Recenze na kuchyňský robot KitchenAid Artisan 5KSM175

V této recenzi si představíme kuchyňský robot KitchenAid Artisan 5KSM175. Jedná se o vcelku těžký přístroj se sklopným ramenem, který je známý svým atraktivním designem a širokou škálou barevných variant. Jeho cena není zrovna nejnižší, vyplatí se tedy jeho koupě? Jak často musíte vařit a péct, aby se vám vyplatila? A pro koho je vhodný? Pojďme se na to společně podívat.

Parametry

Příkon300 W
Sklopné ramenoano
Objem mísy4,83 l
Počet rychlostních stupňů10
Plynulá regulace rychlostiano
Pulzní spínačne
Planetární systém mícháníano
Displejne
Šleháníano
Hněteníano
Mixováníano
Sekáníne
Strouháníne
Mlýnek na masone
Mlýnek na kávune
Odšťavňováníne
Lis na citrusyne
Hranolkovačne
Maximální množství zpracovávaného těsta1,2 kg
Protiskluzové nožičkyano
Pojistka proti přetíženíano
Délka napájecího kabelu122 cm
Rozměry (v x š x h)36,2 x 22,2 x 34,3
Hmotnost10,65 kg

Představení

Tento kuchyňský robot je k dostání v mnoha barevných variantách a vybere si asi úplně každý. Z celkových asi 20 variant bychom mohli zmínit třeba žlutou, starorůžovou, zelenou nebo různé odstíny modré. Dostupná je ale i klasika, tedy bílá, černá nebo šedá.

  

Pokud o jeho koupi uvažujete, je nutné si pro něj vymezit místo na kuchyňské lince. Tento robot váží přes 10 kg, takže se vám asi nebude chtít pokaždé nosit sem a tam. Svými rozměry se potom od jiných podobných robotů moc neliší, na výšku měří 36,3 cm, jeho šířka je 22,2 cm a hloubka 34,3 cm. Na spodní straně má robot 5 gumových nožiček, které zabraňují posouvání přístroje po kuchyňské lince, ale ne že by byly tolik potřebné vzhledem k jeho velké váze.

KitchenAid Artisan 5KSM175, i když má příkon pouze 300 wattů, je stále vysoce účinný díky svému robustnímu a odolnému převodovému mechanismu a výkonnému motoru. Při srovnání s jinými mixéry na trhu se může zdát, že má nižší příkon, ale v případě stolních mixérů neznamená vyšší příkon nutně lepší výkon. Důvodem je, že KitchenAid Artisan 5KSM175 využívá přímý pohon, což znamená, že motor je přímo spojen s převodovým mechanismem. To umožňuje efektivnější přenos síly a menší ztrátu energie. Výsledkem je, že mixér s menším příkonem, jako je tento model, může dosáhnout stejného výkonu jako mixéry s vyšším příkonem, které používají méně efektivní převodové mechanismy.

V balení najdeme kromě samotného robota také:

  • plochý šlehač,
  • speciální plochý šlehač se stěrkou,
  • hnětací hák,
  • nalévací štít,
  • šlehací metlu,
  • téměř 5l nerezovou mísu,
  • 3l nerezovou mísu.

Robot má celokovovou konstrukci a výkonný motor, takže se dá předpokládat, že pokud si ho pořídíte, vydrží vám dlouhé roky. O kuchyňském robotu s tělem z plastu bychom toto říct nemohli. Některé z jeho nástavců jsou plastové, konkrétně se jedná o šlehače a hnětací hák. Plastový je také nalévací štít, který vám pomůže vsypat ingredience přímo do mísy a nevysypat je všude kolem. Tento štít je z veškerého zařízení asi jediný kus, u kterého byste se mohli trochu bát, že se může zlomit.

Nenajdeme zde žádný kryt na mísu, což je u této značky standard. Pokud ho ale chcete, nerezový kryt si můžete dodatečně dokoupit asi za 800 Kč. Myslím, že ale není potřeba ho mít, protože těsto při zpracovávání necáká kolem. U některých jiných značek najdeme i kryt, ten se ale uplatní spíše u menších mís, u kterých se může těsto při provozu snadněji dostat ven.
Objem větší mísy je skoro 5l, což je u podobných přístrojů klasická velikost.

Tato velikost bohatě vystačí pro 4–5člennou rodinu. Bonusem je poté menší 3l mísa, ve které můžete třeba dodatečně vyšlehat krém, pomazánku nebo šlehačku. Kromě nerezových mís jsou také k dostání skleněné nebo keramické s různými vzory. Pokud si ale takovou mísu dokupujete, počítejte s tím, že stojí asi 3 000 Kč.

Nezvládne tak lehce zpracovat velké várky tužšího těsta, jako je třeba těsto na chleba nebo sušenky. Robot se v tu chvíli začíná třást a po delší chvíli provozu se může začít přehřívat. Tohle je u přístroje za 20 000 Kč celkem překvapivý fakt. Pokud tedy už nějakou větší várku děláte, je lepší dát tam těsto rozdělené napůl, aby se pořádně vypracovalo, a poté, jakmile jsou obě poloviny zpracované, ho v přístroji na chvíli nechat spojit. Ve chvíli, kdy zjistíte, že se motor začíná přehřívat, musíte přístroj vypnout a nechat asi půl hodiny vychladnout. U menších nebo průměrných dávek se toto ale nestává.

Pokud hledáte něco s lepším výsledkem pro větší várky těsta, které byste nemuseli dělit napůl, koukněte po profesionálnější variantě, například Kitchenaid Professional Series. Tento robot zvládá tužší těsta zpracovat efektivněji kvůli lépe vytvarovanému hnětacímu háku, ale taky díky jinému způsobu upevnění mísy, která se nešroubuje do podstavce, ale upevňuje se do držáku, který ji poté zdvihne a drží v její vrchní části, čímž je stabilnější.

Jednotlivé části se lehce čistí, jelikož z nerezových nádob zbytky těsta odstraníte rychle. Výrobce nedoporučuje vkládat jednotlivé komponenty do myčky. Proto je raději umývejte v ruce, jelikož některé materiály nemusí dlouhodobé působení vyšší teploty vody či silnější mycí přípravky snášet.

Funkce a příslušenství

Pokud chcete do mísy přidat další ingredience, stačí vyklopit rameno pomocí páčky na boku robota. Nemusíte tak pokaždé mísu vyšroubovávat ven a urychlí vám to proces pečení. Na opačné straně najdete 10 rychlostních stupňů, což zajišťuje hladší přechod mezi rychlostmi. To je oproti konkurenci nadprůměr, průměrně mívají kuchyňské roboty 5–8 stupňů.

Během hnětení nebo šlehání se nástavec dotýká až 59 bodů. To znamená, že pokrývá veškerou vnitřní plochu mísy a těsto se vám opravdu zpracuje v jednu kompaktní hmotu a nic nezůstává nesmíchané na stěnách. Uživatelé si často chválí jeho tichý provoz. Pohybujeme se okolo 80 dB, což bychom mohli přirovnat k hluku, který vydává projíždějící auto v městském provozu. U kuchyňských robotů je toto průměrná hodnota.

Výhodou tohoto robota je velké množství příslušenství, které k němu můžete zakoupit na základě toho, co opravdu vy osobně využijete. Berte to tak, že si kupujete nějaký základní balíček, ke kterému si potom dokoupíte ještě třeba nástavec na mletí masa nebo tvorbu těstovin. Pokud máte rádi ovocné a zeleninové šťávy, je k dostání i lis pro odšťavňování nebo nástavec na citrusy. Zaujmout vás může také strojek na těstoviny různých tvarů, sada krouhacích nožů nebo mlýnek na obilniny. Jednotlivé nástavce se pohybují v cenové kategorii mezi 3 000–5 000 Kč. Levné to není, ale kvalita je opravdu vysoká. Veškeré příslušenství můžete vyhledat na stránkách výrobce, kde je vše pohromadě. Kromě doplňkových nástavců tam najdete také náhradní díly, například nalévací štít nebo kryt na mísu.

Zjistit cenu

Prohlédněte si nejlepší multifunkční kuchyňský robot

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

9.8 Total Score
Hodnocení KitchenAid Artisan 5KSM175

A jak bychom tento kuchyňský robot zhodnotili na závěr? Pokud hledáte stroj do menší pekárny nebo kavárny, budete chtít spíše profesionálnější variantu, se kterou rychleji zpracujete větší množství těsta. Profesionálnější varianta se cenově pohybuje asi kolem 28 500 Kč. Pokud pečete pouze jednou za čas, koupě se vám nevyplatí. Robot vám bude pravděpodobně stát většinu času na lince a bude sloužit spíše jako velmi drahá dekorace. Je vhodný pro ty, kteří pečou pravidelně, ale v menších várkách, například pro rodinu a přátele. Celkově můžeme tento kuchyňský robot zhodnotit jako spolehlivého odolného pomocníka. Jeho cena se pohybuje asi kolem 20 000 Kč, ale díky kvalitnímu provedení vydrží roky a ušetří vám opravdu hodně času. Svým designovým provedením a možností zvolit si z 20 barev se vám bude hodit do každé kuchyně. Nevýhodou je vyšší cena doplňkových nástavců, která sahá až k 5000 Kč.

PLUSY
  • kvalitní provedení
  • tichý chod
  • design
  • vysoký výkon
  • bohaté příslušenství
MÍNUSY
  • vyšší cena
  • vysoká hmotnost
Přidejte váš dotaz nebo recenzi

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Covybrat.cz
      Logo