Jak barvit vejce pomocí slupek z cibule

Pokud barvíte vajíčka, můžete se vyřádit v nejrůznějších barevných kombinacích. Barvit lze i přírodní cestou. Skvěle barví třeba slupky z cibule. Pokud jste si je nastřádali, ať už bílé či červené, poradíme, jak na to.

Na barvení slupkami z cibule jich potřebujete skutečně dostatek. Na tuto činnost je třeba se tedy připravit dostatečně dopředu, případně v obchodě požádat o slupky, které zůstávají po cibulích v bedýnce. Je to přece odpad, o který se ještě zvládneme chytře postarat.

Barvit můžeme jen tak slupkami. I v tomto případě získají zajímavé barevné odstíny. Jednoduchou změnou je omotání neobarveného vajíčka třeba provázkem. Můžete na provázku udělat různé uzlíky, ale také ho ozdobně zavázat. Další variantou je klasická batika, tedy, že na vajíčko dáme různé druhy trávy a přichytíme je třeba vložením do silonky.

Co je potřeba na barvení vajec cibulovými slupkami

Kromě množství slupek od cibule je ještě potřeba zhruba týden stará vajíčka, ideálně bílá. Případně si připravíme dekorační prvky, jako je třeba provázek, nebo tráva, a silonky. Bude potřeba na čištění třeba ocet a vata. Dále si přichystáme sůl a hrnec.

Co je třeba provést před barvením

Protože chceme, aby barva chytla na vajíčka co nejlépe, je potřeba, aby byly skořápky vajec čisté a odmaštěné. Odmastíme je octem, do kterého namočíme chomáček vaty a vajíčko opatrně potíráme. Tímto způsobem se velmi dobře z vajíčka odstraní i špína. Vajíčka omyjte a opatrně je osušte.

Jak obarvit vejce cibulovými slupkami

Pak na dno vhodného hrnce naskládejte vrstvu cibulových slupek. Vajíčka nechte volně, případně je odekorujte provázkem. Pokud dáváte lístečky trávy a s nimi do silonky, je třeba silonku dobře zavažte. Pohlídejte si, aby lístky zůstaly na požadovaném místě.

Připravená vejce dejte opatrně do polštářků z cibulových slupek. Vajíčka by se neměla dotýkat. Vajíčka ještě zakryjte další vrstvou slupek a přidejte lžičku soli. Zalijte vodou tak, aby byla asi 5 cm nad vajíčky. Vařte od doby varu 10 minut. Vařte je pomalým varem.

Foto: Inspirace v bydlení

Co udělat s vajíčky po uvaření v cibulových slupkách

Opatrně se podívejte, jakou barvu mají vajíčka. Jestli zabarvení stačí, zchlaďte vajíčka studenou vodou opatrně vyjměte, abyste nepoškrábali barvu. Dávejte si pozor, protože barva na vajíčku se může snadno poškrábat, a pak to není příliš hezké. Odstraňte z vajíček lístečky a provázky.

Pokud obarvení nestačí, počkejte, až vše vychladne a můžete dát hrnec na noc i do chladu. Pak je vyndejte z vody a pokračujte, jak jsme uvedli dříve. Nechte vejce úplně zaschnout.

Hotová vajíčka ještě můžete vyleštit kouskem špeku, případně kapkou rostlinného oleje, ale tím ještě trochu barvy ztratí. Nabarvená vajíčka uložte do chladu.

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *