Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. dubna 2023 12:20
Čas čtení 1:08
Ilona Hobzová

Slavné zpěvačce diagnostikovali ADHD. Lidé podle odborníků často neberou tuto nemoc vážně

Slavné zpěvačce diagnostikovali ADHD. Lidé podle odborníků často neberou tuto nemoc vážně
Zdroj: WireImage/Joseph Okpako
HUDBA DUŠEVNÍ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Lily Allen prý diagnóza nepřekvapila.

Lily Allen v rozhovoru pro Times řekla, že jí lékaři nedávno diagnostikovali ADHD. Britská herečka a zpěvačka, která se v roce 2020 přestěhovala do New Yorku, uvedla, že se v důsledku své diagnózy musela odpojit od sociálních médií.

Doporučeno
Alena Spálenská o životě s ADHD: Není to handicap, je to skrytá výjimečnost. Troufám si říct, že jsem díky němu vtipná Alena Spálenská o životě s ADHD: Není to handicap, je to skrytá výjimečnost. Troufám si říct, že jsem díky němu vtipná 30. dubna 2022 7:00

ADHD mohou mít i dospělí

„Jakmile jsem na sociální sítě vlezla, byla jsem schopná tam strávit několik hodin,“ uvedla sedmatřicetiletá umělkyně a dodala, že ji diagnóza nepřekvapila. „Mám to tak nějak v rodině. Naštěstí tady ve Spojených státech se toto onemocnění bere vážněji než v Anglii. Dokud se mě lékař nezeptal, ani mě nenapadlo o této diagnóze přemýšlet,“ řekla. 

Lily Allen
Zdroj: Getty Images/David M. Benett/Alan Chapman/Dave Benett/WireImage

Allen, která se proslavila třeba hity Not Fair, Smile nebo Fuck You, žije ve Spojených státech s manželem Davidem Harbourem, který je známý ze seriálu Stranger Things, a se svými dvěma dcerami. A přestože se kromě zpěvu aktuálně pohybuje i v herecké branži a čeká ji první filmová role, v soukromém životě si užívá izolovanější život. Přiznává, že je samotářka. 

Povědomí o onemocnění ADHD u dospělých se ve Velké Británii zvyšuje, podle odborníků ale lidé na diagnózu čekají zbytečně dlouho a nejsou o něm dostatečně informovaní. Podle lékařů pomáhá, když diagnózu zveřejní známá osobnost. I když většinou bývá ADHD diagnostikováno dětem do dvanácti let, pozdější diagnóza výjimečná není. 

ADHD (Attention Deficit Hyperaktivity Disorder) je dědičné neurovývojové onemocnění způsobující obtíže se soustředěním, přizpůsobením aktivity a zvýšenou impulzivitou. Věkem často dochází ke zmírnění viditelných příznaků hyperaktivity (neustálý pohyb, netrpělivost), většinou ale přetrvávají potíže plynoucí z nepozornosti, impulzivního chování a pokračuje pocit vnitřního neklidu. Často přetrvává emoční nezralost, emoční labilita (rychlé střídání nálad, výbuchy vzteku apod.) a relativně často také zkratkovité jednání.
O tom, jaký je život s ADHD a proč to rozhodně není „nemoc zlobivých dětí“, si můžeš přečíst v našem rozhovoru
Domů
Sdílet
Diskuse