Dnes Neděle - polojasno 9°C
Zítra Pondělí - polojasno 11°C
Neděle 28. 4. 2024
Svátek má Vlastislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Datové schránky si ještě neaktivovaly statisíce uživatelů
K datové schránce se lze třeba přihlásit z domácího notebooku. Foto: Karel Netolický

Datové schránky si ještě neaktivovaly statisíce uživatelů

Celkově bylo doposud z více jak dvou milionů dopisů aktivováno přes 1,8 milionu datových schránek a do nich se přihlásilo 1,077 milionů osob. Nepřihlášeno tedy bylo aktuálně 733 889 podnikajících fyzických a nepodnikajících právnických osob, kterým byla datová schránka zřízena ze zákona. Informovala o tom. Karolína Sieglová, mluvčí Digitální a informační agentury (DIA), která má nově na starosti správu datových schránek.  

V letošním roce, na základě změny zákona, došlo k automatickému zřízení datových schránek živnostníkům, spolkům a nadacím. Každý nový uživatel dostal dopis do vlastních rukou s přihlašovacími údaji. „Ne všichni se však do datové schránky již přihlásili. DIA proto bude i nadále aktivně komunikovat k občanům o možných rizicích v případě neužívání datové schránky,“ sdělila Sieglová.

Od letošního ledna zřídilo Ministerstvo vnitra datové schránky všem podnikajícím fyzickým osobám, tedy živnostníkům a dalším OSVČ. Dále datovou schránku získají všechny právnické osoby, které jsou evidované v registru osob a dosud datovou schránku nemají.

„Cílem DIA je, aby v co nejkratší době všichni uživatelé začali schránku užívat, jelikož jim ze zákona vyplývají určité povinnosti. A to například povinnost podávat svá daňová přiznání elektronicky,“ řekla Sieglová.

Dopis s přihlašovacími údaji došel do schránky každému. Část uživatelů si však dopis ještě nepřevzala. Datová schránka je nicméně aktivní od 15. dne po doručení dopisu, a to i fikcí, což nastává 10. dnem po uložení nevyzvednuté zásilky,“ vysvětlila.

Pokud si občan dopis nevyzvedl či jej ztratil, není podle ní třeba panikařit, k datové schránce se lze dostat i na nejbližší pobočce Czech POINT, kde Vám vystaví nové přihlašovací údaje.

„Dopis zaslaný Ministerstvem vnitra k povinně zřízeným datovým schránkám si nevyzvedlo 321 tisíc osob. Neznamená to však, že všichni z nich datovou schránku zřízenou ze zákona ignorují. Někteří se mohli přihlásit přes Identitu občana, což je například přes mobilní klíč eGovernmentu či bankovní identitu, nebo přišli osobně na Czech POINT a zažádali si o nové přístupové údaje,” sdělil ředitel DIA Martin Mesršmíd.

Celkově bylo z více jak dvou milionů dopisů aktivováno přes 1,8 milionu datových schránek a do nich se přihlásilo 1,077 milionů osob. „Očekáváme, že počet aktivních uživatelů se bude z důvodu blížícího se termínu podání daňového přiznání zvyšovat. Živnostníci vlastnící datovou schránku mají totiž nyní povinnost podávat daňové přiznání elektronicky, což můžou učinit s datovou schránkou až do 2. května 2023," pokračoval.  

„Prosí občany, aby ve vlastním zájmu nepodcenili rizika, která by mohla vzejít z nevyužívání datové schránky,“ dodal Mesršmíd.


Autor: Karel Netolický

Bezplatná právní poradna Prahy 15 opět otevřena

24. dubna 2024 v 08:21

Praze 15 se podařilo získat dotaci v rámci programu prevence kriminality, jehož součástí je také podpora právní služby seniorům a matkám samoživitelkám.

Praha 14: Občanská poradna se rozšiřuje o služby Remedium

9. března 2024 v 07:44

Nabídka bezplatného právního poradenství, které MČ dlouhodobě zajišťuje, se rozšiřuje o služby Občanské poradny Remedium. Na konzultace není třeba se objednávat. Zájemcům bude poskytnuta právní pomoc v oblasti výkladu zákonů a prováděcích předpisů, uzavírání smluv či podání k soudům a státním...

Praha 14 opět otevře bezplatnou právní poradnu

31. ledna 2024 v 06:59

Provoz bezplatné právní poradny na radnici Prahy 14 bude od 31. ledna obnoven. Právní konzultace budou opět poskytovány každou středu v čase od 7:30 do 12:30 hodin.

Přednáška v Praze 1: Co dělat když

22. ledna 2024 v 07:43

Středisko sociálních služeb Praha 1 připravilo na únor zejména pro věkově zralé sousedy aktivity nejen z kultury. V programu najdou také podporu pohybu a právní rady. V úterý 6. února budou zájemcům k dispozici zástupci občanské poradny, kteří vysvětlí jaká máte práva...

Bezplatné dluhové poradenství na radnici Prahy 14

11. ledna 2024 v 09:58

Praha 14 od ledna zavádí novou službu – bezplatné dluhové poradenství poskytované certifikovanou poradkyní Lucií Vlčkovou.

Bezplatná Právní poradna Prahy 4 i letos

8. ledna 2024 v 10:37

Bezplatná Právní poradna je určena výhradně pro občany Prahy 4 s trvalým bydlištěm na území městské části Praha 4. K dispozici bude každou čtvrtou středu v měsíci od 15 do 17 hodin na Nuselské radnici, Táborská 500, Praha 4.

Pojišťovny nově zaplatí očkování proti HPV dalším „náctiletým“

1. ledna 2024 v 07:33

Dětský očkovací kalendář se mění. Od 1. ledna 2024 je očkování proti lidskému papilomaviru (HPV) plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění mnohem větší skupině „náctiletých“. Doposud proplácely zdravotní pojišťovny vakcíny jenom 13letým, od nového roku už je ale uhradí všem dívkám a chlapcům...

Odškodnění za nehody a pracovní úrazy bude příští rok vyšší

14. prosince 2023 ve 13:08

Český statistický úřad ohlásil růst průměrné mzdy, nová celostátní hodnota je 42 658 korun, což představuje 7,1% navýšení oproti roku 2022. Výše mzdy ve třetím čtvrtletí má přitom zásadní vliv na odškodňování dopravních nehod a pracovních úrazů pro následující rok. Podle společnosti Vindicia poté,...

Praha 11: Omezení provozní doby právní poradny

9. prosince 2023 v 07:00

Radnice Prahy 11 informuje, že ve středu 13. prosince bude uzavřena právní poradna pro občany městské části v Ocelíkově ulici.

Další články
Nahoru