Na ministerstvu zahraničí zahájilo činnost oddělení vědecké diplomacie

Na ministerstvu zahraničí 1. dubna vzniklo oddělení vědecké diplomacie, vede ho Kateřina Joselová. Cílem je podpořit vědeckou a technologickou spolupráci mezi Českou republikou a dalšími státy. Na dnešním briefingu to novinářům řekli náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák (ODS) a ředitel odboru ekonomicko-vědecké diplomacie Marek Svoboda. Právě pod jeho odbor čtyřčlenné oddělení patří.

Česko má aktuálně čtyři vědecké diplomaty ve Washingtonu, v Tel Avivu, Tchaj-peji a Bruselu. Tři místa jsou sdílená s úřadem vlády, čtvrté, v Bruselu, patří přímo pod ministerstvo zahraničí. Aktuálně nejsou ambice rozšiřovat počet vědeckých diplomatů, změnila se ale předvýjezdová příprava všech ostatních diplomatů, zejména ekonomických, kterých je zhruba 120. I oni se mají zaměřit na vědeckou diplomacii.

Na školeních se kromě ministerstva zahraničí podílí úřad ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09), jež má podle Kozáka vazby na výzkumné instituty, výzkumná centra či univerzity.

Podle Svobody jsou vědeckými diplomaty čtyři stěžejní země pokryté. "Pokud v budoucnu zjistíme, že je někde obrovský potenciál na rozšíření, spíše bych to viděl moderní cestou - najmout si někoho místního, jako to třeba dělají Britové nebo jiné státy," uvedl. Šetří to podle něj náklady a jde o efektivnější řešení. "Jsou to lidé, kteří jsou zapojeni do místního systému a mají o něm know-how," poznamenal.

Kromě zapojení ostatních diplomatů do odvětví se také aktualizovala mapa oborových příležitostí, jež byla převedena z papírové podoby do internetové a je v ní více akcentována i právě vědecká diplomacie. Zároveň zástupci ministerstva začali jezdit po regionech a hovořit s firmami, výzkumnými instituty či univerzitami o jejich potřebách a zájmech.

Podle Kozáka je setkávání diplomatů se zástupci výzkumných center pravidelné, připomněl například loňskou konferenci o vodíkových technologiích. Další odvětví, v nichž se spolupráce nabízí, jsou podle něj například vesmír, zdravotnictví, automobilový průmysl, laserová infrastruktura, obranný výzkum nebo kybernetická bezpečnost.

Zástupci resortu by mohli v září vyrazit pro inspiraci například do Švédska, kde má tamní technologická univerzita vlastní organizaci, jež podporuje místní spin-off firmy. "Jsou schopni u svých studentů nebo zaměstnanců pomoci od prvotního nápadu až po realizaci," poznamenal Kozák.

Do letošního léta je podle Svobody jedním z hlavních cílů nového oddělení zmapovat možnosti spolupráce. "Bude to vycházet i z potřeb rozjetých věcí, které jednotlivé instituce a hráči mají," poznamenal. Poté je potřeba propojit české subjekty s partnery v zahraničí. Jednotlivé ambasády a diplomaté by podle Svobody měli také sbírat poznatky o tom, co funguje v zahraničí, a případně o tom informovat tuzemské subjekty.

Související

Více souvisejících

ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 26 minutami

před 52 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Dominik Feri (TOP 09)

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

UNRWA (Photo by Iyad Faouri)

UNRWA zastavila distribuci jídla ve městě Rafah

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) v úterý oznámil, že pozastavuje distribuci jídla ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy pro nedostatek dodávek pomoci, uvedla agentura AFP. "Distribuce jídla v Rafahu je momentálně pozastavena pro nedostatek dodávek a nejistotu," uvedla UNRWA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu promluvil o budoucnosti Pásma Gazy po válce

Izrael neplánuje budovat osady v Pásmu Gazy po skončení války, kterou tam od loňského podzimu vedou síly židovského státu proti militantům palestinského radikálního hnutí Hamás. Pro americkou zpravodajskou stanici CNN to v úterý řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

Tragédie při letu Singapore Airlines. Boeing se dostal do turbulencí

Tragický incident se stal na palubě letounu dopravce Singapore Airlines na lince z Londýna do Singapuru. Stroj se dostal do silných turbulencí a musel nouzově přistát v Bangkoku. Podle informací agentury Reuters zemřel jeden člověk a dalších 30 osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy