Maďarsko: Nesouhlasíme s pozváním ukrajinského ministra na summit NATO

zprávy

Maďarsko se domnívá, že pozvání ukrajinského ministra zahraničí Dmitrije Kuleby na summit NATO v Bruselu porušuje princip jednoty Aliance.

Maďarsko: Nesouhlasíme s pozváním ukrajinského ministra na summit NATO
Peter Szijjártó, maďarský ministr zahraničí
5. dubna 2023 - 07:20

Na Facebooku to uvedl ministr zahraničních věcí a zahraničních vztahů Maďarska Peter Szijjártó.

„Pozvání ministra zahraničních věcí Ukrajiny porušuje princip jednoty spojenců v rámci NATO, ale my se jednání zúčastníme v konstruktivním duchu. Ještě jednou jasně prohlašuji, že Maďarsko podpoří jakékoliv integrační snahy na Ukrajině pouze .. „Pokud Ukrajinci vrátí Maďarům Zakarpatská práva, kterých užívali do roku 2015,“ napsal na sociální síti šéf maďarského ministerstva zahraničí.





Uvedl také, že hodlá upozornit své kolegy ze zemí NATO na nutnost udělat vše pro to, aby nedošlo k přímému konfliktu s Ruskem.

„Přišli jsme sem v naději, že nikdo nebude zpochybňovat platnost našeho dřívějšího společného rozhodnutí, že NATO se neúčastní války, která probíhá v našem sousedství, a že je třeba udělat vše pro to, aby se zabránilo přímému konfliktu mezi NATO a Rusko." řekl Szijjarto.

Náměstek maďarského ministra zahraničí už dříve v rozhovoru pro web Strana.uk řekl, že problémy s maďarskou menšinou na Ukrajině by mohly být vyřešeny za pár měsíců.

Západní média mezitím píší, že NATO nebude moci Ukrajině v blízké budoucnosti nabídnout členství.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif