Hlavní obsah

Nemají obřadní síň, doktora, a teď už ani poštu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Už tu máte petici za zachování pošty?“ ptali se v pátek lidé pošťaček z pobočky v břeclavské části Charvátská Nová Ves. Nemají, pracovnicím pošty totiž do včerejšího poledne ještě nikdo oficiálně neoznámil, že se jejich pobočka k polovině letošního roku zavře.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Poštovní doručovatelka odchází z pobočky v Charvátské Nové Vsi, kterou Česká pošta plánuje také zrušit.

Článek

„Nikdo nás neinformoval. Ale tušila jsem, že budou chtít zavřít asi i nás. A už to vím, ale ne od podniku. Pár lidí už tu dnes ráno bylo a viděli zveřejněný seznam,“ řekla Právu žena z pošty, která slouží početným obyvatelům Charvátské Nové Vsi.

„Nemáme obřadní síň, nemáme doktora a teď už ani poštu. Co bude další,“ zlobí se Zdeňka Nosálová. Podle místních se tady bez pošty neobejdou. „Stále jsou zásilky, které vám datovou schránkou nepošlou, ani PPL nebo Zásilkovna nevyřídí. A taky mají lidé u Poštovní spořitelny účet a provádějí tam vklady a výběry. Bankomat tady totiž žádný není,“ připomněla Veronika Redková.

Pošta zveřejnila seznam rušených poboček

Domácí

Pracovnice pošty neví, jaký bude její další profesní osud. „Co budu dělat? Nevím. Nikdo nám neřekl, jestli nás propustí, nebo přesune jinam. Jinou pracovní nabídku jsem nedostala,“ dodala s tím, že se přece ani o konci pošty od zaměstnavatele ještě oficiálně nedozvěděla.

Má však i několik nápadů, jak poštu zachovat. V Charvátské Nové Vsi pošta užívá objekt města, pod stejnou střechou je i knihovna. A právě spojení pošty a knihovny by podle pošťačky mohlo být řešením. Podobným směrem se ubírají i na radnici.

„Chceme zachovat dostupnost služeb v co nejvyšší možné míře, a to zejména pro ty, kteří jsou hůře mobilní. Řešíme možnost, že by služby České pošty v nějakém rozsahu převzala městská knihovna. Ředitel knihovny už se tím zabývá, konkrétní plán budeme mít do konce dubna,“ uvedla mluvčí radnice Ivana Solaříková.

V Břeclavi měla pošta pět poboček, hlavní u železniční stanice, na náměstí v centru a pak v městských částech Stará Břeclav, Poštorná a Charvátská Nová Ves. Starobřeclavskou už pošta zrušila před několika lety, lidem náhradou slouží pošta partner v obchodním centru M1. Pošta na náměstí je vzdálená jen kilometr od hlavní pošty, a proto končí. Z Charvátské Nové Vsi to budou mít lidé na poštorenskou právě tři kilometry.

Městská části Ostrava-Jih je s více než 100 tisíci druhou nejlidnatější městskou částí v Česku, zrušena v ní bude většina poboček. V pátek od rána sem mířili převážně starší lidé, aby se ujistili, zda je to skutečně pravda.

Česká pošta loni víc než zdvojnásobila ztrátu na 1,75 miliardy

Ekonomika

Na sídlišti v Hrabůvce se zavřou obě pošty, a to v ulici Horní a v ulici Dr. Martínka. „Lidé od rána přicházejí a nechtějí tomu uvěřit. Hlavně starších lidí je mi moc líto, nemají to jednoduché. Někteří nám tady dnes i plakali, když se o rušení dozvěděli,“ řekla Právu pracovnice jedné ze dvou rušených poboček v Hrabůvce.

Se slzami v očích přijala informace o zrušení pobočky v Horní ulici pětaosmdesátiletá Jarmila Svanovská. „Je to strašné, vůbec si neumím představit, co teď budu dělat. Tramvají bohužel jezdit nemůžu, protože mám nemocné koleno,“ řekla Právu s tím, že zřejmě nezbude nic jiného než využít službu senior taxi. Ta je ale pro ni velmi drahá, protože žije jen z důchodu.

Česká pošta: Když bude mít starosta argument, zrušíme jinou pobočku

Ekonomika

„To si děláte legraci?“

Obě pošty, jež zaniknou, jsou obklopeny rozsáhlými bloky panelových domů, žijí zde desítky tisíc lidí. „To si snad děláte legraci? Nevěřím tomu, vždyť ta pošta je opravdu hodně vytížená, kolikrát tady bývají i fronty. Je to tady nejlidnatější sídliště v Česku,“ řekl Právu muž, který se na zrušení pobočky v ulici Dr. Martínka přišel zeptat osobně.

Jediná pošta, která v širším okolí zůstane otevřena, je pošta na ulici B. Četyny. Slouží pro sídliště Dubina a Bělský Les. Velmi vytížená je už teď. „Raději na poštu nechodím, když nemusím. Nejhorší to je v době, kdy jsou sociální dávky. Jednou jsem tady čekal skoro hodinu a půl,“ řekl Právu mladší muž, který v pátek před poštou na ulici čekal na svoji kamarádku, až si na úřadě vše vyřídí.

„Už čekám asi dvacet minut. Vůbec si nedovedu představit, že sem začnou chodit lidé, kterým zavřeli pošty v okolí,“ dodal mladý muž.

V Klatovech ruší tři poštovní pobočky ze čtyř. Nepřípustné, reagoval starosta

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám