Romana Barboříková
9. dubna 2023 • 18:20

Smolař Sagan spadl i na Roubaix a nedojel. Peklo ovládl Van der Poel

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jede rozlučkovou sezonu. Ale jako kdyby mu oznámení o ukončení kariéry na silnici přineslo kopec smůly. Peter Sagan byl už minulý týden ve velkém pádu na monumentu Kolem Flander. V neděli na Pekle severu zase skončil v trávě vedle druhého kostkového úseku a desáté Roubaix nedojel. Smůlu si vybral ale i Wout van Aert či někdejší vítěz John Degenkolb. Druhou monumentální výhru oslavil osamoceně Mathieu van der Poel. Z Čechů dojel nejlépe Mathias Vacek na 67. místě.



Kdo si v neděli pustil nejslavnější kostkovou klasiku, rozhodně nelitoval. O napětí zase nebyla na cyklistickém monumentu Paříž-Roubaix nouze. Už od prvních pavés úseků se neustále něco dělo. Jeden z prvních velkých okamžiků, i když v negativním slova smyslu, byla havárie Petera Sagana.

Určitě jste to už někdy slyšeli také: Neříkej, že jedeš poslední jízdu. Sagan na začátku sezony při závodech v Argentině oznámil, že tento ročník bude jeho posledním na silnici. A jako kdyby mu to přineslo pořádnou smůlu.

Přitom před pěti lety právě tady na severu Francie čekaly Tourminátora velké oslavy. V roce 2018 projel na velodromu v Roubaix cílovou páskou jako první. Letos do nejslavnější kostkové klasiky odstartoval už po desáté. A své účasti bude mít orámované nepříznivou bilancí. První ani poslední Paříž-Roubaix nedotáhl do cíle.

Tentokrát jeho cesta Peklem severu skončila ale už záhy, na druhém kostkovém sektoru. V záběrech kamer se zdálo, že, na rozdíl od minulého týdne na Flandrech, kdy Sagan byl pouze obětí hromadného pádu, byl tentokrát jedním z jeho aktérů.

Zatímco jeden ze závodníků udělal kotrmelec se svým kolem na pravou stranu, slovenská star letěla přes řídítka ještě s dalšími dvěma doleva. Sagan pak chvíli ležel na trávníku a vypadal, že se mu vstávat nechce. Po chvíli se postavil na nohy, díval se směrem ke svému kolu, ale po chvíli nasedl už jen do týmového auta a své poslední Roubaix nedokončil. Podle zpráv týmu utrpěl otřes mozku.

Nešlo však rozhodně o poslední pád závodu. Smolařů v něm bylo hned několik, ať už těch, kteří skončili na zemi, nebo jiných, které o skvělý výsledek připravil defekt či jiné technické potíže.

Jeden z velkých pádů přišel i v obávaném Arenberském lesíku. Své kolo nedobrovolně opustili Kasper Asgreen, Fred Wright, Matej Mohorič, i obhájce prvenství Dylan van Baarle.

Pro jiné byl Arenberg zásadní zase z opačného pohledu. Skupina favoritů, mezi nimiž nechyběli rivalové Wout van Aert a Mathieu van der Poel, zde výrazně stáhli náskok čtveřice uprchlíků.

Právě významný Van Aertův pomocník Christoph Laporte zde ale píchl zadní kolo a musel ho už na asfaltu za úsekem měnit. Do vedoucí skupiny už se pak nedotáhl. Vepředu se ocitlo jedenáct závodníků, kteří už po zbytek závodu mezi sebou soutěžili o pozdější vítězství.

Stejně jako už mnohokrát byl rozhodujícím úsekem ten čtvrtý od konce – Carrefour de l´Arber. Osudným se stal vítězi z roku 2015 Johnu Degenkolbovi. Ten, ačkoliv je mu už 34 let a v týmu platí spíš už za mentora, předvedl skvělé Roubaix a se svými zkušenostmi a rychlostí mohl bojovat i o další pódium. Jenže shodou nešťastných okolností, kdy se přes dvojici z Alpecin-Deceuninck Jasper Philipsen a Van der Poel snažil protlačit dopředu, skončil na zemi.

Chvíli poté zaútočil Van Aert, kterého ale během chvilky dojela nizozemská raketa. Dost možná tak rychle i proto, že jeho belgický rival měl defekt a už příliš rychle jet nemohl. „Když jsem ho objížděl, věděl jsem, že má problém, ale ne, že má defekt. Je to samozřejmě nešťastné. Jenže občas je v závodech potřebné i štěstí a já jsem ho dnes měl,“ komentoval pak tento moment už vítězný Van der Poel.

Ten se po odpadnutí hlavní hvězdy týmu Jumbo-Visma, která po výjezdu z úseku musela zastavit a vyměnit zadní kolo, zcela osamostatnil a už jen smůla nebo nešťastná náhoda jej mohla připravit o vítězství. Nutno říct, že k tomu nebylo daleko a opět se ukázalo, jak skvěle umí pětinásobný mistr světa v cyklokrosu pracovat se svým kolem.

Na předposledním dlážděném úseku totiž až příliš riskoval, jednu ze zatáček jel trochu víc zostra, než bylo třeba, a při výjezdu z ní pak jen těsně minul překážku, které byly na vedlejší cyklostezce postaveny právě proto, aby po ní závodníci kostkované Královny klasik nemohli jet.

Pak už si ale bez problémů dojel pro první výhru na Pekle severu a druhou monumentální v této klasikářské sezoně. V březnu ovládl Milán-San Remo. O druhé místo si to pak rozdali jeho parťák s největším rivalem. Slavil Philipsen.

„Neuvěřitelné, jeli jsme skvěle jako tým a to, že Jasper dojel na druhém místě, je úžasné. Myslím, že jsem měl dnes jeden z nelepších dnů na kole, měl jsem opravdu dobré nohy, několikrát jsem útočil. Spadl tam John, já jsem pak musel dojíždět Wouta van Aerta, který měl defekt a zůstal jsem tam už pak sám,“ vyprávěl v cíli vítěz 120. ročníku Paříž-Roubaix.

Cyklistický závod Paříž-Roubaix (WorldTour) - 256,6 km:

1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck) 5:28:41, 2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) oba -46, 4. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 5. Küng (Švýc./Groupama-FDJ), 6. Ganna (It./Ineos Grenadiers) všichni -50, ...67. M. Vacek (ČR/Trek-Segafredo) -11:58, 79. Štybar (ČR/Jayco AIUIa) -12:55, Bittner (ČR/DSM) nedokončil.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud