bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

15 hattricků v NHL? Pastrňák vyrovnal Jágra a předčil šéfa! Míří na Stanley Cup

10. dubna 2023, 10:00

Tomáš Zatloukal

Byl to večer ve znamení milníků a rekordů. Boston jako první klub v dějinách NHL vyhrál během základní části 63 zápasů! David Pastrňák se třemi trefami dostal na hranici 60 gólů za sezonu a 300 branek v kariéře. Šedesátku pokořil jako první Medvěd od sedmdesátých let, kdy řádil Phil Esposito. NHL má díky jeho představení po 27 letech dva střelce s 60 a více přesnými zásahy. A mohli bychom pokračovat...

„Sebevědomí, kreativita a soutěživost.“

To jsou tři důvody, proč podle Jima Montgomeryho, kouče Bruins, Pastrňák vyniká ve střeleckém umění. „A tím, že je navrch týmovým hráčem, tak mu po dvou trefách všichni přihrávají,“ dodal k „Pastovi“.

Hattrick v NHL nasázel už popatnácté, v pouhých 26 letech vyrovnal kariérní výkon Jaromíra Jágra. Tušíte správně, mezi českými hokejisty nenajdete pilnějšího sběrače padajících čepic.

Pastrňák má dva zápasy na to, aby atakoval další národní a zároveň Jágrovo maximum. 62 gólů za základní část. Tak to Jágrovi pálilo v památném ročníku 1995/96, kdy pořádal – i o láhev šampaňského – kanonýrské závody s Mariem Lemieuxem.

Právě na Jágra a Lemieuxe svými šedesátigólovými sezonami navázali Pastrňák a Connor McDavid, kteří zůstali už osamocenými kandidáty na zisk Richardovy trofeje.

Havířovský rodák si báječnou bostonskou jízdu vychutnává, v hokeji je nejlepší, když se jím výsostně baví. „Užívám si to, nebudu lhát. Jako tým se chceme každý den zlepšovat, snažíme se vyladit formu na play-off. Zajímá nás něco jiného než rekordy.“

Člověk nemusí být Einsteinovým potomkem, aby mu došlo, co má Pastrňák na mysli.

Touží po Stanley Cupu.

Ví, že se taková příležitost nemusí už znova naskytnout, chce o něj zabojovat s pravděpodobně loučícími se parťáky Patricem Bergeronem a Davidem Krejčím. Navíc označil porážku v sedmém finále v roce 2019 za nejhorší okamžik svého (sportovního) života.

Jeho individuální počiny se ale dají těžko ignorovat.

S 15 hattricky se osamostatnil na druhém fleku v historii Medvědů, odpoutal se od současného klubového prezidenta Cama Neelyho. Rekordmanem je Esposito (26).

Za 590 startů v NHL nasázel rovných 300 branek, napříč ligou najdete jen pár vyvolených, co bylo v honbě za třístovkou svižnější. A mezi krajany jediného – Jaromíra Jágra, který potřeboval o 10 mačů méně.

Pastrňák je zkrátka extratřída. 

A neskutečně zábavná persona, co přitahuje pozornost davů. Hrou, obleky, úsměvy i hláškami. 

„Před mnoha a mnoha lety, tedy když jsem byl mladý, mi Brad Marchand jednou povídá: Vždycky si musíš dát za cíl o deset branek víc, než na kolik si troufáš,“ rozpovídal se. „A já si jich jako metu zvolil 60. Ale vůbec jsem nečekal, že na ni dosáhnu.“

Povedlo se. Klobouk dolů!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.