinci nepojedou, protože brání svou vlast nebo je zabili. Nepochopím, jak tohle voják a olympionik může zpochybňovat,“ reagovala na svém twitteru.

Situace vygradovala to takových rozměrů, že v pátek odpoledne byl olympijský vítěz v moderním pětiboji předvolán k ministryni obrany Janě Černochové (ODS), kde musel vysvětlovat své výroky. Zároveň mu ukázala fotky mrtvých ukrajinských sportovců a se Svobodu se následně „dohodla“, že ho vezme na setkání s ukrajinskými vojáky, kteří se v Česku cvičí v Libavé.

„Dohodli jsme se, že spolu pojedeme za ukrajinskými vojáky na Libavou. Abychom si společně vyslechli jejich příběhy o tom, čeho se Rusko na Ukrajině dopouští,“ přiblížila novinářům po schůzce část trestu Černochová.

Pětibojař David Svoboda zahnaný do kouta se nakonec za své výroky, v nichž schvaloval účast Rusů a Bělorusů na olympijských hrách a v kvalifikačních soutěžích a zpochybňoval, že Rusko je na Ukrajině agresorem, omluvil v rozhovoru pro Českou televizi.

„Nebojte se, nejsem na špatné straně,“ uvedl v České televizi. „Nejsem pod vlivem ruské propagandy ani žádné jiné, nejsem pod ničím vlivem. A bylo to v podstatě nešikovné vyjádření víc než cokoliv jiného. Zpátky už to bohužel vzít nemůžu, ale nebylo to tak myšlené,“ obrátil během pár hodin Svoboda.

Přesto Svobodu jeho názor stál post v čele Komise sportovců Českého olympijského výboru a za výroky k válce na Ukrajině a o návratu ruských a běloruských sportovců do mezinárodních soutěží navíc dostal důtku od ředitele ASC Dukla Praha Pavla Bence.

A jak se ukazuje, to stále nestačí. Nyní je David Svoboda iniciativou Dárek pro Putina vyzýván, aby své výroky dostatečně odčinil a aby dokázal, že svou omluvu myslí vážně. „Pane poručíku, pokud je vaše lítost nad tím, jak jste se vyjadřoval v uplynulých dnech upřímná, zde máte možnost to dokázat reálným činem. Výši vašeho daru zveřejníme,“ vzkazuje inciativa Davidu Svobodovi, aby přispěl na zbraně pro ukrajinskou armádu.

Mimochodem, olympijského vítěze Svobodu, který má hodnost nadporučíka, v tweetu oslovovali jako poručíka.

Vydírací tón příspěvku už přišel moc i některým sympatizantům skupiny miliardáře Dalibora Dědka a namítali, že takový způsob komunikace snad výběrčí nemají zapotřebí. Správce účtu ale nesouhlasil: „Není to odpůstek ani vydírání. Ať se ukáže, když se teda tak úpřímně omlouvá...“

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v úterý doporučil mezinárodním sportovním federacím, aby umožnily návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců do soutěží.

Český olympijský výbor (ČOV) v úterní bezprostřední reakci na stanovisko MOV oznámil, že nezměnil svůj postoj a trvá na zachování sankcí vůči Rusku a Bělorusku. Za nepřijatelnou považuje i jejich účast v olympijských kvalifikacích.

Premiér Petr Fiala (ODS) i členové české vlády jsou proti startu ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách. Uvedli to před středečním jednáním vládního kabinetu v Jeseníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Socio- patologický , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAnton Antonovič , 01.04.2023 18:20:09
jev šikana v přímém přenosu. Trestný čin vedený představitelem státu, Černochovou, spočívá ve vydírání, v úmyslném jednání vedeném proti subjektu, zde Svoboda, za účelem jeho dehonestace a potlačování důstojnosti formou slovních útoků, hrozbou násilí a vzbuzováním důvodných obav. Např.žádosti o trestní stíhání. Pachatelka prokazuje úmysl a míru společenské nebezpečnosti, dané jejím společenským postavením a statusem nadřízeného pracovníka. Na místě p. Svobody bych podal žalobu na Černochovou za podezření ze spáchání trestného činu vydírání.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…