Lesy ČR a ČEZ chtějí společně předejít výpadkům elektřiny, společnosti se dohodly na spolupráci
Ochranné pásmo vedení. Foto: ČEZ
Chomutov

ČR - Memorandum o spolupráci podepsali 6. dubna členové představenstva ČEZ Distribuce Radim Černý a Martin Molinger a generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Obě společnosti letos připraví metodiku, podle níž budou postupovat při údržbě venkovních vedení a dalšího distribučního zařízení. Cílem je minimalizovat výpadky elektřiny kvůli stromům, které mohou při silném větru dopadnout na elektrické vedení. Takovým případům je třeba předcházet, nově nastavené procesy oceníodběratelé z řad domácnostní i firem, ale pozitivní dopad to bude mít i na prvky kritické infrastruktury státu.

„Tuto výjimečnou dohodu je nutné vnímat jako důležitou spolupráci, jejímž účelem je navýšení ochrany společných zájmů ve smyslu zavedení efektivnějších postupů při zajišťování bezpečnosti a spolehlivosti dodávek elektřiny. Samozřejmostí je pak promítnutí tohoto nemalého úsilí do dlouhodobého horizontu, kdy finálním příjemcem bude konečný odběratel,“ řekl generální ředitel ČEZ Distribuce Martin Zmelík.

Jedná se o historicky první dohodu o spolupráci, která vznikla mimo jiné jako reakce na evidovaný výskyt meteorologických abnormalit. Obě společnosti jdou nad rámec zákonných povinností, kdy cílem je nejen navýšit ochranu distribučního zařízení, ale i provádět operativní kontrolu spojenou s nápravnými opatřeními za účelem eliminace škod způsobené pády stromů rostoucími mimo ochranná pásma vedení.

„V ochranných pásmech vysokého a velmi vysokého napětí budeme důsledně dbát na zpracování nestabilních stromů v dopadové vzdálenosti od distribučního vedení, které se mohou na okraji porostů vyvrátit či zlomit,“ uvedl generální ředitel Dalibor Šafařík.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru