Паска, paska. Velikonoční ukrajinský sladký chlebíček je nazdobený příbuzný mazance
Paska, пaска, velikonoční chleba, ukrajinský recept. • Co je paska. • Jaký je rozdíl mezi paskou a paschou? • Jak upéct pasku. • Zdobení pasky. • Které suroviny vybrat v Česku na pečení pasky? • Pečeme velikonoční pasku. •
Paska, tradiční velikonoční sladké pečivo
Pozor: Vedle pasky existuje i další velikonoční pochoutka, jejíž název nám možná připadá bližší, a to „pascha“. Třebaže oba názvy mají stejný slovní základ (pesah), pascha je něco jiného, a to nepečený dezert z tvarohu, smetany a cukru. Pascha se rovněž připravuje v různých slovanských národech (v Rusku, v Polsku, na Slovensku).
To ne já, to Natalka ;=)
Abych předešla případným námitkám, požádala jsem svou ukrajinskou kamarádku, aby pro čtenáře portálu makova-panenka.cz upekla velikonoční pasku podle svého. Kamarádka Natalia P. T. se narodila a je doma v Kyjevě. Národní tradice jsou jejím hlubokým zájmem. A protože se realizace pasky konala v mé obyčejné „česko-moravské“ kuchyni, předvedla názornou ukázku toho, jak se postavit k pečení ukrajinské pasky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. ;=)
Existuje bezpočet receptů na pasku, každá rodina má svůj vlastní.
Velikonoční paska, suroviny
1 кг борошна, 0,5 л молока, дріжджі 50 г, 2 яйця і 2 жовтка, 200 г вершкового масла чи маргарину, 250 г цукру, 200г ізюма (родзинки) , 1 чайна ложка ванільного цукру, щіпка мускатного горіха.
- 1 kg mouky
- 0,5 l mléka
- droždí 50 g
- 2 vejce a 2 žloutky vejce
- 200 g másla/pekařského tuku
- 250 cukru
- 200 rozinky
- 1 lžička vanilkového cukru
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli.
Pečeme v českých podmínkách
Suroviny na těsto pasky pro nás nejsou žádným překvapením. Z těch samých bychom připravovali vánočku, mazanec nebo jidáše.
- V českých podmínkách je asi nejlepší použít mouku hladkou (na Ukrajině tzv. вищий сорт).
- Kvasnice čerstvé nebo sušené, podle zvyku hospodyňky.
- Mléko plnotučné (část lze nahradit smetanou na vaření 12%. Mléko přilívat postupně, někdy není třeba všechno množství).
- Na kilogram mouky je lepší přidat čajovou lžičku, nikoliv jen špetku soli. Na Ukrajině se na vaření používá jiný typ soli, laicky řečeno – slanější). Špetka naší soli by nestačila, těsto by bylo „jalové“, bez chuti.
- Vyhovující je český cukr krupice. Těstu prospěje celý balíček vanilinového cukru (20 g).
- Máslo je máslo, o tom není pochyb. Ale kdo je zvyklý, může máslo nahradit rostlinným tukem na pečení (Héra a podobně).
- Rozinky mohou být jakéhokoliv druhu (třeba i sultánky, a podobně). Oproti českému zvyku se předem nemáčejí v rumu. Ostatně u nás by se použil tak zvaný „tuzemák„. Ten ovšem chutná specificky a předal by pečivu typicky českou chuť. Suché rozinky (někdy řečené azum) natáhnou vlhkost z těsta.
Vykynuté těsto se vloží do formy, která by měla být vyšší. Na Ukrajině jsou domácnosti vybaveny speciálními nádobami na pečení pasky. Nebo tam lze pořídit i speciální formy z papíru (jako mají Italové formy na pečení panettone). Kdo formu nemá, použije kastrol, hrnec a podobně. Formu je třeba vymazat máslem.
Typickým vzhledem upečené pasky je buď bílá poleva, anebo plastické zdobení. Zdobení se provádí před upečením. Pasku určenou k polévání není třeba před pečením potírat vejcem. U zdobené pasky je vaječný potěr součástí dekorace.
Během prvního kynutí hospodyňka rozšlehá žloutek (možno decentně přikápnout mléka) a vypracuje těstíčko na zdobení. Těstíčko se připraví z vody a mouky. Do studené vody se vpracuje tolik mouky, aby vznikla měkká plastická hmota, nijak neochucená. Těstíčko se zabalí do folie, aby mouka rovnoměrně provlhla.
- Někdo vytváří ozdoby z kynutého těsta, někdo z těsta křehkého – co rodina, to jiný styl zdobení pasky.
Pasku potřeme žloutkem. Těstíčko velmi tence vyválíme. Libovolnými cukrářskými pomůckami vykrajujeme nebo modelujeme zdobné komponenty, které ukládáme na povrch pečiva. Zda to budou ornamenty religiózní, folklorní nebo podle vlastní představy, to je věcí libovůle tvůrce.
Nádobu s paskou (s paskami) vložíme do předehřáté trouby a při 150 % Celsia zvolna pečeme (asi 45 až 60 minut). Pečivo kontrolujeme, v případě potřeby svrchu přikryjeme (alobal, papír na pečení). Upečenost nakonec kontrolujeme špejlí. Vypneme troubu, otevřeme dvířka a pečivo velmi zvolna ochlazujeme (podobně jako polský sernik), aby paska neklesla (toho se každá hospodyňka obává).
Vychladlou pasku vyklopíme. Pasku potřenou žloutkem, která se zřejmě přichytila ke stěnám nádoby, nejdřív uvolníme nožem. Nepotřenou pasku snadno vyklopíme stylem „Poveď se, bábovičko.“ ;=). Jde to snadno.
Zatímco důkladně chladne paska určená k polévání, vypracujeme polevu. Podle tradice by měla být bílá. Polevu na obrázku vytvořila Natalii z vaječného bílku, citronové šťávy a moučkového cukru. Dozdobila rozinkami a strouhanou citronovou kůrou. Ale mohlo by to být cokoliv, co se hospodyňce líbí a co má k dispozici.
Paska je na Ukrajině součástí velikonočního košíku s potravinami, který je odnesen do kostela na požehnání. Tak jako se u nás nechává posvětit mazanec. Paska bývá zabalena do lněného nebo bavlněného vyšívaného ubrousku. Ubrousek na obrázku by neodpovídal tradici. Nemám lněné ubrousky vyšívané křížkovým stehem. Vyfotila jsem košík a výšivku, které mám doma. Jen jako ilustraci. Omlouvám se.
Foto: Pasky s polevou vyfotila Natala P. T., ostatní fotky receptar.
Poděkování: Děkuji instruktorce a pekařce Natala Patrova Tkačenko. Jméno je zveřejněno s jejím vědomím a souhlasem.
https://makova-panenka.cz/recepty/%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b0-paska-velikonocni-ukrajinsky-sladky-chlebicek-je-nazdobeny-pribuzny-mazance/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2023/04/velikonoce_paska_ukrajina_mp28.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2023/04/velikonoce_paska_ukrajina_mp28-150x150.jpgMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORApaska recept,paska ukraine,paska ukrajina,ukrainian paska recipe uk,ukrajinská jídla,ukrajinská paska recept,ukrajinské pokrmy,velikonoce recepty,velikonoční paska,velikonoční pečivo,velikonoční recepty,zakarpatska paska recept,паска,Рецепт пасхуPaska, пaска, velikonoční chleba, ukrajinský recept. • Co je paska. • Jaký je rozdíl mezi paskou a paschou? • Jak upéct pasku. • Zdobení pasky. • Které suroviny vybrat v Česku na pečení pasky? • Pečeme velikonoční pasku. • Paska je ukrajinské velikonoční pečivo ze sladkého kynutého těsta pečené ve vysoké...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Napsat komentář