Legenda o lese Bor: Hlídá tam černý rytíř, bílá paní i vodník. Návštěvníci tu pravidelně hledají Strom oběšenců

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Les
Zdroj: Shutterstock

Les Bor, zvaný také Branišovský les, leží jihozápadně od Českých Budějovic u sídliště Máj. Jde o místo, které svou tajemnou minulostí láká nadšence záhad, vypráví se o něm totiž celá řada příběhů. Pravděpodobně nejznámější z nich je o tajemném přízraku, který les za temných nocí stráží.

Podle serveru Kudy z nudy návštěvníci lesa popisují podivné zkušenosti. Vypráví o časových posunech, cizích hlasech uvnitř vlastních hlav, brnění těla a mizejících postavách.

Les tak rozhodně není místem pro bojácné výletníky. Na druhou stranu pro odvážlivce může znamenat jeho návštěva zajímavou příležitost poznat něco nevysvětlitelného.

Strážce lesa

První historka spojovaná s Branišovským lesem je o strážci lesa přezdívaném také černý rytíř. Jde o přízrak, který poprvé popsaly v roce 1993 dvě dívky. Vysoká postava v černém plášti se měla vznášet nad zemí a pokoušet se je z lesa vyhnat.

Původně byla jejich slova považována jen za povídačky, později se ale objevili lidé, kteří se setkali s černým rytířem také. A popsali ho zcela stejně. Strážce lesa prý používá k řízení počasí v lese flétnu, a je díky ní schopný dokonce ovlivnit to, jakým směrem fouká vítr.

Strom oběšenců

Kromě tajemného přízraku mnoho lidí v lese pátrá po takzvaném Stromě oběšenců. Historky o něm se rozcházejí a není tak jasné, kde strom stojí. Může jít prakticky o kterýkoli, který se v lese nachází. Lidé ale hledají jakékoli důkazy, které by potvrdily, že strom skutečně existuje.

Podle některých pověstí stával nedaleko dřevěných muk a byl poté, co se na něm oběsilo hned několik osob, pokácen a spálen. Server Les Bor ale tvrdí, že skutečnost může být i jiná, a mnoho lidí věří, že doposud strom někde v lese stojí a láká nešťastníky k tomu, aby využili jeho služeb.

Vodník, bílá paní a další přízraky

Historek o lese Bor je plno. Podle některých lidí se po nocích vznáší na určitých místech bílá paní, jiní zase vyprávěli po návštěvě lesa o vodníkovi, který obývá místní bažiny. Každý z příběhů je potvrzen několika lidmi, kteří se až nápadně shodují v detailech.

Je tak možné, že skutečně v lese existují nějaké nadpřirozené síly, které se pokoušejí místo chránit před obyčejnými lidmi? Nebo jde jen o shody náhod a velkou představivost jeho návštěvníků?

Zdroj: Kudy z nudy, Les Bor, Babinet

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články