Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
3. dubna 2023 11:15
Čas čtení 6:29
Ilona Hobzová

Dva němečtí bratři se pohádali a vznikly tak dvě nejslavnější sportovní značky

Dva němečtí bratři se pohádali a vznikly tak dvě nejslavnější sportovní značky
Zdroj: RTL/Willi Weber
ZAJÍMAVOSTI ADIDAS HISTORIE PUMA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Patří výrobky z dílny Adidas nebo Puma mezi tvé oblíbené? Pak tě možná překvapí, jak tyto sportovní značky vznikly. Zřejmě by se tak nestalo nebýt bratrského rozporu mezi Adolfem a Rudolfem Dasslerovými. Právě o jejich osudu se dozvíš v našem článku.

Začneme životním osudem Adolfa Dasslera. Ten byl sice z dvojice bratrů tím mladším, byl to ale právě on, kdo rodinné podnikání rozjel. Narodil se 3. listopadu 1900 v německém městečku Herzogenaurach v Bavorsku. Jeho rodiče měli v té době už tři děti. Matka provozovala prádelnu a Adi, jak se chlapci odmalička přezdívalo, jí občas pomáhal. Díky otci, který pracoval v obuvnické továrně, ale brzy přičichl k práci obuvníka. 

Na přání otce se Adolf Dassler vyučil pekařem, svou budoucnost v tomhle povolání ale rozhodně neviděl. Ve středu jeho zájmu se ocitl sport. Společně s kamarádem Fritzem Zehleinem byli fascinováni hned několika sporty – atletikou, fotbalem, boxem, ledním hokejem, lyžováním i skoky na lyžích nebo hodem oštěpem. 

Adolf Dassler coby dospívající chlapec.
Adolf Dassler coby dospívající chlapec. Zdroj: Wikipedie/volné dílo

Kromě toho, že byl Adi výborným sportovcem, se v něm probudil také podnikatelský duch. Během sportování si totiž všímal toho, že sportovcům chybí vhodná obuv. To viděl jako nevýhodu. Říkal si totiž, že pokud by sportovci nosili obuv přizpůsobenou svému sportu, pravděpodobně by to zlepšilo i jejich výkony. Sport jako takový podle něj potřeboval specializovanou profesionální obuv pro každou konkrétní disciplínu.

Doporučeno
Dívka 10 let falšovala vysvědčení. Když to její rodiče zjistili, dala je zabít Dívka 10 let falšovala vysvědčení. Když to její rodiče zjistili, dala je zabít 20. dubna 2024 13:00

Své plány ale musel na nějaký čas odložit kvůli světové válce. I když mu ještě nebylo osmnáct, narukoval do armády, kde zůstal až do října 1919. Když se vrátil, přestavil matčinu prádelnu v rodinném domě na obuvnickou dílnu. V roce 1920 se k němu přidal zkušený obuvník Karl Zech a společně začali pracovat na vývoji sportovní obuvi.

Německá poválečná ekonomická situace ale novým podnikům příliš nepřála. Adolf si tak na živobytí vydělával tím, že opravoval boty obyvatelům Herzogenaurachu a pro výrobu sportovní obuvi používal různé materiály, které původně sloužily pro vojenské účely. Vzorky obuvi pak posílal do různých sportovních klubů v regionech. Hráči, trenéři i manažeři je ocenili a objednávky začaly brzy přicházet ve větším. Adi modely bot nejen vyvíjel, ale i sám testoval.

Začátek společné cesty

Podnikatelské schopnosti odjakživa projevoval i Adolfův o dva roky straší bratr Rudolf. Narodil se v roce 1898. Říkalo se mu Bobby, protože to bylo jediné slovo, které do svých tří let vyslovoval. Jako mladík pracoval nejprve s otcem v obuvnické továrně, následně se vyučil prodavačem v porcelánce a také obchodníkem s kůží. Přestože i Rudolf měl podobně jako jeho mladší bratr od dětství obchodní talent, jeho snem bylo stát se policistou. Výcvik sice ukončil, v roce 1923 se ale přidal ke svému bratrovi v jeho začínající obuvnické dílně. 

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

1. července 1924 sourozenci nechali svou firmu zapsat do obchodního rejstříku pod názvem Gebrüder Dassler Sportschuhfabrik (Továrna na sportovní obuv bratří Dasslerů), zkráceně Geda. 

Společná firma bratrů Dasslerových vyfotografovaná v roce 1928.
Společná firma bratrů Dasslerových vyfotografovaná v roce 1928. Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Bratři si rozdělili obchodní povinnosti podle svých schopností. Adi se svou láskou ke sportu vedl technický vývoj, Rudolf byl vedoucím prodeje a marketingu. Zdálo se, že se vzájemně dokonale doplňují. Adi byl tichý, soustředěný vynálezce, zatímco Rudolf byl extrovertnější obchodník.

První dva roky byly pro firmu finančně náročné. Bratři měli dvanáct lidí, kteří vyráběli asi padesát párů bot denně. Mezi nimi byly fotbalové kopačky s koženými hroty nebo trekové boty s kovovými hroty. Ekonomicky náročné období ale Geda přežila a v roce 1926 se poptávka po jejích botách výrazně zvýšila. Do roku 1927 se firma rozrostla natolik, že přestaly stačit prostory rodinného domu a bratři museli hledat nové místo. Nakonec převzali nevyužité výrobní prostory v budově poblíž nádraží. Instalovali tam další stroje a zvýšili počet zaměstnanců na dvacet pět. Ti denně vyrobili sto párů bot.

Během třicátých let obuli bratři Jesseho Owense i Hitlerjugend

První větší akce, na které měl Adolf Dassler příležitost dokázat svou myšlenku spojení specializovaných bot se sportovním výkonem, přišla v roce 1928 na olympijských hrách v Amsterdamu. Pár bot, které vyvinul, tehdy věnoval německé běžkyni Lině Radke. V nich se Němka postavila na start závodu na osm set metrů. Nejenže vyhrála, ale stanovila i nový světový rekord, který platil až do roku 1944. Firmě se dostalo světové pozornosti a Adolf Dassler se přesvědčil, že jeho myšlenka byla správná.

Lina Radke na olympiádě v roce 1928.
Lina Radke na olympiádě v roce 1928. Zdroj: Wikipedie

O čtyři roky později na olympiádě v Los Angeles už obulo boty značky Geda mnohem více sportovců a sportovkyň. Toho roku navíc začal Adolf navštěvovat obuvnickou technickou školu v Pirmasensu. Tam prohloubil své znalosti o výrobě obuvi, obchodních technikách a jednotlivých modelech. Navíc se seznámil s Katharinou Martze, která byla dcerou známého výrobce obuvnických forem Franze Martze. V roce 1934 se vzali, později se stali rodiči pěti dětí. Starší Rudolf byl v té době už ženatý a měl dva syny. 

Obrovská příležitost přišla v roce 1936, kdy olympiádu hostil Berlín. Pro firmu se akce pod pěti kruhy stala odrazovým můstkem, protože Dusslerovi vybavili svou obuví mnoho špičkových sportovců a sportovkyň, a to nejen z Německa. Nejznámějším nositelem jejich bot se stal Američan Jesse Owens, který si v nich doběhl pro čtyři zlaté medaile. Nejméně dva světové a tři olympijské rekordy, sedm zlatých, pět stříbrných a pět bronzových medailí –⁠ to bylo skóre, kterého dosáhli atleti a atletky v botách bratrů Dasslerových.

Američan Jesse Owens na olympiádě v Berlíně.
Američan Jesse Owens na olympiádě v Berlíně. Zdroj: Getty Images

Jenže v době olympiády byli v Německu už třetím rokem u moci nacisté. Adolf i Rudolf nejenže obuli německou reprezentaci a byli i klíčovým dodavatelem pro mládežnickou organizaci Hitlerjugend, ale byli také členy Národně socialistické německé dělnické strany, zkráceně NSDAP. Byla to i podmínka pro to, aby si mohli svůj podnik zachovat a udrželi práci více než sto zaměstnancům. Podle některých zdrojů ale Rudolf do strany vstupoval mnohem rozhodněji a nadšeněji než Adolf. Mladší z bratrů chtěl pouze vyrábět boty a podporovat tak sportovce bez ohledu na politickou nebo rasovou příslušnost. Bratři se tak i kvůli ideologické roztržce stále více odcizovali.

Rostoucí spory prohloubila druhá světová válka

Růst firmy zastavila v roce 1939 další válka. Místo bot se v továrně začaly vyrábět zbraně pro armádu. Zatímco Rudolf byl v roce 1943 odveden na frontu, Adolf zůstal doma a vedl výrobu, která zbývala. To neshody mezi bratry ještě více prohloubilo. Rudolf byl totiž toho názoru, že Adolf nemá pro vedení společnosti dostatečné obchodní schopnosti. V době své nepřítomnosti chtěl dostávat informace o každém rozhodnutí. Původně také navrhl, aby jeho jménem jednala jeho manželka Friedl. To ale Adolf odmítl, protože to bylo v rozporu s jejich předchozí dohodou. Bratři si o těchto záležitostech dopisovali a i prostřednictvím řádků byl jejich konflikt stále ostřejší.

Doporučeno
Příběh radioaktivního muže: plakal krev, neměl kůži a jeho DNA se rozkládala zaživa. Lékaře prosil o smrt Příběh radioaktivního muže: plakal krev, neměl kůži a jeho DNA se rozkládala zaživa. Lékaře prosil o smrt 12. dubna 2024 9:00

Do roku 1943 vedl Adolf výrobu tak, jak jen to šlo. Kromě toho se mladší z bratrů snažil zajistit práci ženám, jejichž manželé museli bojovat na frontě. V říjnu 1943 ale tehdejší ministr zbrojního a válečného průmyslu Albert Speer vydal směrnici, která řídila přidělování práce v obranném průmyslu. Výroba bot tak musela skončit. Adolf měl podezření, že zastavení výroby nějakým způsobem zařídil jeho bratr, aby ho dostal na frontu.

Kvůli členství v NSDAP neunikli bratři po válce trestu. Rudolf byl podezřelý, že patří do skupiny vysoce postavených nacistů. Na konci války byl vyslýchán Američany, kteří ho drželi v internačním táboře v Hammelburgu až do 31. července 1946. Adolf byl odsouzen za spolupráci, hrozilo mu deset let vězení a ztráta podniku. Jako důkaz sloužila spolupráce s Hitlerjugend a členství v NSDAP.

Adolfa zachránil starosta Herzogenaurachu, který byl poloviční Žid. Vypověděl, že ho Adolf varoval před gestapem a ukryl na svém pozemku. Podpořil také Adolfovo tvrzení o tom, že se ve straně nijak neangažoval. Adolfovi byl postupně hrozící trest snižován, nakonec v roce 1947 mohl výrobu obuvi jako majitel obnovit. Z vězení se vrátil i Rudolf a vše se mohlo vrátit do starých kolejí.

To se ale nestalo.

Město ohnutých krků

V lednu 1948 došly vleklé spory mezi bratry k závěrečné roztržce. Přestože nikdo neví, co přesně se stalo, teorií je hned několik. Podle jedné Rudolf podezříval svého bratra, že ho v roce 1945 udal Američanům. Existovala také možnost, že Rudolf svedl Adolfovu manželku. Vše spolu s problémy z válečného období a protichůdnými názory na vedení podniku vedlo k tomu, že se cesta úspěšných sourozenců rozdělila. 

Doporučeno
Tyhle tři siluety adidas Originals patří mezi ikony streetwearu. Ovládnou i letošní jaro Tyhle tři siluety adidas Originals patří mezi ikony streetwearu. Ovládnou i letošní jaro 2. dubna 2024 15:30

Zatímco Adolf si nechal továrnu u nádraží, Rudolf se přesunul do objektu ve Würzburské ulici, který bratrům také patřil a sloužil jako skladovací objekt. Dvě třetiny zaměstnanců zůstaly s Adolfem. Ten se rozhodl pro změnu značky. Z počátečních písmen svého jména a příjmení vytvořil nejprve název „Addas“. Tohle označení už ale nosila společnost specializující se na dětskou obuv. Adolf tak do názvu vložil další písmeno. 18. srpna 1949 se zrodila společnost Adidas.

adidas
Zdroj: adidas

Nelenil ale ani starší Rudolf. Ten se vydal podobnou cestou jako bratr. Výrobna jeho bot se nejprve jmenovala Ruda podle jména a příjmení, později ji přejmenoval na Puma. Registrována byla dokonce dříve než Adolfův konkurenční podnik, 1. října 1948.

Slavné logo Pumy, které ale vzniklo až v šedesátých letech.
Slavné logo Pumy, které ale vzniklo až v šedesátých letech. Zdroj: Puma

Rivalita se v dalších letech týkala nejen samotných sourozenců, ale i jejich rodin a vlastně ovlivnila dění v celém městě, kterému se začalo přezdívat město ohnutých krků. Bylo to proto, že se prý každý neustále díval dolů, aby zjistil, jakou značku bot má na sobě. Někteří této rivality využívali, například kutilové, kteří se schválně objevili u Rudolfa doma v botách značky Adidas. Naštvaný Rudolf jim řekl, ať si jdou vzít zdarma do sklepa boty Puma.

Dokonce i dva městské fotbalové týmy byly rozděleny mezi obě značky: ASV Herzogenaurach podporoval Adidas a 1. FC Herzogenaurach podporovala Puma. Hádky v rodině Dasslerů prý byly natolik rozdělující, že rodiny zaměstnanců Puma a Adidas měly oddělené pekárny, řeznictví, ale třeba i hospody. 

Samotní bratři spolu už nikdy nepromluvili. Rudolf zemřel v roce 1974 na rakovinu plic, Adolf o čtyři roky později, osudným se mu stalo srdeční selhání. Příbuzní obou mužů se usmířili až po jejich smrti na konci sedmdesátých let. Rodiny žijí v Herzogenaurachu dodnes. Symbolem jejich usmíření se stala vinárna na náměstí, která nese rodinné příjmení. V roce 2009 se navíc konalo přátelské fotbalové utkání. To bylo první společnou iniciativou obou miliardových společností po letech mlčení. Týmy byly smíšené a účastnili se i šéf společnosti Adidas Herbert Hainer a generální ředitel společnosti Puma Jochen Zeitz.

Doporučeno
„Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic 29. března 2024 9:00

Příběh inspiroval i filmové tvůrce. Život, práci a následný rozkol Adolfa a Rudolfa Dasslerových, který vedl k založení dvou sportovních impérií, zachycuje děj snímku Adidas versus Puma z roku 2016. 

Domů
Sdílet
Diskuse