Policie vyslýchala manžela skotské expremiérky kvůli financování strany

foto Ilustrační foto - Skotská premiérka Nicola Sturgeonová na tiskové konferenci v Edinburghu, 15. února 2023.

Londýn - Manžel bývalé skotské premiérky Nicoly Sturgeonové Peter Murrell byl zadržen v souvislosti s financováním Skotské národní strany (SNP). Po několikahodinovém výslechu jej policie propustila, aniž by vznesla obvinění. Vyšetřování finančních toků ve straně, která usiluje o odtržení od zbytku Spojeného království, nicméně pokračuje, informoval web televize BBC s odvoláním na policii.

Murrell byl ráno vzat do policejní vazby, kde se podrobil výslechu. Policisté mezitím prohledali jeho domov, sídlo SNP v Edinburghu a další adresy spojené s vyšetřováním. Podle agentury Reuters strávil Murrell ve vazbě 11 hodin. Skotská policie po jeho propuštění uvedla, že vyšetřování pokračuje.

Policie prošetřuje, kam se podělo více než 600.000 liber (přes 16 milionů Kč), které v roce 2017 vybrala kampaň za nezávislost Skotska. Peníze měly být použity výhradně k tomuto účelu, ale ve stranických výkazech chybějí.

Murrell v březnu rezignoval na funkci výkonného ředitele SNP, kterou zastával od roku 1999. V roce 2010 se oženil se Sturgeonovou, která byla lídryní SNP a první ministryní Skotska od roku 2014 až do konce března, kdy ji ve funkcích vystřídal Humza Yousaf. Dvaapadesátiletá Sturgeonová rezignaci ohlásila už v polovině února, kdy řekla, že je správný čas odejít. Hovořila také o osobní dani, kterou si působení ve vrcholné politice vybírá.

Skotský premiér Yousaf dnes řekl, že zprávy o zatčení manžela Sturgeonové jsou pro stranu náročné, ale odmítl policejní vyšetřování komentovat. "Zprávy z dnešního rána jsou výzvou a jsou obtížné," připustil Yousaf. "SNP plně spolupracovala s vyšetřovateli a bude tak činit i nadále," dodal.

Místopředsedkyně skotské organizace Labouristické strany Jackie Baillieová řekla, že dnešní zatčení je "opravdu znepokojivé", a vyzvala Sturgeonovou a Yousafa, aby urychleně sdělili, "co vědí a odkdy".

Sturgeonová vedla Skotsko od roku 2014, kdy Skotové v referendu hlasovali pro setrvání Skotska ve Spojeném království v poměru 55 ku 45 procentům. Sturgeonová a SNP pak usilovaly o další referendum s argumentem, že odchod Británie z EU změnil základní pravidla. Skotská vláda usiluje o vypsání referenda na říjen, a to s otázkou "Mělo by Skotsko být nezávislou zemí?". Britská vláda odmítá hlasování umožnit s tím, že otázka byla vyřešena referendem z roku 2014.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď