Pořídili jste si novou vzduchovku a nevíte, co s ní? Poradíme

Přidat na Seznam.cz

Našli jste na půdě vzduchovku po dědovi anebo jste se rozhodli investovat do koupě nové vzduchovky? Ať tak či tak, ještě předtím, než ze vzduchovky začnete střílet, bude třeba ji opravdu dobře zaměřit. Nikdy jste to nedělali? Není to nic složitého. Víme, jak na to.

Proč zaměřovat vzduchovku?

Zaměření vzduchovky prakticky znamená správné nastavení mířidel a je potřeba ho provádět nejen před první střelbou ze zbraně, ale i v případě, že zbraň delší dobu ležela nepoužívána. Mířidla je třeba nastavit podle podmínek a viditelnosti, s nimiž se při střelbě setkáte. I když jste investovali do opravdu kvalitní vzduchovky, pro úspěšnou střelbu je zásadní správné nastavení zaměřovače.

Jak postupovat při prvním zaměření vzduchovky?

Pokud přemýšlíte nad tím, jak zaměřit vzduchovku, pak byste měli vědět, že tento proces zahrnuje tři kroky: nastavení směru, nastavení výšky a vyzkoušení. Vždy byste měli mířit na spodní okraj obrazce, který chcete zasáhnout. Zpočátku není tak důležité zasáhnout střed – vaším hlavním cílem je dosáhnout minimálního rozptylu střel. Až toho dosáhnete, můžete začít upravovat mířidla. To bude záviset na typu vzduchovky a optiky, kterou používáte – některá mířidla jsou nastavitelná vertikálně i horizontálně pomocí šroubováku. Po seřízení mířidel je nezapomeňte vyzkoušet v různých vzdálenostech a světelných podmínkách. Na přesnost střelby ze vzduchovky má vliv ale také volba střeliva.

Jaké střelivo do vzduchovky?

Pro vzduchovku je nejlepší lehké a rychlé střelivo. Mezi nejběžnější druh střeliva do vzduchovek patří diabolky. Ty mohou mít různé tvary, které se hodí pro jiné účely. Vyrobeny jsou z měkkého olova, díky němuž jsou i cenově dostupné. Diabolky se dají sehnat s půlkulatou či plochou hlavou. Ty jsou vhodné pro střelbu na terč. Diabolky se špičatou hlavou či dutinkou se hodí spíše pro lov. Velikost a hmotnost střely závisí na výkonu vzduchovky a účelu použití. Menší a lehčí diabolky jsou vhodné pro střelbu na krátkou vzdálenost, zatímco těžší diabolky se obvykle používají pro výkonnější zbraně. Kromě diabolek se můžete někdy setkat také s ocelovými BB broky, které najdou využití v krátkých zbraních s magnetickým podavačem.