Hlavní obsah

Tenhle zápas jsme klidně mohly urvat, míní Čajanová. Dokážeme se měřit s elitou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z takového zápasu šlo klidně vytěžit víc. České hokejistky na mistrovství světa v kanadském Bramptonu podlehly favorizovaným USA 2:6. V první třetině však dokonce vedly po obratu a trefě 20leté obránkyně Sáry Čajanové. Jenže pak soupeřkám darovaly zbytečné góly a selhaly v přesilovkách.

Foto: Christopher Katsarov, ČTK/AP

Česká brankářka Blanka Škodová inkasuje gól v zápase s USA, který však nebyl uznán.

Článek

Nejprve české hráčky vytěžily z minima maximum. Dokázaly dát dva góly ze tří střel na branku a v první části otočily skóre i díky trefě Čajanové, která využila nedůslednosti americké obrany a z průniku skórovala.

„Chtěla jsem natlačit soupeřku na mantinel, ale ta nezpracovala puk. Odrazil se doprostřed hřiště. Vzala jsem ho, projela jsem do útoku a trefila se mezi nohy," popisovala pro hokej.cz mladá obránkyně.

I díky dvanácti přesilovkám Češky prohrály na střely jen 24:29. Proto je nakonec může mrzet, že ze skóre nevytěžily víc než prohru o čtyři branky stejně jako s Kanadou. „Ta byla o hodně silnější a rychlejší. Proti USA jsme hrály skvělý hokej a ukázaly jsme, že se dokážeme měřit s nejlepšími," oceňovala Čajanová.

Jenže strop podle ní mají české ženy výš. „Kdybychom předvedly stejný výkon jako s Kanadou, mohly bychom zápas klidně urval. Ale bohužel jsme neproměnily šance a nepovedly se nám přesilovky," litovala hokejistka švédského Brynäs.

Početní výhody se i přes jednu proměněnou nelíbily ani kanadské trenérce českého výběru Carle MacLeodové. „Určitě je musíme zlepšit. Turnaj je dlouhý a další dny na přesilovkách zapracujeme," přislíbila v rozhovoru pro hokej.cz.

Prezidentské vyznamenání pro českou hokejistku? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Národní tým nezachytil nástupy do třetin. Ve druhé i třetí v úvodu inkasoval a v té první ho zachránila trenérská výzva. „Všichni na střídačce jsme ofsajd viděli, a tak jsme neváhali a věděli, že branka nebude platit," říkala trenérka, kterou však drtivý nástup Američanek nepřekvapil. „Jsou jedny z nejlepších na světě, nemohly jsme čekat nic jiného. Ale zvládly jsme se oklepat," chválila.

České reprezentantky tak za sebou mají duely proti oběma zámořským gigantům. Body z nich nevydolovaly, ale cenné zkušenosti rozhodně ano. „Tyhle zápasy potřebujeme, abychom se učily a rostly," uvědomovala si MacLeodová.

Proti USA se tentokrát Češky mohly opřít o podporu kanadského publika, které Američankám nepřálo. „Tohle se už celkem opakuje, dělo se to i na mistrovství světa dvacítek," usmála se koučka nad nevraživostí zámořských rivalů. „Fanoušci jsou skvělí, podporují všechny. Bylo hezké si je vyslechnout, když se nám povedlo vstřelit nějaké góly," pokračovala.

Hokejistky vyrůstají v klučičích týmech. Je to správně? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Na dvě trefy z první třetiny ale národní tým nenavázal, a tak zůstává v tabulce se dvěma body třetí. Za takové konstelace by narazil ve čtvrtfinále na vítěze druhé skupiny, což bude s největší pravděpodobností silné Finsko. „A to si rozhodně nepřejeme," prozradila Čajanová.

Jenže cesta k jinému soupeři vede paradoxně přes porážku v posledním zápase se Švýcarskem, který startuje ve středu hodinu po půlnoci. V případě prohry by Češky vyzvaly ve vyřazovacích bojích buď právě Švýcarsko, nebo Japonsko. A to jsou papírově hratelnější soupeři. „Musíme si poradit se všemi. A se všemi budeme bojovat," doplnila odhodlaně Čajanová.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko