Vlastimila Zavřela zdražování potravin netrápí. Řešení drahoty přenechal manželce

Vlastimil Zavřel
Vlastimil Zavřel
Foto: Nextfoto
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 4. 4. 2023

Vlastimil Zavřel (68), jehož hlasem už od roku 2003 promlouvá postava Homera v populárním animovaném seriálu »Simpsonovi«, si stejně jako další Češi všímá, že se vlivem inflace neustále zvyšují ceny potravin. Jak ale uvedl pro ŽivotvČesku.cz, příliš se tím netrápí. "U nás doma tohle má na starosti manželka," prozradil se šibalským úsměvem.

Vlastimil Zavřel se proslavil v roce 1971 ve filmu »Dívka na koštěti«. Díky němu i ostatním hercům se film stal tak populárním, že ho televizní stanice vysílají nejméně jednou do roka, a Vlastimil Zavřel jde od té doby z role do role. Diváci ho milují pro jeho bodrost a vtip, a tak se není čemu divit, že ani v důchodovém věku nelenoší. Naposledy se objevil v seriálu Hořký svět, předtím hrál v Modrém kódu či Ordinaci v růžové zahradě.

Zdražování potravin trápí Česko již dlouhé měsíce. Pociťují ho nejen běžní občané, ale také známé osobnosti. Jak se na celou situaci divá Vlastimil Zavřel, prozradil pro redakci ŽivotvČesku.cz. "Já to vůbec nijak nepociťuji. U nás doma má tyto věci na starosti manželka," sdělil překvapivě. Hned vzápětí ale se smíchem dodal, že si nárůstu cen samozřejmě všiml, jen je zvyklý se podobnými věcmi příliš netrápit.

Podobně s klidem se dívá také na aktuální téma, kterým se vláda v současnosti zabývá. A tím je důchodová reforma. Možnost, že by Češi nyní do penze neodcházeli v 65 letech, ale v 68 letech, bouří vody - tento návrh má své zastánce i odpůrce.

"Já si o tom nemyslím vlastně nic, v létě mi bude už 69, takže já už v důchodu jsem. Na druhou stranu ale stále pracuji, takže mě to tolik neděsí. Je ale pravda, že je něco jiného, když člověk pracuje z důvodu, že chce, než když musí. A když to porovnám s Francií, kde se bouří proti tomu, aby chodili do důchodu v 64 letech, tak si říkám, co by dělali u nás," řekl pro ŽivotvČesku.cz Vlastimil Zavřel.

Podle zjištění České televize z materiálu ministerstva práce a sociálních věcí dohodnutého na koaliční radě v únoru dnešní padesátníci půjdou do důchodu v 66 letech. Čtyřicátníci budou mít nárok na důchod v 67 letech a lidé staří 34 let a méně půjdou do penze v 68 letech. V současnosti je věk pro odchod do penze pro muže a bezdětné ženy 64 let.

Očekávaná úspora při zvýšení důchodového věku do roku 2060 o dva roky se podle materiálu MPSV a výpočtu ČT pohybuje okolo jednoho procenta HDP, tedy 73 miliard Kč, u zvýšení o tři roky je to 1,5 procenta, tedy 109,5 miliardy Kč. V roce 2030 se má věk pro odchod do důchodu zastavit na 65 letech. Změny se nedotknou těch, kterým je nyní 57 a více.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.