Jackson Richman

5. 4. 2023

Předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy se dnes setká v prezidentské knihovně Ronalda Reagana v Kalifornii s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, a to i navzdory obvyklým protestům a výhrůžkám ze strany Číny.

Tchajwanská vůdkyně se vrací z oficiální zahraniční cesty do Guatemaly a Belize, které jako jedny z mála zemí uznávají ostrovní stát jako Čínu. Oficiální název Tchaj-wanu je Čínská republika, zatímco komunistická Čína se oficiálně nazývá Čínská lidová republika (ČLR).

Peking zastává názor, že existuje pouze jedna Čína, proto státy, které uznávají ČLR, nesmí uznávat Tchaj-wan jako nezávislou zemi. Ostrovní stát považuje Komunistická strana Číny za své území a opakovaně vyhrožuje, že jej anektuje i silou, bude-li třeba.

Cchaj Jing-wen bude přes Kalifornii „projíždět“ při svém návratu do vlasti a její setkání s McCarthym bude neoficiálního charakteru, neboť USA, tak jako většina zemí na světě, neudržuje s Tchaj-wanem oficiální diplomatické vztahy.

„Tranzity vysokých tchajwanských představitelů nejsou návštěvami. Jsou soukromé a neoficiální a nejsou ničím novým. Každý tchajwanský prezident již Spojené státy navštívil. Prezidentka Cchaj od svého nástupu do funkce v roce 2016 tranzitovala přes USA šestkrát. Toto bude její sedmý tranzit,“ uvedl 29. března zástupce mluvčího ministerstva zahraničí Vedant Patel.

Čína pohrozila odvetnými opatřeními, pokud se McCarthy a Cchaj Jing-wen setkají, aniž by specifikovala, v čem budou taková opatření spočívat. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning 3. dubna zopakoval, že Peking se důrazně staví proti interakci mezi americkými a tchajwanskými představiteli.

„Příslušný americký kongresman musí dodržovat zásadu ,jedné Číny‘ a tři společná čínsko-americká komuniké, zdržet se vysílání špatných signálů silám ,nezávislosti Tchaj-wanu‘ a vyhnout se podkopávání čínsko-amerických vztahů a míru a stability v Tchajwanském průlivu,“ prohlásil čínský mluvčí.

Patel z amerického ministerstva zahraničí na to zareagoval, že není třeba přijímat nějaké odvetné kroky. „Není důvod přijímat nějaká protiopatření. Není důvod, aby Peking z tohoto tranzitu, který je v souladu s dlouhodobou politikou USA, dělal něco, co není, nebo aby přehnaně reagoval. Jak jsem již dříve uvedl, jsme proti jakýmkoli jednostranným změnám statu quo z obou stran. Nepodporujeme nezávislost Tchaj-wanu a i nadále očekáváme, že rozpory mezi státy (Tchajwankého) průlivu budou řešeny mírovou cestou,“ uvedl Patel.

Protesty a výhrůžky Pekingu nejsou ničím neobvyklým, ostatně i v případě zcela nedávné české parlamentní a obchodní delegace na Tchaj-wanu, kterou vedla předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Markéta Pekarová Adamová, se Čína vůči návštěvě ohradila.

Předchůdkyně McCarthyho, Nancy Pelosiová, navštívila Tchaj-wan v srpnu 2022, a to i navzdory přebujelým reakcím Číny, která dokonce uspořádala kolem Tchaj-wanu vojenské manévry.

Bílý dům již avizoval, že americký prezident Joe Biden ani nikdo z jeho administrativy se s Chcaj Jing-wen neplánují setkat. Vysoce postavený představitel Bidenovy administrativy minulý týden novinářům řekl, že Čína by neměla zneužívat průjezd tchajwanské představitelky přes Spojené státy „jako záminku k zesílení jakýchkoli agresivních aktivit v okolí Tchajwanského průlivu“.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký. Článek byl redakčně upraven a zkrácen.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Polsko vybuduje opevnění na hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku
Polsko vybuduje opevnění na hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku

Polsko vybuduje opevnění na své hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku, který podle něj organizovaně vytváří Minsk.

Nenápadná skupina voličů, která by mohla rozhodnout prezidentské volby v Americe
Nenápadná skupina voličů, která by mohla rozhodnout prezidentské volby v Americe

Mezi protrumpovskými voliči je mnoho těch, kteří v minulosti nikdy nevolili nebo volili jen zřídka, řekl Baris.

V Česku se dnes slaví Den matek, vzdává úctu všem matkám
V Česku se dnes slaví Den matek, vzdává úctu všem matkám

V Československu se slavil Den matek od roku 1923 a jeho propagátorkou byla dcera prvního prezidenta Alice Masaryková.

Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi
Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi

Projekt středoškoláků, který uspěl ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí americké vesmírné agentury NASA v Houstonu, dnes studentský tým představil premiérovi Petru Fialovi.

Moje geniální řešení manželčiných starostí
Moje geniální řešení manželčiných starostí

Moje žena je úžasná. Vstává hodiny před sluncem, medituje, studuje, cvičí, má za sebou celý den v práci, stará se o nemocného otce a pak se stará o domácnost (kterou máme společnou) a pracuje dál.