Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Paska, пaска, velikonoční chleba, ukrajinský recept. Co je paska. Jaký je rozdíl mezi paskou a paschou? Jak upéct pasku. Zdobení pasky. Které suroviny vybrat v Česku na pečení pasky? Pečeme velikonoční pasku.

Paska je ukrajinské velikonoční pečivo ze sladkého kynutého těsta pečené ve vysoké okrouhlé formě. Pasku připravují i jiné slovanské národy. Pozor, paska není totéž co pascha, a není to jen otázka výslovnosti. Na rozdíl od českého mazance bývá pečivo ornamentálně zdobeno, anebo opatřeno polevou. Stejně jako mazanec se také paska nechává církevně posvětit. Konzumuje se po skončení půstu na Hod boží velikonoční.

Paska, tradiční velikonoční sladké pečivo

U nás v Česku a na Slovensku pečeme ve sváteční dny vánočky a mazance, v Německu připravují štóly (stollen), v Itálii panettone, na Ukrajině funkci sladkého svátečního chleba zastává tak zvaná paska (пaска).

Paska je tedy totéž, co český mazanec. Jen společenské postavení pasky je trochu jiné než postavení mazance. Paska je pečivo vysoce sváteční. Paska není jen součásti ukrajinské velikonoční tabule. Velmi často hospodyňka neupeče jen jeden kus, ale připraví několik kusů pasky. Paska se rozdává rodině a blízkým přátelům coby velikonoční pozornost. Je tak považována za vizitku hospodyně. Proto se na její přípravě ničím nešetří: surovinami, ani prací.
TRADICE BARVENÝCH VAJEC, včetně zdobení kraslic (pysanky) je na Ukrajině stejná jako u nás.

Pozor: Vedle pasky existuje i další velikonoční pochoutka, jejíž název nám možná připadá bližší, a to „pascha“. Třebaže oba názvy mají stejný slovní základ (pesah), pascha je něco jiného, a to nepečený dezert z tvarohu, smetany a cukru. Pascha se rovněž připravuje v různých slovanských národech (v Rusku, v Polsku, na Slovensku).

To ne já, to Natalka ;=)

Abych předešla případným námitkám, požádala jsem svou ukrajinskou kamarádku, aby pro čtenáře portálu makova-panenka.cz upekla velikonoční pasku podle svého. Kamarádka Natalia P. T. se narodila a je doma v Kyjevě. Národní tradice jsou jejím hlubokým zájmem. A protože se realizace pasky konala v mé obyčejné „česko-moravské“ kuchyni, předvedla názornou ukázku toho, jak se postavit k pečení ukrajinské pasky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. ;=)

Existuje bezpočet receptů na pasku, každá rodina má svůj vlastní.

Velikonoční paska, suroviny

1 кг борошна, 0,5 л молока, дріжджі 50 г, 2 яйця і 2 жовтка, 200 г вершкового масла чи маргарину, 250 г цукру, 200г ізюма (родзинки) , 1 чайна ложка ванільного цукру, щіпка мускатного горіха.

  • 1 kg mouky
  • 0,5 l mléka
  • droždí 50 g
  • 2 vejce a 2 žloutky vejce
  • 200 g másla/pekařského tuku
  • 250 cukru
  • 200 rozinky
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli.
Z UVEDENÝCH SUROVIN vypracujeme kompaktní těsto, přikryjeme je a necháme vykynout.

Pečeme v českých podmínkách

Suroviny na těsto pasky pro nás nejsou žádným překvapením. Z těch samých bychom připravovali vánočku, mazanec nebo jidáše.

  • V českých podmínkách je asi nejlepší použít mouku hladkou (na Ukrajině tzv. вищий сорт).
  • Kvasnice čerstvé nebo sušené, podle zvyku hospodyňky.
  • Mléko plnotučné (část lze nahradit smetanou na vaření 12%. Mléko přilívat postupně, někdy není třeba všechno množství).
  • Na kilogram mouky je lepší přidat čajovou lžičku, nikoliv jen špetku soli. Na Ukrajině se na vaření používá jiný typ soli, laicky řečeno – slanější). Špetka naší soli by nestačila, těsto by bylo „jalové“, bez chuti.
  • Vyhovující je český cukr krupice. Těstu prospěje celý balíček vanilinového cukru (20 g).
  • Máslo je máslo, o tom není pochyb. Ale kdo je zvyklý, může máslo nahradit rostlinným tukem na pečení (Héra a podobně).
  • Rozinky mohou být jakéhokoliv druhu (třeba i sultánky, a podobně). Oproti českému zvyku se předem nemáčejí v rumu. Ostatně u nás by se použil tak zvaný „tuzemák„. Ten ovšem chutná specificky a předal by pečivu typicky českou chuť. Suché rozinky (někdy řečené azum) natáhnou vlhkost z těsta.
Čtěte také:  Kedlubny na způsob zelí, čili kedlubnové zelí: klasicky, na smetaně, na paprice
TĚSTO VLOŽÍME do máslem vymazaných forem.

Vykynuté těsto se vloží do formy, která by měla být vyšší. Na Ukrajině jsou domácnosti vybaveny speciálními nádobami na pečení pasky. Nebo tam lze pořídit i speciální formy z papíru (jako mají Italové formy na pečení panettone). Kdo formu nemá, použije kastrol, hrnec a podobně. Formu je třeba vymazat máslem.

Typickým vzhledem upečené pasky je buď bílá poleva, anebo plastické zdobení. Zdobení se provádí před upečením. Pasku určenou k polévání není třeba před pečením potírat vejcem. U zdobené pasky je vaječný potěr součástí dekorace.

PŘED PEČENÍM se paska ozdobí těstem, anebo se potře rozšlehaným žloutkem.

Během prvního kynutí hospodyňka rozšlehá žloutek (možno decentně přikápnout mléka) a vypracuje těstíčko na zdobení. Těstíčko se připraví z vody a mouky. Do studené vody se vpracuje tolik mouky, aby vznikla měkká plastická hmota, nijak neochucená. Těstíčko se zabalí do folie, aby mouka rovnoměrně provlhla.

  • Někdo vytváří ozdoby z kynutého těsta, někdo z těsta křehkého – co rodina, to jiný styl zdobení pasky.
ZDOBENÍ PASKY jednoduchým těstem z mouky a vody.

Pasku potřeme žloutkem. Těstíčko velmi tence vyválíme. Libovolnými cukrářskými pomůckami vykrajujeme nebo modelujeme zdobné komponenty, které ukládáme na povrch pečiva. Zda to budou ornamenty religiózní, folklorní nebo podle vlastní představy, to je věcí libovůle tvůrce.

PASKU PEČEME ve středně vyhřívané troubě asi 45 až 60 minut.

Nádobu s paskou (s paskami) vložíme do předehřáté trouby a při 150 % Celsia zvolna pečeme (asi 45 až 60 minut). Pečivo kontrolujeme, v případě potřeby svrchu přikryjeme (alobal, papír na pečení). Upečenost nakonec kontrolujeme špejlí. Vypneme troubu, otevřeme dvířka a pečivo velmi zvolna ochlazujeme (podobně jako polský sernik), aby paska neklesla (toho se každá hospodyňka obává).

UPEČENÉ PASKY jsou připraveny k závěrečnému zdobení.

Vychladlou pasku vyklopíme. Pasku potřenou žloutkem, která se zřejmě přichytila ke stěnám nádoby, nejdřív uvolníme nožem. Nepotřenou pasku snadno vyklopíme stylem „Poveď se, bábovičko.“ ;=). Jde to snadno.

Čtěte také:  Kančí guláš od Zdeňka Pohlreicha. Se špekovými knedlíky
POLEVA NA PASKU mívá tradičně bílou barvu. Další zdobení záleží na vůli hospodyňky.

Zatímco důkladně chladne paska určená k polévání, vypracujeme polevu. Podle tradice by měla být bílá. Polevu na obrázku vytvořila Natalii z vaječného bílku, citronové šťávy a moučkového cukru. Dozdobila rozinkami a strouhanou citronovou kůrou. Ale mohlo by to být cokoliv, co se hospodyňce líbí a co má k dispozici.

UKRAJINSKÉ VELIKONOČNÍ PEČIVO

Paska je na Ukrajině součástí velikonočního košíku s potravinami, který je odnesen do kostela na požehnání. Tak jako se u nás nechává posvětit mazanec. Paska bývá zabalena do lněného nebo bavlněného vyšívaného ubrousku. Ubrousek na obrázku by neodpovídal tradici. Nemám lněné ubrousky vyšívané křížkovým stehem. Vyfotila jsem košík a výšivku, které mám doma. Jen jako ilustraci. Omlouvám se.

Když uvážíme, že je paska tradičním velikonočním dárkem předávaným při rodinných návštěvách, je jasné, že se paska ve větších rodinách hned tak nezkonzumuje. Díky polevě však nevyschne a je chutná i mnoho dní po Velikonocích (Великдень).

Foto: Pasky s polevou vyfotila Natala P. T., ostatní fotky receptar.

Poděkování: Děkuji instruktorce a pekařce Natala Patrova Tkačenko. Jméno je zveřejněno s jejím vědomím a souhlasem.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2023/04/velikonoce_paska_ukrajina_mp28.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2023/04/velikonoce_paska_ukrajina_mp28-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORApaska recept,paska ukraine,paska ukrajina,ukrainian paska recipe uk,ukrajinská jídla,ukrajinská paska recept,ukrajinské pokrmy,velikonoce recepty,velikonoční paska,velikonoční pečivo,velikonoční recepty,zakarpatska paska recept,паска,Рецепт пасхуPaska, пaска, velikonoční chleba, ukrajinský recept. • Co je paska. • Jaký je rozdíl mezi paskou a paschou? • Jak upéct pasku. • Zdobení pasky. • Které suroviny vybrat v Česku na pečení pasky? • Pečeme velikonoční pasku. • Paska je ukrajinské velikonoční pečivo ze sladkého kynutého těsta pečené ve vysoké...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.