Hlavní obsah

Lidé na medaile opět navrhli Mašíny. I Pavel s nimi má problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina bratří Mašínů se opět objevila v návrzích občanů pro vyznamenání prezidentem. Řády a medaile 28. října poprvé propůjčí prezident Petr Pavel, a to podle svého uvážení. Návrhy může, ale nemusí brát v potaz.

Foto: Profimedia.cz

Ctirad (vlevo) a Josef Mašínové

Článek

V pátek uplynul termín, dokdy mohla široká veřejnost podávat poslancům návrhy na udělení státních vyznamenání. Senátorům mohou lidé jména navrhovat až do 30. dubna.

Předseda podvýboru pro vyznamenání Jan Bartošek (KDU-ČSL) Právu řekl, že Sněmovna projedná návrhy na plénu v červnu a poté je pošle prezidentovi. „V seznamu je zhruba 75 jmen, například Jiří Grygar, Pavel Rychetský, kytarista Štěpán Rak a skupina bratří Mašínů, tak jako každý rok,“ řekl Právu Bartošek. Loni bylo v seznamu 34 jmen.

Skupina bratří Mašínů, kteří uprchli z komunistického Československa a zabili několik lidí, se v návrzích objevuje každý rok. Žádný prezident jim ale dosud vyznamenání neudělil.

Ani Zeman neudělil vyznamenání bratrům Mašínům. Podřízli hrdlo zajatci, vysvětlil

Domácí

Pavel loni před volbami Právu řekl, že s vyznamenáním Mašínů by měl problém. „Vůbec nezpochybňuji odbojovou činnost bratří Mašínů, ostatně ministerstvo obrany jim udělilo status účastníků třetího odboje. Ale vnitřně mám problém s tím, že člověk, který byl omámen, spoután a nepředstavoval naprosto žádnou hrozbu (zabitý strážmistr), byl podříznut jako sele. To mně dělá zle a nedokážu to překousnout,“ vysvětlil.

Šéf lidoveckých poslanců a člen podvýboru Marek Výborný pro Právo doplnil, že na seznamu navržených jsou i expremiér Petr Pithart, nedávno zesnulý šéf Svobodné Evropy Pavel Pecháček či Karel Bezdíček, který bojoval v první světové válce ve francouzské cizinecké legii.

Sochař Oliva, učitel hudby Dohnal

Výborný také navrhl sochaře Otmara Olivu a nevidomého učitele hudby Ladislava Dohnala, držitele Ceny Olgy Havlové. Mezi jmény je i zesnulý předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeněk Růžička.

Předseda Ústavního soudu Rychetský, jemuž v srpnu končí mandát, byl na seznamu vyznamenaných už v roce 2020. Předávání řádů a medailí ale bylo kvůli covidu odloženo na další rok. V únoru 2021 Zeman oznámil, že Řád T. G. Masaryka Rychetskému už neudělí, a to kvůli rozhodnutí ÚS, který zrušil část volebního zákona několik měsíců před volbami.

Anketa

Udělili byste státní vyznamenání odbojové skupině bratří Mašínů?
Ano
8,5 %
Ne
89 %
Nedokážu se rozhodnout
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 33580 čtenářů.

Členové skupiny bratří Mašínů získali osvědčení o protikomunistickém odboji

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám