Výborné semifinále, chválí Lysoněk. A Motor? Jsou to hračičkové

Ludvík Lysoněk | Foto: Jan Gebauer, hokejprerov.cz

Opět pátý zápas. Cesta přerovských Zubrů do finále Ligy juniorů nebyla vůbec jednoduchá. Čtvrtfinálovou i semifinálovou sérii museli Hanáci otáčet, vždycky se ale radovali jako poslední. Rozhodující a poněkud vyhrocené utkání Přerova se Vsetínem se odehrálo ve Zlíně a rozsekla jej jediná branka, o kterou se postaral Ludvík Lysoněk.

Ludvík Lysoněk začínal sezonu v dresu libereckých Bílých Tygrů, v listopadu se přesunul do kádru Přerova. Teď se stal jednou z klíčových postav semifinálové série proti Vsetínu. Valaši totiž po třetím utkání drželi mečbol, Zubři ovšem, stejně jako ve čtvrtfinále, dokázali nepříznivý vývoj otočit. A Lysoněk se ve čtvrtém i pátém utkání postaral o rozhodující branku.

Kromě toho měl ještě spoustu dalších šancí, vždyť jen v pátém utkání dvakrát obehrál vsetínské obránce a mířil sám na branku, kde jej zastavil až gólman Pavlíček.

A nutno říct, že právě v klíčových částech sezony se Lysoňkovi proti Vsetínu daří. Valachy pomohl vyřadit už ve druhé sezoně v řadě. Loni totiž hájil barvy Poruby, která se ve druhém kole play down zachránila a poslala Vsetín do baráže o záchranu.

Jaké panují v kabině emoce po postupu do finále?
Jsme šťastní, ale teď je třeba se připravit na Budějovice a podat ještě lepší výkon, než jsme podali teď ve čtvrtfinále a semifinále. Musíme odehrát stejně dobrý, nebo ještě lepší hokej, než jsme předváděli doteď.

První trefa do prázdné branky byla kvůli přihrávce rukou odvolána, tak jste si euforii vlastně prožili dvakrát…
Byli jsme trošku vytočení, že nám to neuznali napoprvé. Napodruhé už to tam ale padlo. Ve vítězství jsme pořád věřili a šli jsme si za ním.

Foto: Jan Gebauer, hokejprerov.cz

Rozhodnuto ale mohlo být daleko dříve. Vy jste se hned dvakrát ocitl v brejku…
Byl jsem teď dost nervózní. Pátý semifinálový zápas jsem nikdy nehrál, takže jsem si to zkusil poprvé. A ty moje šance… kdyby to tam spadlo, tak by to samozřejmě bylo fajn. Nicméně jsme vyhráli i tak, a to je pro mě nejdůležitější, než kdybych dal tři góly a prohráli bychom.

Jak se za semifinálovou sérií ohlížíte?
První zápas doma jsme vyhráli, ale potom jsme trochu zaváhali a do toho druhého utkání jsme nevstoupili úplně nejlépe. Trošku jsme si to zkomplikovali sami, ale věřili jsme v sebe dál. Potom jsme dojeli na Vsetín a stále jsme věřili, že vyhrajeme, což se nám taky nakonec povedlo.

Jak těžká pro vás série byla po náročném čtvrtfinále?
To, že jsme play off začali dvěma domácími prohrami, nás položilo, ale jenom na chvíli. Rychle jsme se z toho oklepali a šli jsme dál. Myslím si, že tehdy to byla nejdůležitější chvíle celého play off, když jsme na Havlíčkův Brod vletěli a vyhráli 6:1. Od té doby už to šlo všechno jako po másle a neřekl bych, že to bylo nějak náročné.

„Máme za sebou opravdu výbornou semifinálovou sérii.“

Otáčet jste ale museli i semifinále…
Nejdůležitější byla víra všech kluků v to, že to zvládneme. A hlavně jsme téměř nikdy nepolevili. Ano, byly tam v některých zápasech pasáže, v kterých jsme nehráli dobře a tak, jak jsme chtěli. Vždycky jsme se ale oklepali a šli jsme si za svým cílem.

Všechny zápasy navíc rozhodovaly jeden dva góly. Jaký byl Vsetín soupeř?
Vsetín má výborného gólmana. Hodně je podržel, nebo spíš my jsme byli dřevění. Hráli hodně pospolu, měli dobře zvládnutý a naučený systém. Pan Srdínko jim asi dobře naordinoval to, co mají hrát. Bylo těžké se k nim dostávat a bylo těžké se vůbec prosadit. Za mě klobouk dolů, hráli super hokej, bylo to těžké. Máme za sebou opravdu výbornou semifinálovou sérii.

Ovšem vy jste v posledních dvou zápasech také inkasovali pouze jednou. Změnili jste něco?
Nic moc jsme neměli, jen jsme se víc semkli. Šli jsme víc do sebe a Žufan (Petr Žurek – pozn. red.) nás výborně podržel. V pátém zápase teď vychytal další nulu a já mu to přeju.

Páté utkání jste odehráli na zlínském ledě. Ovlivnilo vás to nějak?
Byli jsme trošku mrzutí z toho, že jsme si to nemohli odehrát doma v Přerově. Je to škoda. Kdo ví, tak ví, proč tomu tak je. Za celý tým chci poděkovat všem fanouškům, kteří nás i do Zlína přijeli podpořit. Jsme ale rádi, že jsme porazili Vsetín právě ve Zlíně, když teď mají v Chance lize ve finále derby. Je to takový paradox, ale jsme za to rádi. Teď se budeme těšit na další sérii proti Budějovicím.

S čím budete do finále vstupovat?
Samozřejmě chceme vyhrát celou soutěž. Od začátku sezony si za tím kluci jdou. Já jsem se k nim připojil až někdy v listopadu. Oni pomohli mně, já jsem pomohl jim a jsme rádi, že jsme se dostali až takhle daleko. Chtěl bych poděkovat Pavlu Neumanovi za to, že mi dal důvěru a od chvíle, co jsem do Přerova přišel, mě podržel.

„Kluci z Motoru budou mít určitě víc sil, ale jak je znám, tak oni to jsou velcí hračičkové.“

Co od Motoru očekáváte?
Jednoduché to určitě nebude. Očekáváme hodně útočný hokej. Pokusíme se na to připravit, co nejlépe to půjde, a budeme to chtít zkusit odehrát na hraně našich možností. Jsme rádi, že jsme se dostali až sem. Ale dostali jsme se sem sami a vyhrát si to taky můžeme jen sami.

Může se projevit to, že Budějovice prošly oběma sériemi hladce 3:0, ale vy máte za sebou deset zápasů?
Dost jsme si to komplikovali. Kluci z Motoru budou mít určitě víc sil, ale jak je znám, tak oni to jsou velcí hračičkové. Bude to zajímavý hokej a hodně se na to těším. Poprvé v sérii nezačínáme doma, takže to bude vítaná změna.

Co bude na soupeře platit?
Určitě budeme hrát to, co jsme hráli teď. Budeme držet spolu a snažit se víc blokovat střely. Musíme využívat svoje přesilovky, tam nás hodně tlačí bota. Taky musíme proměňovat ty tutovky, co máme v zápase, jinak se nedá hrát. Bez gólu se nedá vyhrát.

Foto: Jan Gebauer, hokejprerov.cz

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz