Ježíše s tváří Jima Morrisona poslal na kříž předchůdce, tekly litry krve

  19:52
Poslední večeře, Jidášova zrada, soud u Piláta, ale i ukřižování na hoře Golgota. Pašije na vodním hradě Lipý v České Lípě připomněly na Velký pátek poslední chvíle života Ježíše Krista. Inscenace si vyžádala tři litry umělé krve.

Představení, které jako kulisy využilo zbytky vodního hradu, vypuklo v 15 hodin. Tedy ve stejnou chvíli, kdy údajně Ježíš na Velký pátek skonal.

„Je to pro nás optimální čas. Lidé jsou po obědě, vyrazí na procházku a užijí si příjemné odpoledne s ukřižováním,“ usmívá se pod plnovousem jeden z duchovních otců obnovené tradice, někdejší kastelán hradu Petr Nárovec, kterému se odnepaměti přezdívá Brambor. Za inscenací stojí českolipský ochotnická spolek OSLI.

První pašijové hry probíhaly v České Lípě v 18. století, ale tradice záhy skončila. Nová historie příběhu, který popisuje zlomové okamžiky sklonku Ježíšova života, se začala psát v roce 2004 a od té doby byla jen jednou, zato na tři roky, přerušena.

OBRAZEM: Velikonoce nejen pro věřící. V mnoha městech se konají trhy

„Jeden rok jsme si chtěli dát pauzu a dva následující jsme hrát nemohli kvůli covidu,“ vysvětluje Nárovec a jeden z hlavních protagonistů inscenace. „Já jsem ten, kdo přitlouká Krista na kříž. Nejdřív ho ale zbičuji, pak přivedu na Golgotu a ve finále probodnu kopím.“

Ježíš s tváří Jima Morrisona

Ježíše, který celé představení musí za jakéhokoliv počasí strávit téměř polonahý, hraje od obnovení tradice už třetí představitel. V posledních letech je jím gynekolog a porodník Jakub Neumayer, který vystřídal Josefa Fárka - současného Piláta.

„Dřív jsem hrával menší role a když s tím původní protagonista skončil, tak mě oslovil,“ přibližuje zisk role Neumayer.

Kvůli počasí se papež František nezúčastní křížové cesty, poprvé za 10 let

Skutečnosti, že se na jeden den v roce mění na Božího syna, ale v běžném životě ani práci nezneužívá. „Jen se mi stalo, že jsem v davu viděl svoji pacientku. Ona mě na oplátku pozdravila.“

Neumayerova příprava spočívá i v tom, že se nesmí nechat výrazně ostříhat. „Také se musím nechat zarůst, což nemám moc rád. Nesmím se proto před hraním oholit,“ podotýká čtyřicetiletý lékař. S Ježíšem si ho proto na ulici lidé nepletou. „Spíš jim připomínám Jima Morrisona.“

Dva druhy krve

Aby byly stovky diváků do inscenace co nejvíce vtaženy, že potřeba klást důraz i na detaily. Jako jsou třeba jizvy na Ježíšových zádech nebo krev. Tu má na starost Kristýna Kňákal Brožová, v civilu mluvčí České Lípy.

Při pečení nemluví a do kostela chodí večer, tak slaví Velikonoce Ukrajinci

„Včera jsem doma připravovala tři litry krve, protože je potřeba na jizvy, nasazování trnové koruny, důtky a samotné křižování,“ přibližuje.

Krev musí vyrobit dokonce ve dvou provedeních. „Hustší je potřeba k tomu, aby zůstávala na kůži a nestékala, na bičování je naopak potřeba víc tekutá, aby hodně vystříkla.“

Každý z odsouzených navíc potřebuje mít krev na rukách i nohách. Ale kdyby se krev náhodou dostala i do úst, nic se protagonistům nebo divákům nestane. „Použila jsem vodu, kukuřičný sirup a barvivo,“ dodává Kňákal Brožová.

Autor: