Ribéry slaví čtyřicáté narozeniny. Bez fotbalu už je půl roku a aktuálně pracuje pro Salernitanu

Ribéry slaví čtyřicáté narozeniny. Bez fotbalu už je půl roku a aktuálně pracuje pro Salernitanu

Francouz Franck Ribéry, který 7. dubna slaví čtyřicetiny, je vicemistrem světa z roku 2006. S Bayernem Mnichov získal devět titulů a v roce 2013 s ním triumfoval také v Lize mistrů. Jeho poznávacím znamením byla jizva na pravé tváři, ke které přišel v mládí při autonehodě. Technický záložník ukončil kvůli vleklým problémům s kolenem kariéru v říjnu 2022.

Rodák z přístavu Boulogne-sur-Mer na severu Francie začal kariéru v roce 1989 v mládežnickém věku v místním klubu Conti Boulogne. V roce 1999 přestoupil do US Boulogne, kde hrál dva roky. Po dalších dvou letech strávených v amatérských divizích ve dvou klubech (Alès a Brest) si v roce 2004 vysloužil přestup do prvoligového klubu Mety. Po půlročním působení v tomto klubu se Ribéry v lednu 2005 přestěhoval do Turecka do týmu Galatasaray, se kterým vyhrál turecký pohár. Po šesti měsících v Galatasarayi kontroverzním způsobem z klubu odešel, aby se vrátil do Francie do Marseille. Zde strávil dvě sezony.

V roce 2007 přestoupil Ribéry do německého velkoklubu Bayern Mnichov za tehdy rekordní částku 25 milionů eur. S Bayernem získal devět bundesligových titulů, šestkrát vyhrál klub pohár, jednou Ligu mistrů a jednou mistrovství světa klubů FIFA. Díky své formě v dresu Bayernu byl v sezóně 2012/13 nominován spolu s Lionelem Messim a Cristianem Ronaldem do tříčlenného užšího výběru na Zlatý míč 2013. V létě 2019 Bayern opustil a přestoupil do italské Fiorentiny, kariéru ukončil v Salernitaně.

Ribéry v letech 2006-2014 celkem 81krát reprezentoval Francii a dal 16 gólů. Hrál na dvou mistrovstvích světa (2006 a 2010; z MS 2006 v Německu má stříbro) a dvou mistrovstvích Evropy (2008 a 2012). Individuálně je Ribéry trojnásobným držitelem ocenění pro nejlepšího francouzského hráče roku a získal také německou cenu pro nejlepšího fotbalistu roku.

Nyní je ve vedení klubu ze Salernitany.

Český dravec chce dobýt Itálii! Tuhle cestu si vybral sám, nepropadl iluzi, že je fotbalistou, chválí syna Jiří Vorlický