Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemanův poradce Nejedlý se scházel s šéfem BIS Koudelkou. Fiala se ředitele na důvod zeptá

Aktualizováno -
5. dubna 2023
22:11
Autor: ČTK, Mii - 
4. dubna 2023
21:33

V letech 2019 až 2020 se blízký spolupracovník tehdejšího prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý čtyřikrát sešel s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou, první kontakt přišel od Nejedlého. Uvedl to dnes Deník N, kterému opakované schůzky i komunikaci přes SMS mezi oběma muži potvrdil mluvčí civilní kontrarozvědky Ladislav Šticha. Nejedlý řekl, že se k setkáním s Koudelkou nechce vyjadřovat. Obsah schůzek ani jedna ze stran nekomentovala. Zeman Koudelku i BIS opakovaně a veřejně kritizoval. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu pro CNN Prima News uvedl, že na schůzky se Koudelky zeptá.

Nejedlý se s ředitelem BIS poprvé spojil na jaře roku 2019, a to pomocí prostředníka, který Koudelkovi tlumočil žádost o schůzku, uvedl Deník N. Po výměně několika SMS zpráv se sešli v restauraci nedaleko Prahy. „Podobný scénář se opakoval i později, celkem se taková setkání uskutečnila čtyři, poslední na podzim 2020,“ napsal Deník N.

Nejedlý o schůzkách nechtěl mluvit. „Nemám k tomu žádné vyjádření. Nemám právo to komentovat, protože se jednalo o období práce u Miloše Zemana a nechci mluvit o osobních schůzkách,“ řekl Deníku N někdejší poradce hlavy státu.

Video  Zeman o BIS i Koudelkovi: Odposlouchávají i mě!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kontrarozvědka setkání potvrdila s tím, že první kontakt přišel od Nejedlého. „Celkem proběhly čtyři zpravodajsky zajištěné schůzky a omezená SMS komunikace,“ uvedl Šticha. O schůzkách byl podle něj informován tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) a posléze také sněmovní komise pro kontrolu BIS. Jeden z tehdejších členů komise pod podmínkou anonymity tuto informaci potvrdil, Babiš uvedl, že o tom nic neví.

O Nejedlého vazby a aktivity, které měl především v Rusku, se kontrarozvědka podle Deníku N zajímala dlouhodobě. O tom, že BIS jeho poradce odposlouchává, hovořil i přímo Zeman.

Poslední schůzka mezi Nejedlým a Koudelkou se uskutečnila 9. října 2020, tedy den předtím, než Zeman v rozhovoru s MF Dnes oznámil, že na Hradě začal pracovat bývalý šéf analytiky BIS Jiří Rom. Měl za úkol na Koudelku, kterého prezident opakovaně odmítal jmenovat generálem, vypracovat kompromitující materiál. Ten poté Zeman předal Babišovi. Prezident dával najevo, že Koudelka by měl po skončení svého mandátu odejít.

Tehdejší Babišova vláda ale Koudelku dočasně pověřila řízením BIS a kabinet Petra Fialy (ODS) ho pak jmenoval ředitelem na dalších pět let.

„Asi měl pro to (Koudelka) důvody,“ uvedl premiér. „Mohu se ho na to zeptat, což udělám,“ doplnil. Podle Fialy se ale s největší pravděpodobností, vzhledem k negativnímu vztahu tehdejšího prezidenta Zemana vůči Koudelkovi, nedomlouvalo na zmíněných schůzkách nic, co by nebylo ve prospěch České republiky.

Video  Pavel Koudelku jmenuje generálem, Zeman odmítal. Babiš končí s poslancem? A Ringo po kolapsu  - Bára Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 6. dubna 2023 21:40 )

Eses si zapomněl vzít prášky a neudržel se. Proto je zrušen. Dalo se očekávat.

Uživatel_5522193 ( 5. dubna 2023 22:46 )

Pan F.se ředitele zeptá "Kde si včera byl a s kým,ty můj kvítku medový,to se nikdo nedoví🤣🙉😅

trintin ( 5. dubna 2023 21:44 )

Proč by si nemohl občan zajít s BISčučkářem o půlnoci do zavřené hospody na pivo?

nespokojeny ( 5. dubna 2023 19:24 )

Koudelka se scházel s Nejedlým. A vy, kteří o tom nic nevíte se hádejte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa