Fiktivní true crime podcast nebo sportovní reportáž. Český rozhlas potřetí využil umělou inteligenci

Umělá inteligence je téma, které vzbuzuje velký zájem a zároveň i obavy. V unikátním projektu Digitální spisovatel ji využívá také Český rozhlas – s využitím umělé inteligence vznikla série povídek. Pro jeho třetí řadu tvůrci nechali umělou inteligenci napsat třeba fiktivní sportovní reportáž nebo true crime podcast. „Prozkoumáme i možnosti algoritmu ve vztahu k rozhlasové práci,“ popisuje projekt šéfproducentka Českého rozhlasu Anna Vošalíková.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Digitální spisovatel

Projekt Digitální spisovatel vznikl v Českém rozhlase v roce 2020 | Foto: Český rozhlas

„V třetím díle se podíváme nejen na příběhy v podobě povídek, jako tomu bylo u minulých řad, ale prozkoumáme i možnosti algoritmu ve vztahu k rozhlasové práci,“ popisuje šéfproducentka Českého rozhlasu Anna Vošalíková, co nového projekt přinesl v roce 2023.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o šokující události na Karlově mostě z třetí série Digitálního spisovatele, kterou GPT4 napsal na základě dotazu „napiš reportážní zprávu o únosu mimozemšťany v Praze“.

Třetí řada tak nabízí například fiktivní true crime podcast, dvě fiktivní rozhlasové reportáže v podání Jana Pokorného, a také fiktivní sportovní reportáž. Nově projekt využije i obrázky, které umělá inteligence zvládne vygenerovat.

Autoři projektu využívají model GPT4 – ten připraví několik textů, Vošalíková následně vybere ten nejzajímavější. „Povídku jsme obsadili, nahráli a opatřili sounddesignem. Tento proces byl podobný u všech epizod Digitálního spisovatele 3,“ dodává.

Původně série povídek

ChatGPT má primitivní mozek, musíte mu lichotit. Občas působí ‚sjetě‘

Číst článek

V roce 2020 napsala umělá inteligence unikátní sérii povídek pro Český rozhlas. Vznikl tak projekt Digitální spisovatel. Inspirací pro něj byl projekt Digitální filosof, za kterým stojí Dita Malečková a Jan Tyl.

Zatímco v první řadě umělá inteligence tvořila povídky sama, ve druhé sérii projektu, která byla odvysílána o rok později, s ní spolupracovali čeští autoři. Úspěch měla například povídka Ondřeje Neffa Noc v hotelu Chao nebo Příběh posledního Revolvera od Pavla Bareše. Autoři také v rozhovorech popsali svou zkušenost s prací s Digitálním spisovatelem.

Povídky napsané umělou inteligencí je v současnosti možné si poslechnout v aplikaci Můj rozhlas nebo na mujRozhlas.cz.

Alena Righini Golková, har Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme