Určitě to je vážné obvinění Jana Pavla II., je ale třeba vidět i kontext, říká historik Šebek

2. duben 2023

Začátkem března zveřejnila polská televize TVN 24 informace o Janu Pavlu II., který měl ještě jako Karol Wojtyla a arcibiskup Krakova, krýt zneužívání dětí ze strany jemu podřízených kněží. „Informace o tom, co se tehdy stalo, jsou v archivech polské státní bezpečnosti, což do jisté míry snižuje důvěryhodnost celé kauzy,“ míní církevní historik Jaroslav Šebek.  

„Na druhou stranu je třeba dodat, že se další bádání například v církevních archivech nekonalo. Proto by polské církevní kruhy měly dát najevo otevřenost a diecézní archivy zpřístupnit,“ doplňuje.

„Určitě to je vážné obvinění, ale je to potřeba vidět v kontextu, že pozdější papež tu situaci řešil stejně, jak se to tehdy dělalo nejen v Polsku, ale i v západní Evropě. Současně se tak tyto kněze snažil i krýt před možným zájmem StB,“ uvažuje Šebek.

Religionista David Václavík z liberecké univerzity doplňuje: „Jsem přesvědčen, že tady nějaká aktivní účast Wojtyly byla. Ale v tom smyslu, že to chtěl vyřešit tak, aby byl co nejmenší rozruch a moc se o tom nemluvilo.“

„To totiž zapadá do schématu, který u něj vidíme i v momentě, kdy už byl papežem. Řeknu to velmi zjednodušeně – ale on dával na misku vah to, do jaké míry uškodí katolické církvi v boji proti komunistickému nepříteli a to, co je pro církev lepší,“ tvrdí religionista.

Jan Pavel II. / Karol Józef Wojtyła

Celou debatu Vertikály si poslechněte v audiozáznamu, ptá se Lucie Vopálenská.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související