Výstava v arcibiskupském paláci v Olomouci pojednává o vězněném arcibiskupovi i době v 50. letech

8. duben 2023 16:35

Na osudy nezákonně internovaného olomouckého arcibiskupa Josefa Karla Matochy za komunistické totality se zaměřuje nová výstava s názvem „Arcibiskup Matocha: Přísně tajné” v olomouckém arcibiskupském paláci. Kromě osobních věcí církevního hodnostáře zahrnuje záznamy tehdejší Státní bezpečnosti včetně přepisů, odposlechů nebo vynucených přiznání. Karel Josef Matocha se stal arcibiskupem v květnu 1948, do internace ho komunistický režim zavřel na Velikonoce o dva roky později.

Výstavu doplňuje například i záznam pojednání Biskup vyznavač v podání Hany Maciuchové. „Matochova rodina pocházela z Pitína u Bojkovic na Uherskobrodsku a byla požehnána celkem jedenácti dětmi, jako pátý se jim 14. května 1888 narodil syn Josef,” uvádí v záznamu Maciuchová.

Kurátorka Vendula Prostředníková vysvětluje, proč Státní bezpečnost chtěla arcibiskupa Matochu zdiskreditovat domácí izolací. „Sedmdesát šest procent obyvatelstva Československa v roce 1950 se hlásilo ke katolickému náboženství a komunisté věděli, že nemohou jen tak z ničeho nic přijít a zatknout biskupy a arcibiskupy,” vysvětluje Prostředníková.

Kardinála Tomáška se mu podařilo vysvětit na biskupa ve zdejší biskupské kapli. Stalo se to tajně, aniž by o tom StB věděla.
Kurátorka Vendula Prostředníková o činu arcibiskupa Josefa Karla Matochy

Podle ní byl arcibiskup Matocha nejen statečný, ale také prozíravý. Ještě před internací se snažil vysvětit co nejvíce kněží. „Kardinála Tomáška se mu podařilo vysvětit na biskupa ve zdejší biskupské kapli. Stalo se to tajně, aniž by o tom StB věděla,” přibližuje situaci Prostředníková.

Olomoucký arcibiskup Josef Karel Matocha byl v internaci 11 let. Odpojili mu telefon, vzali rádio, zadržovali většinu korespondence a nemohl mít téměř žádné návštěvy. Pokud ano, byl u toho vždy příslušník státní bezpečnosti. „V roce 1959 mu povolili poslední návštěvu dvou sester, bylo to na Štědrý den. Říká se, že celých 10 minut sourozenci proplakali, protože opravdu o sobě neměli několik let vůbec žádné zprávy,” říká Prostředníková.

Díky archivu bezpečnostních složek se kurátorka Alena Tobolková dostala k autentickým záznamům StB. „Můžeme vidět například plánek s odposlechy v kapli, kde státní bezpečnost umístila tři mikrofony do kaple, je tam přepis jedné zpovědi arcibiskupa se zpovědníkem, kdy oni věděli, že jsou odposloucháváni,” dodává Tobolková.

Na výstavě jsou i některé osobní věci arcibiskupa Matochy a jeho příbuzných. Výstava Přísně tajné v olomouckém arcibiskupském paláci bude k vidění do 11. června, další informace najdou zájemci na webových stránkách arcibiskupství.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Autoři: Blanka Mazalová, Adéla Kaisrlíková

Spustit audio