Zájem o ojetá auta znovu roste, u nových lidi odrazují ceny i čekací doba

  16:46
Po loňském poklesu zájmu o auta „z druhé ruky“ se situace na trhu zlepšuje. I když se ceny ojetých vozů oproti době před covidem zvýšily, zájemců o koupi v autobazarech přibývá. Těm, kteří o takovém autě zrovna přemýšlejí, se v pátek v Ústí nad Labem otevřelo nové autocentrum AAA Auto. To nabízí téměř tři stovky ojetých vozů.

Prodejce není v krajském městě žádným nováčkem, po dvaceti letech se přestěhoval z již nevyhovující lokality do moderních prostor s vyšším komfortem pro klienty i pracovníky.

„Zvětšil se také prostor pro nabízené vozy, který dnes pojme až 300 aut, tedy dvojnásobek toho, co na původní pobočce,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě AAA Auto.

AAA AUTO slavnostně otevřelo nové autocentrum v Ústí nad Labem. (6. dubna 2023)

Nově otevřené autocentrum eviduje, stejně jako ostatní prodejci, nárůst zájmu o ojetá auta. Těch se podle dostupných údajů prodá třikrát více než aut nových.

Největší zájem je v Ústeckém kraji, stejně jako ve zbytku republiky o vozy značky Škoda, přičemž přes 50 procent zákazníků preferuje auta na benzínový pohon. „Cílíme zejména na samotné Ústí, ale i na okolní města – Děčín, Teplice, Litoměřice nebo Bílinu. V prodejích se postupně chceme dostat až na 220 prodaných aut měsíčně,“ doplnila Karolína Topolová.

Autocentrum AAA AUTO

Adresa: Havířská 352/17, Ústí nad Labem

Otevřeno je každý den od 9 do 21 hodin.

Telefon: 800 400 450

Kromě standardní nabídky disponuje autocentrum i sekcí pro elektromobilitu. „Alternativním palivům zatím v tomto kraji zákazníci příliš nevěří, přesto jsme od začátku roku zaznamenali zvýšený zájem. Zatím se jedná jen o jednotky kusů,“ poznamenala Topolová.

O zvýšeném zájmu hovoří i jinde. „Zájem o ojetá auta je. Pořád převažuje skupina lidí, kteří si raději koupí dobrou ojetinu než nové auto, na které nemají a museli by se zadlužit,“ říká prodejce z děčínského Autobazaru Vianor Ondřej Kulík.

Rekordman z AAA jde za světovým prvenstvím. Prodal skoro 13 tisíc aut

V nabídce mají zhruba 60 aut od 10 do 750 tisíc korun. „Nejvíce lidé poptávají koncernová auta zhruba do 200 tisíc korun stará tak deset, maximálně dvanáct let,“ dodává Kulík s tím, že stejně jako u nových aut rostou ceny i u ojetin. „Auto, které před covidem stálo 350 tisíc, je dneska o 100 i o 150 tisíc dražší,“ popisuje.

Na nezájem kupujících si nestěžuje ani Zdeněk Hanousek ze společnosti Auto Hanousek v Havrani u Mostu. „Pokles zákazníků nebyl nijak rapidní. Ojetá auta se prodávají pořád, ale zákazníci jsou opatrnější, než bývali dříve,“ vysvětluje.

„Za svoje peníze chtějí prověřená auta s dohledatelnou historií. U dražších aut nad 200, 300 tisíc korun si zaplatí i službu, kdy jim odborníci auto zkontrolují, prověří technický stav a buď jim koupi doporučí, nebo nedoporučí,“ popisuje Zdeněk Hanousek.

Důvodem nákupu auta v autobazaru je podle něj vyšší cena nového auta a čekací doba. „Auto, které má najeto 60 tisíc kilometrů, může být pro mnohé lukrativnější než nové. Je to relativně pořád nové auto, ale je podstatně levnější a hlavně ho máte hned,“ poznamenává Hanousek.

Autor: