Hlavní obsah

U Letovic to bylo tornádo

Aktualizováno

Na linii bouřek, jež postupovaly v pátek v podvečer přes Vysočinu na Letovice na Blanensku, se vytvořilo tornádo, uvedli lovci bouřek ze skupiny Czech Thunderstorm Research Association (CTRA). Meteorologové byli nejdříve v hodnocení opatrní, později se na Twitteru s lovci bouřek ztotožnili.

Větrný vír nad LetovicemiVideo: čtenář Novinek, Novinky

 
Článek

„Jeden z dotyků tornáda se zemským povrchem poblíž Lhoty u Letovic zachytila i webkamera,“ uvedla v sobotu skupina lovců bouřek a zveřejnila další video.

Předseda skupiny Robin Duspara Novinkám sdělil, že se podařilo prokázat kontakt vzdušného víru se zemí o obcí Nýrov a Lhota v těsném sousedství Letovic. Na základě zjištěných škod se podle něj jednalo o velmi mírné tornádo intenzity F0.

„Tornádo se prokazuje především zaznamenáním průběhu jevu, případně charakteristikou škod. Zde se jednalo o případ, kdy byla pozorovaná a z několika míst zdokumentovaná nízká rotující oblačná nálevka, která se nazývá trombou. Tornádo se z tromby stává ve chvíli, pokud začne působit škody na zemském povrchu, což se nám za spolupráce s místními podařilo prokázat,“ poznamenal Duspara.

„Jelikož jsou škody lokalizovány právě v oblasti pozorování tromby - a jednalo se o izolovanou konvektivní buňku, která jinými jevy nedosahovala větší intenzity, jako je downburst či derecho -, není pochyb o tom, že škody byly způsobeny tímto jevem,“ dodal.

Český hydrometeorologický ústav byl nejprve opatrný - Per Hruška z brněnské pobočky pro ČTK uvedl, že meteorologové zatím nemají potvrzený dotyk víru se zemí. Později se ale ústav ztotožnil s lovci bouřek.

„První letošní slabé tornádo se vyskytlo mezi obcemi Kunštát a Letovice. Zpočátku panovala nejistota, zda způsobené škody byly z tornáda, nebo z postupující squall line. Nutné vizuální potvrzení, že vír dosedl na zem a jednalo se o tornádo provedli lidé z CTRA,“ napsal ČHMÚ před šestou večer na Twitteru.

O možném výskytu nebezpečného jevu se spekulovalo už v pátek večer, kdy se na sociálních sítích začaly objevovat fotky a videa typického trychtýře.

„Podle předběžného hodnocení vznikla konvektivní buňka, pravděpodobně supercelární povahy, před postupující linií bouřek. Již před vznikem samotné tromby byla pozorována výrazná rotace stěnového oblaku tzv. wall cloudu. Tromba zřejmě vznikla v okolí Kunštátu a postupovala směrem na Letovice, kde došlo k prokazatelnému kontaktu se zemským povrchem v katastru obcí Nýrov a Lhota,“ uvedli lovci bouřek na svém profilu.

Podle videí na sociální síti Facebook se mraky začaly podezřele točit nad Bystřicí nad Pernštejnem. I podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který před postupující bouřkou vydal výstrahu, bylo právě toto město v cestě nejnebezpečnější části bouřkové linie. Není to přitom poprvé, co by se tornádo v oblasti objevilo. Před třinácti lety totiž zasáhlo vzdušnou čarou devět kilometrů vzdálené město Olešnice.

Tornádo u Letovic? Lidé sdílejí videa točícího se víru

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám