Deník N: Nejedlý se opakovaně scházel se šéfem BIS Koudelkou

foto Ilustrační foto - Schůze vlády, 29. června 2022, Praha. Na snímku přichází ředitel BIS Michal Koudelka.

Praha - V letech 2019 až 2020 se blízký spolupracovník tehdejšího prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý čtyřikrát sešel s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou, první kontakt přišel od Nejedlého. Uvedl to dnes Deník N, kterému opakované schůzky i komunikaci přes SMS mezi oběma muži potvrdil mluvčí civilní kontrarozvědky Ladislav Šticha. Nejedlý řekl, že se k setkáním s Koudelkou nechce vyjadřovat. Obsah schůzek ani jedna ze stran nekomentovala. Zeman Koudelku i BIS opakovaně a veřejně kritizoval.

Nejedlý se s ředitelem BIS poprvé spojil na jaře roku 2019, a to pomocí prostředníka, který Koudelkovi tlumočil žádost o schůzku, uvedl Deník N. Po výměně několika SMS zpráv se sešli v restauraci nedaleko Prahy. "Podobný scénář se opakoval i později, celkem se taková setkání uskutečnila čtyři, poslední na podzim 2020," napsal Deník N.

Nejedlý o schůzkách nechtěl mluvit. "Nemám k tomu žádné vyjádření. Nemám právo to komentovat, protože se jednalo o období práce u Miloše Zemana a nechci mluvit o osobních schůzkách," řekl Deníku N někdejší poradce hlavy státu.

Kontrarozvědka setkání potvrdila s tím, že první kontakt přišel od Nejedlého. "Celkem proběhly čtyři zpravodajsky zajištěné schůzky a omezená SMS komunikace," uvedl Šticha. O schůzkách byl podle něj informován tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) a posléze také sněmovní komise pro kontrolu BIS. Jeden z tehdejších členů komise pod podmínkou anonymity tuto informaci potvrdil, Babiš uvedl, že o tom nic neví.

O Nejedlého vazby a aktivity, které měl především v Rusku, se kontrarozvědka podle Deníku N zajímala dlouhodobě. O tom, že BIS jeho poradce odposlouchává, hovořil i přímo Zeman.

Poslední schůzka mezi Nejedlým a Koudelkou se uskutečnila 9. října 2020, tedy den předtím, než Zeman v rozhovoru s MF Dnes oznámil, že na Hradě začal pracovat bývalý šéf analytiky BIS Jiří Rom. Měl za úkol na Koudelku, kterého prezident opakovaně odmítal jmenovat generálem, vypracovat kompromitující materiál. Ten poté Zeman předal Babišovi. Prezident dával najevo, že Koudelka by měl po skončení svého mandátu odejít.

Tehdejší Babišova vláda ale Koudelku dočasně pověřila řízením BIS a kabinet Petra Fialy (ODS) ho pak jmenoval ředitelem na dalších pět let.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď