InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtyřicítka otužilců v Jordánu symbolicky ukončila svou sezonu

 Autor: Martin Petřík

    Autor: Martin Petřík

TÁBOR – Na venkovní plovárně táborského Jordánu se o velikonoční neděli uskutečnil šestý ročník akce Jordánský zajíček. Jde o symbolické ukončení letošní otužilecké sezony. Dorazilo téměř čtyřicet nadšenců. Někteří z nich se řadí mezi zkušené borce, ale našli se i úplní nováčci.

 

V roce 2018 založila tradici velikonočního koupání Blanka Kubecová z Tábora. „První ročník proběhl na protější straně Jordánu. Dříve totiž Sokolská plovárna nebyla tak pěkná a otužilecké akce dříve probíhaly na schodech pod botanickou zahradou. Bohužel tam nebylo žádné zázemí a nebylo se kde převléknout. Po prvním ročníku jsme se rozhodli, že se přesuneme na plovárnu. Doufali jsme, že se sem lidé naučí chodit a opravdu se naučili," popsala Blanka Kubecová.

Pro otužilce z Tábora i okolí se v neděli jednalo o symbolické zakončení letošní otužilecké sezony, protože nastalo jaro. Pravda je však taková, že voda o Velikonocích v posledních čtyřech letech bývá studenější než třeba na Vánoce. „Dnes má voda sedm stupňů. Přitom o Velikonocích měla většinou kolem třinácti. To už bývá jiná báseň. Dnes je prostě zima a ještě fouká studený vítr," zmínila Blanka Kubecová.

Tradici zimního namáčení v Táboře založila rodina Triebových. Antonín Trieb začal s vánočním otužováním. Loni o Štědrém dnu se konal už 32. ročník. Před zhruba šesti lety se otužování v Táboře hodně rozmohlo. Nejenom, že se od té doby koná více akcí, ale otužilci se schází pravidelně každé úterý a sobotu na tréninky. "Začíná se mikulášským namáčením, následuje štědrodenní namáčení, silvestrovské a na velikonoce zajíček. Pak jsou ještě akce v Jistebnici, v Plané nad Lužnicí a v Košíně. S otužilci z těchto míst pravidelně spolupracujeme," poznamenala Blanka Kubecová.

V současnosti má táborská skupina otužilců kolem 400 členů. Většinou se však jedná o fanoušky. Na trénink se prý chodí pravidelně otužovat kolem patnácti lidí. Na akcích se pak schází kolem padesáti otužilců. „Nejvíce mladých lidí přibylo v době covidu, protože otužování zůstalo prakticky jediným koníčkem, který se dal provozovat i za těch nejpřísnějších restrikcí. Lidé si taky naivně mysleli, že je to ochrání před covidem, což samozřejmě nebyla pravda, protože všichni jsme si tou nemocí prošli. Jak covid pominul, tak se počet zase snížil. Lidé, kteří tu jsou, se všichni velice dobře znají. Chodí tedy pořád ti samí," dodala organizátorka nedělní akce. 

Další zajímavosti se čtenáři dozví ve středečním Táborsku.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Helena 

    Reagovat

     

    Pamatuji koupání u loděnice když tam chodil pan Triebl o vánocích bylo to pro nás děti něco úžasného,

    Vloženo 10.4.2023 18:52:14

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace