Hlavní obsah

Unesený Dominik je ze Španělska zpátky doma. Na otce vydali eurozatykač

Foto: Seznam Zprávy

Uneseného Dominika se podařilo dostat domů.

Reklama

Aby nemusel nastoupit do vězení, vzal syna a unesl ho neznámo kam. Matka měsíce nevěděla, co se s jejím Dominikem děje. Po zveřejnění článku na Seznam Zprávách pomohla veřejnost a syna se podařilo dostat ze Španělska zpět domů.

Článek

Několikrát soudně trestaný Bořivoj Macháček měl loni na jaře znovu nastoupit do vězení, ale místo toho vzal pětiletého syna Dominika a odjel s ním pryč. Později se ukázalo, že se nachází ve Španělsku v okolí Alicante, kde lidem nabízí práci, že jim opraví dům či vymaluje.

V Česku zůstala jeho žena Lucie, která tak přišla o syna. Toho měl do péče svěřen nejprve otec, od listopadu 2022 pak už matka. Ta se hned po zmizení syna obrátila na Orgán sociálně-právní ochrany dětí, policii i Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí (UMPOD). Španělská policie otce loni v říjnu zadržela, ale následně propustila. Po svěření dítěte do péče matky se ale už jednalo o únos, otec se s ním však pohyboval neznámo kde.

Situace se změnila až po zveřejnění březnové reportáže na Seznam Zprávách, kde Lucie popsala svoji situaci. Ozvala se jí řada krajanů, kteří s Dominikovým otcem přišli do styku, nabízeli jí pomoc a nakonec se díky nim podařilo znovu zalarmovat španělskou policii.

Ta Bořivoje Macháčka opět zatkla a chlapce umístila do dětského zařízení. Otce sice zase jen vyslechli a propustili, ale dostal zákaz pohybu ve městě, kde se chlapec nacházel, a musí se od této chvíle pravidelně hlásit na policii.

A minulý týden v pátek Lucie Macháčková dorazila do Česka i se svým synem. „Sehnala jsem si všechny potřebné listiny přeložené do španělštiny, byla jsem v kontaktu s naší konzulkou a s přítelem jsme se vypravili osobním autem do Španělska,“ líčila reportérovi Seznam Zpráv ještě celá rozrušená.

Podívejte se na reportáž o uneseném Dominikovi z letošního března:

Otec unesl syna do Španělska, aby nemusel nastoupit do vězení.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

„Cesta byla strastiplná, trvala dvacet osm hodin, ale když jsem uviděla Dominika, zapomněla jsem na únavu a rozbrečela jsem se. Dominik mě poznal, přestože jeho otec mu namluvil, že jsem umřela, “ popsala shledání se synem.

Dominik je podle matky stále ještě vystresovaný. Bojí se pokaždé, když kolem projede policejní auto. „Snažím se mu vysvětlit, že tihle policisté jsou kamarádi, že tady se bát nemusí. Děkuju moc Seznam Zprávám, protože jen díky vaší reportáži se podařilo to, o co se úřady snažily už skoro rok,“ dodala Lucie Macháčková.

Problematickou spolupráci se španělskou stranou popsal již dříve ředitel UMPOD Zdeněk Kapitán. „Poté, co se vyjasnily podklady ze strany maminky pro žádost o navrácení, tak jsme ji v loni v červenci podali do Španělska, a nutno přiznat, že to je bez výrazného efektu,“ líčil Kapitán v březnu.

Seznam Zprávy v březnu kontaktovaly Bořivoje Macháčka telefonicky s dotazem, kdy se vrátí do republiky a kdy vrátí Dominika matce. „Vůbec nevím, proč mi voláte,“ řekl tehdy a zavěsil.

Na Dominikova otce je vydán eurozatykač, a česká policie tak zatím čeká na krok španělské strany. Ta by muže měla znovu zatknout a vydat do Česka.

Tým Josefa Klímy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Josef Klíma, Marcela Sobotková a Jaroslav Mareš.

Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí. To jsou témata týmu Josefa Klímy.

Reklama

Doporučované