Hlavní obsah

Příběh filmu Air. Jak Ben Affleck žádal božského Jordana o souhlas

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ben Affleck s Chrisem Tuckerem během únorového NBA All-Star víkendu v Salt Lake City.

Reklama

Slavný herec a režisér Ben Affleck je sportovním fanatikem, který miluje všechny sporty od amerického fotbalu přes baseball až po basketbal. Není divu, že jeho nejnovějším projektem se stal film o největší basketbalové hvězdě.

Článek

Film Air, který jde brzy do kin, je o vzniku úžasného fenoménu. Zde konkrétně o zahájení spolupráce mladého sportovce se začínající basketbalovou divizí Nike.

Ta díky značce Air Jordan způsobila revoluci ve světě sportu. Dnes to bereme jako samozřejmost, tehdy, v roce 1984, to byl převrat ve sportovně-byznysovém světě.

Jenže Affleck je možná hrdým držitelem dvou Oscarů, ale není to „bůh“. Zato Michael Jordan je absolutní sportovní celebritou a bohem téměř je. Než se proto herec a filmař (Pearl Harbor, Argo, Zmizelá…) pustil do svého nejnovějšího projektu, rozhodl se, že legendu NBA pozve na oběd. Chtěl s trochou obřadnosti získat její zpětnou vazbu, ale zároveň i povolení k natočení filmu.

„Michael Jordan, který je tím nejskvělejším a nejobdivovanějším chlapem na světě, přišel a řekl: Sednu si s tebou,“ sdělil Affleck podle Insider.com publiku po promítání filmu Air v New Yorku. „Při obědě jsem mu řekl: Zaprvé, nebudu ten film dělat, pokud nechcete, abych ho udělal. Je to projev úcty a respektu… A samozřejmě nechci udělat nic, co by se vám zdálo zásadně špatné.“

Nejlepší basketbalista všech dob neřekl ne. Místo toho předložil Affleckovi krátký seznam, na čem mu záleží. Hned na začátku toho seznamu stálo jméno George Ravelinga. Bývalý vysokoškolský basketbalový hráč, který byl asistentem trenéra týmu USA, s nímž Jordan vyhrál zlato na olympijských hrách v Los Angeles v roce 1984, byl absolutně klíčový. „Bez něj bych s Nike nikdy nebyl,“ řekl Jordan Affleckovi.

Za podobně důležitou osobu označil Howarda Whitea, hráče draftovaného NBA, který se spojil s Nike poté, co zranění ukončilo jeho profesionální kariéru. Bývalý obránce Maryland Terrapins se sblížil s Jordanem, když zvažoval dohody, jež mu předkládaly různé sportovní značky jako Adidas, Converse či Nike. Nakonec to právě v Nike dotáhl až na viceprezidenta Jordan Brand.

Bena Afflecka hned napadl do role Whitea americký komik Chris Tucker (zahrál si např. v Pátém elementu). „Možná bych ho mohl přesvědčit. Vždycky jsem chtěl pracovat s Chrisem Tuckerem,“ vzpomínal Affleck, jak ho navrhl Jordanovi. Slavný basketbalista na to řekl: „Chrise znám.“ A tím se to vyřešilo.

Pak hovořili o obsazení Jordanových rodičů, kteří byli ústředními postavami příběhu o synově obchodu s botami. Když se pětinásobný nejužitečnější hráč NBA svěřil Affleckovi, že jeho otec James je nejlepší osobností, jakou kdy poznal, Afflecka napadl správný chlap pro tuto roli – charakterní herec Julius Tennon.

Mimochodem, Tennon je ženatý s legendární Violou Davisovou, nositelkou výjimečného statusu EGOT (ceny Emmy, Grammy, Oscar a Tony). A právě ona se stala jedinou Jordanovou poptávkou na obsazení matky Deloris.

Získat Violu Davisovou byla hračka

„Nejlepší herečka na světě? Žádný problém, reagoval tehdy Affleck s mírnou dávkou sarkasmu. Když se ale od Jordana dozvěděl, jak důležitá byla jeho matka pro začátek synova byznysového impéria, uvědomil si naplno, o čem ten film skutečně je. Pustil se tedy do práce a vytvořil věrný příběh podle vzpomínek Jordana o vzniku historického partnerství. Ale také stvořil roli hodnou takové herečky, jako je Davisová.

„Prostě jsme pracovali, pracovali, pracovali a pracovali,“ řekl Affleck. „A když jsem pak šel za Violou, říkal jsem jí: podívejte, vy to možná nechcete udělat, ale Michael Jordan to po vás chce.“

Získal ji a ona se stala korunovačním klenotem hvězdného obsazení filmu. Affleck si sám pro sebe vybral roli koho jiného než zakladatele a generálního ředitele společnosti Nike Phila Knighta. Matt Damon hraje Sonnyho Vaccara, basketbalového guru, který přesvědčil Nike, aby se zajímal o Jordana.

Role Davisové, Tennona a Tuckera už znáte. Ještě je tu ale tehdejší marketingový ředitel Nike Rob Strasser, kterého hraje držitel Zlatého glóbu, Emmy a ceny SAG Jason Bateman (objevil se např. po boku Willa Smithe v akční komedii Hancock). A konečně klíčového trenéra George Ravelinga zosobňuje herec a komik Marlon Wayans (známý např. z akčního G. I. Joe).

Reklama

Související témata:
Ben Affleck

Doporučované