4. dubna 2023 • 04:40

Zahraniční hvězdy z české ligy: Kanga sbírá tituly, Stanciu nezpohodlněl

Autor: Julius Nosko
Vstoupit do diskuse
2
  • Video se připravuje ...

    V tuzemsku oslnili, ale už zase sešli českým fanouškům z očí. Probrali jsme další osudy zahraničních fotbalistů, kteří na sebe poutali v dresu Sparty, Slavie i Plzně pozornost, pak však zamířili opět za hranice. Jak se dnes daří Nicolae Stanciovi, Guélorovi Kangovi, Abdallahu Simovi či Jeanu-Davidu Beauguelovi?

  • Nicolae Stanciu

    věk: 29
    pozice: záložník

    kluby v Česku: Sparta, Slavia
    zápasy/góly + asistence v české lize celkem: 108/29+30

    nynější klub: Wu-chan Three Towns (Čína)
    zápasy v lize 2022: 27
    góly + asistence: 10+12

    Rumunovi přišla lukrativní nabídka a loni v březnu se stěhoval do Číny. Na rozdíl od jiných tam nezpohodlněl. Sezonu v novém týmu měl jako hrom. Zisk titulu a úctyhodné osobní statistiky. V 27 zápasech si připsal 10 branek a 12 asistencí. Pro srovnání - Stanciova nejvydařenější sezona 2020/21 v dresu „sešívaných“ hovořila takto: 30 ligových zápasů, 12 branek a šest asistencí. Udržel si i své střelecké umění při zahrávaní přímých kopů. Ze standardek rozvlnil síť v čínské lize celkem čtyřikrát. Stále patří do kádru rumunské reprezentace.

  • Abdallah Sima

    věk: 21
    pozice: pravé křídlo

    klub v Česku: Slavia
    zápasy/góly + asistence v české lize celkem: 24/11+4

    nynější klub: Angers (Francie), hostovaní z Brightonu
    zápasy v lize 2022/23: 25
    góly + asistence: 3+0

    Bývalý útočník pražské Slavie měl v tuzemsku doslova raketový vzestup. Po přestupu do Brightonu putoval rovnou na hostování do druholigového Stoke City. Vinnou častých zranění se tam nedokázal prosadit. Současné působení v Angers ve Francii je o poznání úspěšnější. Jisté místo v základní sestavě sice nemá, ale z 24 zápasů se do základní jedenáctky dostal hned patnáctkrát. Vypadá to ale, že ani Sima nezvrátí sestupový osud Angers, jsou totiž s jedenácti body suverénně nejhorším týmem francouzské ligy.

  • Guélor Kanga

    věk: 32
    pozice: záložník

    klub v Česku: Sparta
    zápasy/góly + asistence v české lize celkem: 69/28+9

    nynější klub: Crvena Zvezda Bělehrad
    zápasy v lize 2022/23: 25
    góly + asistence: 8+11

    Už jsou to téměř tři roky, kdy gabonský záložník opustil Letnou. Podivín a v neposlední řadě vášnivý sběratel žlutých karet. Kanga v Česku titul nezískal, v Srbsku je to jiná písnička. Dva roky, dva tituly. Karetní tresty se mu ovšem nevyhýbají ani v Srbsku, 13 žlutých karet ve třech (neúplných) ligových sezonách, ale lze to vnímat jako pokrok. Ve Spartě se mu podařilo obdržet 14 žlutých karet a jednu červenou jen v ligové sezoně sezoně 2018/19. Ofenzivní přínos má v této sezoně solidní: za 25 zápasů srbské ligy osm branek a jedenáct asistencí.

  • Alexander Bah

    věk: 25
    pozice: pravý obránce

    klub v Česku: Slavia
    zápasy/góly + asistence v české lize celkem: 43/4+13

    nynější klub: Benfica Lisabon
    zápasy v lize 2022/23: 24
    góly + asistence: 1+3

    Pětadvacetiletý dánský obránce prožívá vydařené období na více frontách. S Benfikou má v lize (zatím) velmi pohodlné postavení v čele - desetibodový náskok před druhým FC Porto. Navíc lisabonská cesta Ligou mistrů stále pokračuje a ve čtvrtfinále se on a jeho spoluhráči utkají s milánským Interem. Bah skočil mezi elitu, velmi dobře se adaptoval a pravidelně nastupuje v základní sestavě.

  • David Moberg Karlsson

    věk: 29
    pozice: pravé křídlo

    klub v Česku: Sparta
    zápasy/góly + asistence v české lize celkem: 71/19+16

    nynější klub: Urawa Red Diamonds (Japonsko)
    zápasy v lize 2023: 5
    góly + asistence: 0+0

    Uplynulý ročník švédský sympaťák odehrál v japonské nejvyšší soutěži 20 zápasů. Z toho se ale v základní sestavě objevil „jen“ jedenáctkrát. Na konto si stihl připsat osm branek a jednu asistenci. Aktuálně se Urawa Reds po šesti kolech v tabulce nacházejí na třetím místě. Klubů je v japonské nejvyšší soutěži celkem osmnáct. Zajímavost – v mužstvu se Švédem kope například dánský obránce Alexandr Scholz, který s Midtjyllandem vyřadil Slavii z play off Ligy mistrů v září 2020.

  • Jean-David Beauguel

    věk: 31
    pozice: útočník

    kluby v Česku: Dukla Praha, Zlín, Plzeň
    zápasy/góly + asistence v české lize celkem: 194/66+18

    nynější klub: Al-Wehda (Saudská Arábie)
    zápasy v lize 2022/23: 10
    góly + asistence: 1+1

    Francouzský útočník strávil v Česku nejúspěšnějších osm let svojí kariéry. Dukla, Zlín a nakonec Plzeň. Na západě Čech završil své působení nečekaným titulem a korunou pro krále střelců. Nicméně se netajil tím, že se finančně nezajistil. Jeho kroky tedy směřovaly do saúdskoarabského FC Wehda. Sportovně o krok dopředu zatím nejde. Francouz si v deseti zápasech připsal po jedné brance a asistenci. Po 21 kolech je jeho mužstvo nováčka na 13. místě v šestnáctičlenné soutěži, od sestupového pásma ho dělí pět bodů.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud