9. dubna 2023 • 23:45

USA - Česko 6:2. Naděje, pak favorit zabral. Ženy na MS podruhé padly

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

České hokejistky prohrály na mistrovství světa v kanadském Bramptonu s týmem USA 2:6 a připsaly si druhý nezdar ve skupině A. Svěřenkyně kanadské trenérky Carly MacLeodové vedly nad favorizovanými soupeřkami v první třetině 2:1, poté se ale prosazovaly už jen zámořské hráčky. Češky tak neuspěly ani ve třetím vzájemném souboji s Američankami v historii.



Posledním soupeřem českých reprezentantek, které obhajují bronzové medaile, v první části šampionátu budou ve středu od 1:00 SELČ Švýcarky. Doposud neporažený výběr USA se utká s Kanadou o první místo ve skupině.

Český tým nastoupil do třetího utkání na turnaji bez kapitánky Aleny Mills, která dostala dodatečně jednozápasový trest za faul v předešlém duelu proti Kanadě. Céčko na dresu tak měla Aneta Tejralová.

Američanky si hned v úvodu vytvořily podle očekávání tlak a ve 3. minutě se jim podařilo poprvé překonal brankářku Blanku Škodovou. Gól Hannhy Bilkaové byl po českém podnětu odvolaný kvůli postavení mimo hry Tessy Janeckeové.

Zámořské hráčky následně nevyužily přesilovou hru, ale v 7. minutě již vedly. Prosadila se Megan Kellerová. Vzápětí byla ale vyloučena Rory Guildayová a Češky přesilovou hru rychle využily. Po první využité české přesilovce na MS vyrovnala Denisa Křížová.

Češky poté ustály 62 sekund dlouhou přesilovku pět na tři a ve 14. minutě Američanky šokovala Sára Čajanová, která vystihla rozehrávku ve středním pásmu a z brejku překonala Aerin Frankelovou. Devítinásobné mistryně světa ale dokázaly ještě v první části vyrovnat, po rychlém protiútoku se prosadila Hayley Scamurraová. Hned po 45 sekundách druhé třetiny navíc potrestala zaváhání Natálie Mlýnkové útočnice Lacey Edenová a vrátila USA vedení.

Češky mohly vyrovnat v početních výhodách, Frankelovou ale překonat nedokázaly. Vytvořily si pouze střeleckou převahu, třetí gól však nedaly. Naopak v polovině utkání inkasovaly počtvrté, poté co se akrobaticky na brankovišti trefila Janeckeová.

Hned na začátku třetí třetiny mohly snížit Michaela Pejzlová a dorážející Tejralová, ale žádné drama se nekonalo. Frankelová si s jejich pokusy poradila a vzápětí se pohotovou tečí prosadila kapitánka Hilary Knightová. Tým USA tak vedl 5:2.

Poslední slovo měla ve 49. minutě v oslabení Abby Requeová, jež využila zaváhání české obrany. Američanky měly ale nečekaně velký problém s disciplínou, inkasovaly celkem 49 trestných minut, čehož nicméně Češky nevyužily. Nedokázaly skórovat ani v 95 sekund dlouhé přesilovce pět na tři a nepotrestaly ani pětiminutové vyloučení Kelly Pannekové.

Góly

Domácí: 06:27. Kellerová, 16:11. Scamurraová, 20:45. Edenová, 30:42. Janeckeová, 41:22. Knightová, 48:51. Roqueová

Hosté: 07:59. Křízová, 13:06. Čajanová

Sestavy

Domácí: Frankelová (Hensleyová) – Kellerová (A), Barnesová, Steckleinová (A), Harmonová, Guildayová, Harveyová, Winnová – Knightová (C), Carpenterová, Kesselová – Bilkaová, Heiseová, Janeckeová – Hughesová, Roqueová, Murphyová – Scamurraová, Panneková, Edenová – Gilmoreová.

Hosté: Škodová (Zechovská) – Pejšová, Lásková, Tejralová (C), Čajanová, Jandusíková, Trnková, Kosinová – Šapovalivová, Mrázová (A), Mlýnková – Křízová (A), Pejzlová, Vanišová – Hymlárová, Přibylová, Neubauerová – Pištěková, Pátková, Plosová.

Rozhodčí

Manthaová, Nurmiová – Cameronová, Lacková

Stadion

Brampton, Kanada

Tabulka

1. USA 3 3 0 0 0 22:4 9
2. Kanada 3 3 0 0 0 14:1 9
3. Česko 3 0 1 0 2 5:12 2
4. Japonsko 3 0 0 1 1 2:14 1
5. Švýcarsko 2 0 0 0 2 1:13 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud