6 filmových lovců, kteří mají hrdiny na mušce

Foto: Walt Disney

Ve filmu Zachraňte tygra prchá malý chlapec a tygří mládě před zlovolnými pytláky. Vrazi sympatických filmových zvířat jsou postavy, které je radost nenávidět, a minimálně šest jich stojí za zmínku.

Kráska a zvíře – Gaston LeGume

Hlavní padouch klasické disneyovky není pytlák v klasickém slova smyslu, spíše nadšený lovec, který si na ulovených zvířatech staví ego. Je příznačné, že právě on je hlavním soupeřem Zvířete, hrdiny ve zvířecím těle. Jako každý správný padouch, i Gaston je především zrcadlovým obrazem Zvířete, s egoistickým monstrem pod upraveným zevnějškem.

Babar – Lovec

Mít lidského lovce ve filmu i seriálu o antropomorfních zvířatech přináší dost nepříjemné dilema, což tvůrci vyřešili dost zajímavým způsobem. Zatímco obyvatelé zvířecí říše jsou bezmála zlidštěnými postavami, lovec je nemluvným, nijak nekomunikativním monstrem. Aby byla jeho dokonalá odlidštěnost podtržená, nemá ani ústa. Spíš než motivovaným padouchem je jednoduše ztělesněným zlem, mnohem jednodušším ale o to děsivějším než většina komplexních postav série.

Anakonda –  Paul Serone

Jeden z nejslizštějších filmových padouchů není obří had, ale postava, která se rozhodne jej ulovit. Serone s tváří Jona Voighta je odpudivý sociopat, jemuž se podaří zmanipulovat výpravu dokumentaristů k honu na Anakondu, přičemž se neštítí své nové „spojence“ zabíjet, když se mu postaví na odpor. Ironicky se ale sám stane svačinou titulního škrtiče.

Jumanji – Van Pelt

Zlovolná deskovka Jumanji umí potrápit své hráče nejen vcucnutím do vysněné džungle nebo digitálními zvířaty, ale také postavou lovce, který má na hráče spadeno. Lovce Van Pelta hraje Jonathan Hyde, jenž propůjčil tvář zároveň otci hlavního hrdiny. Hra tak reprezentuje hrdinův toxický vztah s otcem a zhmotňuje jeho představu otce jako odhodlaného zloducha.

101 dalmatinů – Cruella De Vil

Byť není zrovna pytlák, představuje Cruella dost reálnou hrozbu pro početnou psí rodinu a neváhá využít všech prostředků, aby získala kýžený kožich z dalmatinů. Postava hysterické módní magnátky se stala populární figurou, a nedávno získala vlastní spin-off, kde se dočkala o dost pozitivnější interpretace.

Nejnebezpečnější hra – hrabě Zaroff

Filmový archetyp zlého filmového lovce pochází z této klasické pecky z roku 1932. Jakmile věhlasný lovec ztroskotá na tajemném ostrově, uvítá ho ruský šlechtic, jenž má sám zálibu v lovu. Protože jej už ale nudí lov obyčejné zvěře, rozhodl se zkusit tu nejnebezpečnější kořist – člověka. Film ustavil celý jeden dějový motiv, který se rozšířil popkulturou, a díky tomu jeho odkaz najdeme v bezpočtu adaptací.