Výrobcům masa klesaly prodeje, oživení očekávají se začátkem grilovací sezony

Části zpracovatelů a prodejců masa v ČR v prvním čtvrtletí klesaly prodeje. Podle firem to způsobuje hlavně růst cen a změny v nákupním chování zákazníků. Prodeje firmám většinou rostou na Velikonoce, na které připravují speciální nabídky. Roste zájem například o jehněčí maso. Větší růst prodejů očekávají podniky se začátkem grilovací sezony. Vyplývá to z vyjádření prodejců masa pro ČTK.

Síť prodejen Majer - řeznictví a uzenářství, která působí na západě Čech, má oproti roku 2019 prodeje nižší o 17 procent, uvedl majitel Tomáš Majer. "Dokud se ceny vepřových půlek nevrátí alespoň na 55 korun za kilogram, bude situace stále nejistá a růst pomalý," řekl. Očekává, že s příchodem grilovací sezony se prodeje zvýší o 15 až 20 procent.

Společnosti Krahulík - Masozávod Krahulčí z holdingu Agrofert v prvním čtvrtletí klesly prodeje masných výrobků o osm procent, uvedla marketingová manažerka Vladimíra Popelářová. "Letošní rok je velmi složitý, v nákupním chování zákazníků se projevují jak zdražení základních potravin, tak i stále vyšší ceny energií a pohonných hmot," řekla.

Zmenšování nákupního košíku sleduje také společnost Maso Uzeniny Písek, uvedla manažerka marketingu Lenka Kvaltýnová.

Podle vedoucího odboru masa řetězce Globus Pavla Holečka se do cen v obchodě částečně promítlo zvýšení výkupních cen jatečných zvířat u zemědělců, což se projevilo mírným ochlazením zájmu o výsekové maso. "Na druhou stranu pozorujeme navýšení odbytu masných výrobků, a to hlavně typických pro toto období," doplnil. Poznamenal, že o Velikonocích má na nákupní chování vliv také počasí, tradičně je zájem například o jehněčí nebo králičí maso.

Společnost MP Krásno zaznamenala naopak u masa a masných výrobků meziroční nárůst objemu o tři procenta. Sortiment, který lidé na Velikonoce kupují, se podle ředitelky společnosti Pavlíny Křižanovské mění. "Velikonoční tradice začínají u mladé generace ustupovat a řada lidí to bere už jen jako volné dny. Na prodejích to jde znát převážně vyšším prodejem masa pro vaření a uzenin pro pohoštění," uvedla.

Firma Uzeniny Příbram sdělila, že došlo k mírnému zvýšení produkce masa a polotovarů oproti uzeninám a tento trend bude pokračovat. Na Velikonoce typicky roste až dvojnásobně poptávka po jehněčím a telecím mase a podobně roste zájem i o uzené maso, uvedla za společnost Nikola Vlastníková.

Mírný nárůst objemu masných výrobků o 1,5 procenta za první tři měsíce letošního roku hlavně v segmentu krájených výrobků jako jsou šunky zaznamenala rodinná firma Váhala z Hustopečí na Bečvou, řekla marketingová ředitelka Barbora Denková.

Nákupčí masa ve společnosti Makro ČR Tereza Srncová uvedla, že dubnu společnost prodá zpravidla dvojnásobek běžného množství čerstvého masa. Zhruba 40 procent prodejů chlazeného masa tvoří vepřové maso, společně s kuřecím masem tvoří až tři čtvrtiny prodejů všech druhů čerstvého masa, dodala.

 

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info