Velikonoční nádivka: Jaké zelené rostliny do ní můžete dát a jak ji upéct

Do velikonoční nádivky se často přidává baby špenát. Které další jarní rostliny můžete využít? Máme pro vás různé varianty zelených bylinek do nádivky a samozřejmě i recept.

Velikonoční nádivka patří k těmto svátkům, stejně jako mazanec, beránek, případně vajíčka. Velikonoční nádivka byla nejen masová, ale také plná zelených rostlin. Říkalo se hlavička, ale také velikonoční svítek, sekanice nebo sekaná. Měla připomínat trnovou korunu.

Co patří do velikonoční nádivky

Do nádivky obvykle patří maso (nejčastěji uzené, ale někdy se využívají tři druhy masa), dále rohlíky, vejce, máslo, sůl, pepř a zelené rostliny. Do velikonoční nádivky se dával nejen špenát, ale i kopřivy. Které další bylinky se hodí do nádivky? Stačí se poohlédnout po jarních loukách. Najdete tu různé rostliny, které báječně využijete jako jednu z ingrediencí pokrmu. Které to jsou?

Kopřiva do velikonoční nádivky

Kopřiva je rostlinou, která je zdarma a dá se velmi bohatě využít (jako varianta špenátu). V nádivce často bývá. Považovat kopřivu za zbytečný plevel by byla skutečně škoda. Když se pustíme do jejího sběru, tak bychom na ni měli jít na čisté místo bez znečištění od silnice a podobně. Sbírají se mladé listy rostliny před rozkvětem. Nejlépe by se na kopřivy do jídla mělo chodit maximálně do poloviny května.

Na kopřivy je nejlepší jít max. do poloviny května. Foto: Pixabay

Medvědí česnek do nádivky

Medvědí česnek právě roste a v nádivce je skutečně výborný. Na vlhčích místech v lese a na tržištích ho najdete do poloviny května. Dejte si pozor, abyste ho nezaměnili s konvalinkou. Listy medvědího česneku mají po promnutí výrazně česnekovou vůni.

Medvědí česnek si nesmíte splést s konvalinkou. Foto: Pixabay

Smetanka lékařská do nádivky

Jednou z rostlin, kterou bez problémů můžete dát do nádivky je smetanka lékařská neboli pampeliška. Chutí je podobná rukole, má nahořklý nádech. Opět je třeba sbírat mladé listy na místě bez silného znečištění. Tento plevel, který řada z nás nesnáší v trávníku, hned dostane jiný význam.

Pampeliška se hodí nejen do salátů, ale i do nádivky. Foto: Lorenzo Ranuzzi, Unsplash

Popenec obecný do nádivky

Méně známou rostlinou, kterou také můžete využít nejen do nádivky, je popenec obecný. Nenápadná rostlinka patří mezi ty první, které se objevují časně zjara. Teď v dubnu a květnu mívají listy větší sílu. Rostlinu najdete podél cest, na loukách, stráních. Květy se podobají hluchavce, jsou fialovomodré a listy poznáte podle srdcovitých listů.

Květy popence se podobají hluchavce. Foto: Hans, Pixabay

Polníček do nádivky

Polníček patří mezi ranou listovou zeleninu, které se správně říká kozlíček polní. Také se objevuje brzy na jaře, vypěstovat si ho můžete i doma. Je nenáročný. Listy mají nasládlou chuť jako hlávkový salát. I on se hodí všude tam, co špenát, tedy i do nádivky.

Polníček je vynikající listová zelenina. Foto: Schwäbin (Wikimedia), CreativeCommons by-sa-3.0-de (deed)

Kerhák do velikonoční nádivky

Bršlice kozí noha je další známou bylinou, ale spíše jako plevel. A to je škoda. Třeba právě do nádivky je skvělá. Najdete ji ve stínu na vlhkých místech, třeba i na zahradách, nebo na kraji lesa. Mladé listy se chutí podobají mrkvi.

Další z plevelů: kerhák. Foto: Robert Flogaus-Faust, vlastní dílo, CC BY 4.0, Wikimedia Commons

Jak upéct velikonoční nádivku

No a nyní nezbývá, než vybrat zvolené zelené listy na nádivku. Na velikonoční nádivku budete potřebovat: 6 rohlíků, 400 g uzeného masa, 200 g zelených listů, 130 g másla, 6 vajec, 400 ml mléka a sůl. Na přípravu je třeba se přichystat už den předem, kdy nakrájíte rohlíky na kostičky. Rozložte je na plech a nechte do druhého dne v místnosti sušit.

Den předem také dejte uzené maso do hrnce, zalijte studenou vodou, aby bylo těsně zakryté, a přiveďte k varu. Vařte dvě minuty, pak vodu slijte. Do hrnce nalijte studenou vodu a přiveďte ji k varu. Vařte půl hodiny, a pak nechte maso zchladnout ve vodě, ve které se vařilo. Dejte do chladu.

V den přípravy omyjte zelené listy a maso nakrájejte na kostičky, vývar z uzeného masa nechte třeba na uzenou polévku. Připravte si hrnec s ledovou vodou. Budete blanšírovat. Do hrnce nalijte asi 2 litry vody a přiveďte je k varu. Osolte a vložte zelené listy. Promíchejte lžicí a hned listí cedníkem vylovte a dejte prudce zchladit do hrnce s ledovou vodou. Nechte ho okapat a trochu vyždímejte. Listy nasekejte nahrubo.

Troubu předehřejte na 180 °C. Vemte si menší pekáček (asi 20 x 30 cm) a dejte do něj papír na pečení tak, aby byl i po stranách vyložte papírem na pečení.
Do mísy dejte máslo a špetku soli, dobře ho utřete. Třete do zesvětlání. Připravte si zvlášť žloutky, zvlášť bílky. K máslu postupně zašlehávejte žloutky, mezi jednotlivými kusy chvíli třete. Pak dobře se špetkou soli ušlehejte polotuhý sníh.

Do mísy dejte pečivo a zalijte ho mlékem. Rychle smíchejte, přidejte maso, zelené listy a máslo. Krátce promíchejte a vytvořte rovnoměrnou směs. Na závěr přidejte sníh a pomocí lžíce ho zapracujte a výslednou směs nalijte do pekáčku. Hned dejte do trouby a pečte asi 50 minut dozlatova.

Vyndejte z trouby a nechte 10 minut odpočinout. Pak vyndejte z pekáčku a můžete nakrájet. K nádivce se hodí vařené brambory.

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *