Se Svobodou za svobodou!

Heslo roku 1968 bylo jasné: Se Svobodou za svobodou. Velice nadčasové. I dnes můžeme opět skandovat: Se Svobodou za svobodou! Tentokrát se sice nejedná o generála, ale nadporučíka. A ne ledajakého. Je vítězem Olympijských her v roce 2012. Na rozdíl od Jany Černochové, která nedokázala nikdy nic vyhrát. Pokud pomineme volby.

Voják Svoboda, sportovec Dukly Praha, je dnes a denně pranýřován za své výroky směrem k účasti ruských sportovců na olympiádě v roce 2024 v Paříži. Kdekdo by čekal, že by mohl být trestán za to, že znemožňuje někomu startovat na soutěži, ale stal se pravý opak. Potrestán byl za to, že v televizi řekl svůj názor: politika nemá ve sportu co pohledávat! A má pravdu! Je to přeci logické. V minulosti také nikdo nezakazoval sportovcům z USA nebo Velké Británie účastnit se her za Vietnam nebo Irák. Nebo snad existují dva druhy válečných zločinů? Dobré a špatné?

Svoboda se ale v pojetí pravicové vlády nenosí. Musíte mít jeden správný názor. Tím názorem je, že sportovci z Ruska a Běloruska jsou fuj. Pokud řeknete něco jiného, budete předvoláni na kobereček. Podobně jako Svoboda. Ten první byl předvolán na kobereček do Moskvy, zatímco ten druhý k ministryni obrany Černochové. Výsledek je dost podobný: kapitulace. Oba dva Svobodové byli nuceni přijmout správný názor. Navíc současnému Svobodovi byl udělen trest: konec v olympijském výboru. Dvojkolejnost, jak má být. Zatímco Svoboda hájil stanovisko Mezinárodního olympijského výboru, ministryně obrany hájila názor své vlády a USA. Kdo a co je tedy více? No přeci svoboda!

Jiní sportovci se ale vyjádřili naprosto opačně. Ano, kázeň musí být. Tak je to správné! Například tenistka Petra Kvitová prohlásila, že ruští a běloruští sportovci na žádný turnaj nepatří. Nepatří ani na Wimbledon, který start těchto sportovců povolí. Proč by ne? Vždyť se jedná o sport. Tam politika přeci nepatří. Nicméně Ukrajinci zuří a chtějí bojkot her, kde budou účastni Rusové nebo Bělorusové. Je divné, že před lety nikdo neprotestoval kvůli ilegální válce v Iráku. Kupříkladu neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová na svém Twitteru prohlásila, že se na žádné hry, kde budou startovat Rusové, dívat nebude. Inu, její svobodné rozhodnutí. Rozhodnutí, které Svoboda neměl.

V naší republice se přeci za názor netrestá! Máme demokratický právní stát, kde jsou jasně dané zákony, které platí pro všechny. Všichni jsme si rovni. Nebo jsme si snad někteří rovnější? Koho chleba jíš, toho píseň zpívej! Normalizace v Česku začala vyhazovem těch vojáků a občanských zaměstnanců, kteří nesouhlasili se vstupem sovětských vojsk do Československa. Teď je to naopak. Vyhazovat se budou ti, kteří s vojenským vstupem Rusů na Ukrajinu souhlasí. Začíná normalizace? Kdo na ministerstvu obrany sepíše poučení z poklesu podílu vojenských výdajů na HDP? Bude snad ze zálohy povolán Mirek Kalousek?

Jan Klán

Související články

11 KOMENTÁŘŮ

  1. Současný fialový režim prostě odhalil svoje nedemokratické ledví. Zavádí cenzuru, pošlapává svobodu slova, rozjíždí politické procesy.

  2. Brázdovi se líbí, že nadporučíka Svobodu šikanuje hlupačka Černochová, která tvrdí, že jaderná válka na Ukrajině představuje nulové riziko pro ČR.
    Černochová podle mě zneužila pravomoci úřední osoby a protiprávně zasahuje do občanských práv nadporučíka Svobody na vlastní názor.
    Jedině demise Černochové je namístě a omluva Svobodovi.

  3. Ja jsem porad nepochopil, proc pan Brázda panu Klanovi tyka. A říct o někom, že je hloupe stvoření, muze jen nezdvorak, co nemá argumenty a jen uráží. A nebo si vymýšlí konstrukce o 240 mrtvých olympionicích. Kolik jich tedy bylo v Srbsku, Iráku, Sýrii, Vietnamu atd.?

  4. Kláne, ty jsi neuvěřitelně hloupé stvoření, které neudrží myšlenku ani v rámci dvou odstavců. V tom prvním vyzdvihuješ názor Davida Svobody i proto, že je olympijským vítězem a v tom dalším zlehčuješ názor dvojnásobné wimbledonské vítězky a bronzové medailistky OH Petry Kvitové, která soutěží ve sportu určitě minimálně 100x prestižnějším než je moderní pětiboj.
    Svoboda si samozřejmě může vyjadřovat své názory zcela svobodně, i kdyby to byla sebevětší pitomost. Ovšem pokud je voják, musí ctít subordinaci a oficiální stanovisko vedení armády. To platí ve všech armádách světa a zvláště těch totalitních. Pokud má jiný názor, ať si ho hlásá jako civilista.
    Hloupost tvá a Svobody ale tkví v daleko závažnějším faktu. Díky ruské agresi už zemřelo 240 potenciálních ukrajinských olympioniků. Ti už se na olympiádu nepodívají určitě. Proč by tam měli jet ti, kteří jejich zavraždění schvalují?

    • Brázda, podle tebe a toho cos tady vyslintal je Armáda ČR totalitní armádou. To jsou mi věci, to jsem opravdu nevěděl. Díky za poučení z krizového vývoje Brázda.

      • Pepku, ze své podstaty musí být každá armáda totalitní, má-li být bojeschopná. To jen vy proruské rohožky se nám ve své kolaborantské ubohosti snažíte namluvit něco jiného. A ještě to vydáváte za vlastenectví.

        • Hňupe, ty vždycky pobavíš, když něco vyslintáš. Nejdřív se tady obouváš do totalitních armád, a pak souhlasíš s tím, že AČR je totalitní. No hňup se vším všudy náš Brázda, slintej dál.

    • Karle, jenom taková maličkost: v ČT byl rozhovor s předsedou Komise sportovců Českého olympijského výboru Davidem Svobodou, ne s vojákem z povolání Davidem Svobodou. „Dvojrole profesionálního vojáka a zástupce sportovců v komisi nejde dohromady, proto jsem se rozhodl na členství rezignovat. Nejsem advokát Ruska a mrzí mě, že má neobratná vyjádření mohla poškodit armádu a resort obrany,“ řekl David Svoboda.
      Vím, že to na věci nic nemění, ale jen připomínám, že to neřekl ani jako zástupce minimálně 100x méně prestižního sportu než je tenis, použiju-li Vaši terminologii. Mimochodem, to je Váš názor, určitě je spousta lidí, co moderní pětiboj uznávají víc, než „pinkání do míčku“, ale o tom to přece není, což Vy moc dobře víte! Jen zase musíte hloupě trkat a žvanit 🙂
      Z

      • Pokud by byl Svoboda charakter, tak by z armády na protest proti „nelidskému“ zacházení s jeho osobou odešel sám. Ale protože je to srab, který se nechce vzdát svého minimálně šedesátitisícového armádního platu, tak raději stáhne ocas a své původní vyjádření zbaběle odvolá. Možná vám podobné chování vám imponuje, mně ne.
        Přímo pro vás je pak příznačné, že jak sám říkáte, řešíte jakési marginální maličkosti o tom, v jaké roli Svoboda v ČT vystupoval a 240 zavražděných ukrajinských sportovců vám je ukradených.
        A s tou výtkou v posledních 2 větách musíte jít za soudruhem Klánem. Ten se snaží dodat vážnost slovům D. Svobody na základě toho, že je na rozdíl od Černochové olympijským vítězem.

        • Karle, měl byste si udělal pořádek ve svých myšlenkách 🙂 . Nejdříve porovnáváte dva sporty a pak do toho zatáhnete ministryni 🙂 . A ještě jednu maličkost: David Svoboda je hlavně trenérem a že se moderní pětiboj na nejvyšší úrovni dělá hlavně v Dukle, tedy v armádě, je prostě fakt. Neřešil bych proto, jestli má odejít qůli nějakému Vašemu nelidskému zacházení, to je asi jeho problém. Ale Vy byste neměl o čem plkat…

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy