Miloslav Stehlík: Linka důvěry. Třináct nočních zastavení s doktorkou Marií v podání Dany Medřické

9. duben 2023

Třináct nočních zastavení na telefonní lince důvěry, kde právě slouží doktorka Marie v jedinečném podání Dany Medřické. Poslechněte si jednu z nejslavnějších a historicky nejúspěšnějších českých rozhlasových inscenací, která v roce 1966 zvítězila na mezinárodní soutěži Prix Italia a poté v překladech obletěla téměř celý svět.

Původní hra Miloslava Stehlíka v režii Jiřího Horčičky námětem a tvarem vystihla aktuální soudobé trendy rozhlasové tvorby. Svým dramatickým časem obsáhne jednu noc na lince důvěry. Každý volající představuje jiný případ potíží – bezradnosti, uražené ješitnosti, malichernosti, tragikomičnosti či opravdového neštěstí. Volající ztvárnili například Čestmír Řanda, Jaroslava Adamová, Blanka Bohdanová nebo Martin Růžek. Vrcholem pak je rozhovor lékařky a opuštěné staré ženy v podání Olgy Scheinpflugové.

Zajímavá je zvuková kompozice inscenace obsahující kromě reálných zvuků velkoměsta také zpěv Evy Pilarové. Na úspěchu inscenace se vedle režiséra a skvělého obsazení zásadním způsobem podílela i dramaturgyně Jaroslava Strejčková.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související