Hlavní obsah

Exodus pokračuje. ANO v Ostravě opustil už osmý zastupitel, místostarosta Poruby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub ostravských zastupitelů ANO už má zase o člena méně, z původních 21 klesl počet na 13. Klub totiž v pondělí po poledni opustil zastupitel Miroslav Otisk, který je místostarostou jedné z největších ostravských částí - Poruby. Jako místostarosta má na tamní radnici na starosti dopravu a komunální služby. Otisk je také předsedou porubského hnutí ANO.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kandidátka na primátorku Ostravy Hana Tichánková a starosta Slezské Ostravy a předseda hnutí ANO v Ostravě Richard Vereš hovoří s novináři po zasedání oblastního sněmu hnutí ANO

Článek

Jednání o nové ostravské koalici pokračují. Další novinkou je to, že dva opoziční zastupitelské kluby se spojily a budou v koaličních vyjednáváních od úterka pokračovat společně. Jde o klub Starostové pro Ostravu a hnutí Ostravak.

„Celkem tak budeme mít 12hlasý dvojblok. Ve středu se ještě společně sejdeme a probereme své priority. Do druhého kola vyjednávání už půjdeme spolu. My na postech nelpíme, chceme je ale vyjednat pro hnutí Ostravak. Naší prioritou je navýšení financí pro městské obvody,“ řekl Právu v pondělí dopoledne předseda Starostů pro Ostravu Jiří Jureček.

Žádné překvapení, tvrdí ANO

Předsedkyně zastupitelského klubu ANO Hana Tichánková Právu řekla, že rezignaci Miroslava Otiska dostala v pondělí mailem. „Není to pro nás žádná šokující informace ani nová zpráva. Celou dobu jsme s ním ve vyjednávání s potenciálními koaličními partnery nepočítali, protože se nedokázal vyjádřit, jakým způsobem k celé kauze přistoupí, a jestli bude členem našeho klubu nebo ne. V tuto chvíli to pro nás neznamená už vůbec nic, protože v posledních dnech, kdy jsme se potkávali s možnými koaličními partnery, jsme hovořili o tom, že máme 13 mandátů,“ vysvětlila Tichánková.

Ostravský primátor založil nový klub městských zastupitelů

Domácí

Podle ostravského primátora Tomáše Macury už Miroslav Otisk projevil ambici připojit se do jeho klubu Nezařazení. „Předpokládám, že se to stane,“ řekl ČTK Macura.

Krizi v ostravském ANO odstartovala veřejná podpora Petra Pavla při prezidentských volbách ze strany primátora Macury a hejtmana Ivo Vondráka. Vše vyvrcholilo odchodem Macury i Vondráka z ANO. Zatímco hejtman díky podpoře klubu krajských zastupitelů situaci ustál, Macuru a jeho náměstkyni Zuzanu Bajgarovou (zvolena za ANO, nyní Nezařazení) ostravští zastupitelé ANO z klubu vyloučili. Po nich klub postupně opustila další pětice: náměstci primátora Kateřina Šebestová a Karel Malík i zastupitelé Robert Čep, Ondřej Němeček a Maxim Pachomov. Všichni se stali členy Macurova nového klubu Nezařazení. Ten má aktuálně sedm lidí.

Foto: archiv

Miroslav Otisk

Komunální volby vloni na podzim v Ostravě vyhrálo ANO s 21 hlasy. Za ním skončila koalice Spolu (9), Ostravak (8), SPD (7), Starostové pro Ostravu (4), Piráti (3) a Ostravská levice (3).

Ostravský klub zastupitelů ANO dál oslabuje, opustil jej náměstek primátora Malík

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám