Vstupenky online

FINÁLOVÉ MILNÍKY: Vsetín nestačil na Hufa, nerozhodná série se stěhuje do Zlína

Radek Bařina • 04.04.2023

Při pohledu na výsledek 1:2 by asi málokoho napadlo, že druhé finále patřilo herně jednoznačně Vsetínským. Jenže na umělecký dojem se nehraje. V hokeji rozhodují branky a v jejich střílení byli efektivnější Berani. Přes velmi dobrý výkon tak zelenožlutí odcházeli z ledu bez druhého bodu. Jaké momenty o tom rozhodly? Kdo byl hvězdou zápasu a komu se naopak smůla lepila na hokejku? To se pokusí rozklíčovat naše milníky.

KLÍČOVÝ OKAMŽIK: Zlínský gól v oslabení

Potvrdilo se, že závěr sobotního duelu zanechá na obou týmech stopy. Vsetínští do druhého finále vstoupili sebevědomě, vynutili si převahu, zatímco Ševci se soustředili takřka výhradně na bránění a až na Sedlákovu šanci byli v podstatě neškodní. Vsetínský tlak měl vygradovat v první přesilové hře. Jenže to dopadlo přesně naopak, hostující Sedláček měl dostatek prostoru dorazit puk do odkryté brány. Vstřelený gól Zlín evidentně nakopl. Berani od té doby působili sebevědoměji, byli mnohem nebezpečnější než do té doby, zkrátka začali věřit v úspěch. A i když se Vsetínu v průběhu utkání povedlo vyrovnat, probuzení Berani už si víru vzít nenechali, tím spíš, že brzy potrestali další vsetínskou hrubku. Úvodní gól zápasu měl na další dění na ledě rozhodující vliv.

HVĚZDA: Daniel Huf

O hvězdě duelu nemůže být pochyb. Daniel Huf sice možná zaváhal při jediné inkasované brance, kdy neudržel první střelu Vávry, jinak však vsetínské střelce doháněl k šílenství. Zuby si na něm opakovaně vylámali Holec, Půček, Rob, Jenyš, agilní bek Jenáček… no vlastně bychom takto mohli vyjmenovat většinu vsetínské sestavy. Zlínský muž s maskou chytal s přehledem, puky mu nevypadávaly, měl navíc i potřebné štěstí. Klhůfkova rána se otřela o břevno, Jonákovo zakončení z ideální pozice zase v samém závěru prošlo těsně vedle. To ale skvělý výkon Hufa nikterak nesnižuje, ostatně úspěšnost zákroků 97,7 % hovoří za vše. Právě jemu mohou Zlínští děkovat za to, že se série míří do krajského města za stavu 1:1.

SMOLAŘ: Michal Hryciow

Vybrat smolaře zápasu nebylo vůbec jednoduché. Domácí odchovanec i vinou zranění vypadl na čas ze sestavy, část ročníku strávil ve Valašském Meziříčí. V průběhu play-off ale dostal důvěru a svou enormní bojovností, nasazením a důrazem přesvědčil trenéry, že si místo na ledě zaslouží i ve finále. Defenzivní bek se ve druhém zápase aktivně zapojoval i do ofenzivy a dokonce se dostal do dvou výborných pozic. Jenže právě v těchto situacích byla jeho maximální snaha na škodu. Poprvé tváří v tvář Hufovi netrefil puk, podruhé zase ve střelecké pozici ztratil rovnováhu a prohrál souboj s gravitací. K nominaci na smolaře zápasu přispěla i situace před vítěznou brankou Zlína. Hryciow byl sice na své pozici, při snaze o navázání křižujících hráčů Beranů ovšem drobně zaškobrtl, což umožnilo Pospíšilovi proklouznout před branku a přihrát na vítěznou trefu.

ZAUJALO: Příběh Tomáše Vávry

Tomáš Vávra prožil malou pohádku, byť ne se šťastným koncem… aspoň zatím. Vsetínský odchovanec a jeden ze strůjců postupu VHK ze druhé ligy se s působením ve vsetínském dresu rozloučil v sezóně 2018/19. Od té doby působí ve Valašském Meziříčí. Když byl na konci přestupového období dopsán na soupisku VHK, možná málo fanoušků počítalo s tím, že za Vsetín skutečně nastoupí. Nakonec se tak stalo v závěru základní části, kdy ve dvou zápasech zaskočil při velké marodce. Možná ani Tomáše Vávru však v tu chvíli nenapadlo, že za Vsetín nastoupí i v play-off. A rovnou ve finále! Navíc v souboji s největším možným rivalem.  Vávrův výkon ale jednoznačně ukázal, že trenéři moc dobře věděli, co dělají. Vávra patřil k nejnebezpečnějším hráčům VHK. Hned v úvodu měl první vyloženou šanci utkání, v přečíslení dva na jednoho ale minul. Přesto se stal Vávra jediným střelcem Vsetína v utkání. V polovině utkání se prodral mezi obránci, dojel si svou vlastní střelu a chladnokrevně uklidil touš do odkryté části brány. Lapač explodoval nadšením a domácí veterán si svou branku pořádně užil. Pohádka nakonec neskončila šťastně, Vsetín nakonec prohrál, Tomáš Vávra však svým výkonem zanechal velmi dobrý dojem.

ČÍSLO DNE: 43

Přesně tolik střel vyslali hokejisté VHK ROBE Vsetín na hostujícího gólmana Hufa. Ujala se však jen jediná. Zelenožlutí svého soupeře přestříleli (v součtu o 20 střeleckých pokusů). Zejména první dvě třetiny, během kterých domácí vyslali 34 střel stály za to, v té třetí Zlín přeci jen dokázal úspěšněji bránit a s velkým nasazením hrajícím vsetínským už ke konci začala docházet šťáva. Ze střelecké převahy každopádně vytěžili jediný gól. Jednak zásluhou skvělého Hufa, nemalý podíl v tom ale měly hůře seřízená mířidla a také nedostatečný důraz na hranici brankoviště. Huf většinu střel dobře viděl a pokud puk neudržel, dokázali být Berani před svou brankou důraznější než dorážející Vsacané. Číslo 43 tedy budiž připomínkou velké, ale zároveň neefektivní střelecké převahy VHK ve druhém finále.


NÁSLEDUJE: Série pokračuje ve středu ve Zlíně

Berani dosáhli svého. Z Lapače si odvážejí cenný bod a nyní budou chtít na svém ledě otočit sérii ve svůj prospěch. První šanci k tomu budou mít ve středu od 17:30. Hokejisté se i tentokrát mohou těšit na vyprodaný stadion, derby dvou odvěkých rivalů dle očekávání vzbuzuje nadšení na obou stranách Syrákova. Na zimním stadiónu samozřejmě nebudou chybět ani vsetínští fanoušci, byť jejich možnosti sehnat vstupenky byly velmi omezené. Těm, kteří v lovu na lístky neuspěli můžeme doporučit aspoň sledování přenosu prostřednictvím HokejkaTV. Držte palce.

OČEKÁVÁNÍ: Vsetín druhý zápas prohrál, ale…

Vyrovnání série dodalo Beranům notnou dávku optimismu a ve Zlíně věří, že doma zlomí sérii ve svůj prospěch. Vsetínští ale rozhodně nemusejí mít hlavy dole. I přes prohru totiž druhý zápas ukázal spoustu pozitivního. Zelenožlutí svého soupeře po celý zápas přehrávali, byli pohyblivější, dokázali se dostávat do šancí. V žádném jiném zápase dosavadního play-off Vsacané nedominovali tak jako v neděli. Samozřejmě, rozhodují góly, věříme ale, že potenciál ke zlepšení koncovky ve Vsetínských rozhodně je. Určitě by prospělo, kdyby měl Huf častěji zacloněný výhled a možná také víc chladnokrevnosti. Občas to totiž vypadalo, že se želenožlutým v přemíře snahy zauzlovala snad i hokejka. To se samozřejmě lehce radí a hůř udělá, vždyť jde o hodně. Ještě jednu pozitivní věc předchozí zápasy naznačily. Na konci prvního a ve druhém duelu se zdálo, že Vsetínští jsou na tom fyzicky výrazně lépe, než jejich krajský sok. Předjímat, zda to byla otázka momentálního (a svým způsobem i mentálního) rozpoložení, nebo šlo reálný obrázek připravenosti obou celků by však v tuto chvíli bylo předčasné.

Otazník visí nad startem marodů. Především Berzinš a Smetana by se se VHK rozhodně hodili. Oba umí velmi dobře pracovat v předbrankovém prostoru, Smetana by navíc bodl i na útočné modré – Vsetínu ve stávajícím složení citelně chybí více obránců, kteří umí vypálit pumelici od modré.

Zlín pravděpodobně bude hrát doma přeci jen aktivněji než na Lapači, což na jednu stranu může být šancí pro rychlé hostující protiútoky, zároveň ale asi čeká více práce defenzivní hráče, Berani mají v ofenzívě velkou sílu. Zajímavé také bude, kdo dostane v brance přednost. Vošvrda neodchytal zlé zápasy, na svou šanci ale čeká fantom předchozích play-off Maxim Žukov. Jeho nasazení po prohraném zápase by se tak teoreticky nabízelo. To už je nicméně na rozhodnutí trenérů. Jakou taktiku a sestavu nakonec jedna či druhá strana zvolí? O tom bude jasněji ve středu od 17:30.

banner pod článkem