Recenze tlakové myčky Kärcher K 5 Compact

Mnozí majitelé domů už dávno považují vysokotlaký čistič neboli wapku za nepostradatelného pomocníka. Nejenže zjednodušuje údržbu a očistu aut, kol, zídek, cest, střešní krytiny a nejrůznějších předmětů či částí staveb, ale navíc oproti používání zahradní hadice šetří výrazně spotřebu vody. V této recenzi se zaměříme na vysokotlaký čistič Kärcher K 5 Compact 1.630-750.0, jehož hlavní předností je kombinace malých rozměrů a slušného výkonu.

Parametry

Výkon motoru2 100
Max. tlak145 bar
Max. průtok500 l/h
Materiál čerpadlakov
Čištění se saponátemano
Hmotnost13 kg

Obsah balení

Kärcher K 5 Compact 1.630-750.0 je dodáván ve velké pevné kartonové krabici, která obsahuje přístroj i s příslušenstvím a návodem v několika jazycích. Manuál vás pohodlně pomocí obrázků navede a vy můžete snadno v několika málo krocích vysokotlaký čistič uvést do provozu.

Součástí základní výbavy přístroje je vysokotlaká pistole vybavená systémem Quick Connect, takže ji stačí jen nacvaknout. Tyto rychlospojky nejsou u wapek nic výjimečného. Tryska Vario Power Jet je univerzálním nástavcem, se kterým si vystačíte ve většině případů čištění všeho možného – od kol přes auto až po zídky či betonové povrchy. Ne všechny wapky mají tak univerzální nástavec v základní výbavě. Otáčením kroužku na nástavci regulujete průtok od jemného po silný paprsek dle aktuální potřeby. Rotační tryska pracuje s rotujícím bodovým paprskem, který vyvíjí velký tlak v konkrétním místě. Zvládne např. mechem porostlé povrchy, stavební techniku se zaschlým materiálem a podobně.

Vysokotlaká hadice je dlouhá 8 metrů, což je o tři metry více, než je běžné. Díky velkému akčnímu rádiusu umyjete například z jednoho místa celý automobil, aniž byste museli wapku přenášet. Hadice je opatřena rychloupínacími spojkami, takže žádné kroucení a dotahování. Je pružná, a přitom odolná díky vyztužení textilním pletivem.

Kromě příslušenství v základní výbavě je možné dokoupit celou řadu dalšího příslušenství od hadic přes teleskopiské nástavce po kartáče. Všechny tyto doplňky jsou obsaženy pod kódovým označením v produktovém listu, který je rovněž součástí balení, případně ke stažení na stránkách výrobce.
Příslušenství k tlakovým myčkám Kärcher je opravdu bohaté a lze jej použít na všechny tlakové myčky Kärcher v řadách 2–5. Můžete si dokoupit například prodlužovací hadici, která ještě zvětší akční rádius přístroje o dalších 8 m za částku kolem 1000 Kč, nebo rotační kartáč na umývání lakovaných a citlivých povrchů za cenu kolem 2000 Kč. Tlakový čistič K 5 Compact lze použít i pro čištění potrubí a okapů. Stačí jej dovybavit čisticí sadou v ceně kolem 2000 Kč.

Popis produktu

Wapka Kärcher K 5 Compact 1.630-750.0 na první pohled patří do rodiny Kärcher přístrojů. Jednoduchý design plastového skeletu ve žlutočerném provedení je koncipován tak, že nikde nic nevyčnívá a veškeré vlysy a úchyty jsou důmyslně navrženy s důrazem na praktičnost. Vysokotlaký čistič je poměrně malý (30,8 x 52 x 35,4 cm), takže se pohodlně vejde do auta a snadno se uskladní. S příslušenstvím připraveným k práci váží tento stroj 13 kg, což pro manipulaci není málo, ale mezi wapkami najdete i těžší přístroje. Za svou váhu vděčí především kovovému vodou chlazenému motoru. O tom, že je motor výkonný, svědčí parametry jako výkon (2100 W) a maximální tlak vody (145 bar), který je schopen vyvinout. Tyto hodnoty sice najdete i u konkurenčních přístrojů podobné cenovky, avšak ty mají obvykle větší proporce. Vodou chlazený motor by měl mít delší životnost. To Kärcher stvrzuje možností prodloužené záruky až na 10 let.

Na první pohled vás zaujmou velká kola o průměru 16 cm. Spolu s výsuvnou rukojetí, která se snadno umístí do postranních drážek, významně usnadňují manipulaci s wapkou. Můžete ji totiž převážet jako cestovní kufr. Druhé madlo pro přenášení wapky ve vodorovné poloze se nachází mezi transportními kolečky. Na zadní straně krytu jsou umístěny držáky pro nástavce, takže máte ty základní nástavce stále po ruce.
Po obvodu stroje se nachází úložný systém pro vysokotlakou hadici a síťový kabel. Oba můžete po skončení práce navinout a zajistit gumovým páskem tak, aby se nerozmotávali.
Na straně přístroje najdete vstup pro připojení vodovodní hadice. Průniku nežádoucích nečistot brání zabudované, avšak vyjímatelné jemné sítko. Pod tímto vstupem je další tvarovka, která skrývá hadičku pro připojení nádobky se saponátem.

Jak se s vysokotlakým čističem pracuje?

Vysokotlaký čistič Kärcher K 5 Compact 1.630-750.0 je vhodný pro každého, kdo nepotřebuje stroj pro profesionální využití. Je skladný a díky kolečkům a teleskopickému madlu se snadno převáží. Osmimetrová pružná a odolná hadice umožňuje dostatečný akční rádius bez nutnosti přemisťování přístroje, přesto díky důmyslnému upínacímu řešení nepřekáží při skladování.

Na těle přístroje je z vrchu umístěn velký dvoupolohový přepínač, kterým stroj zapnete a vypnete. Na vysokotlaký čistič stačí pomocí rychloupínacího ventilu připojit hadici a stejným způsobem nacvaknout koncovou pistoli s tryskou. Tu zase snadno odpojíte stisknutím žlutého tlačítka. Pistole je navíc opatřena aretačním tlačítkem, které udržuje pistoli v chodu. Pistole je hlavním pracovním nástavcem. Je vyrobena z odolného plastu.
Při prvním zapojení je nutné nejdříve odvzdušnit systém. Tato wapka umožňuje i použití vody z nádrže. Pro tyto účely si však musíte dokoupit hadici se zpětným ventilem a přídavný filtr, což vás vyjde na asi 1000 Kč.

Hlučnost wapky je podle výrobce 89 dB. Vzhledem k tomu, že se jedná o hodnotu hlasitosti zvuku v bezprostřední blízkosti stroje a ten se používá většinou venku, navíc nikdy nestojíte hned vedle wapky, je to hluk, který prakticky nevnímáte o nic víc než zvuk tryskání vody.
Pro potřeby umývání aut je wapka Kärcher vybavena hadičkou, která se jednoduše vytáhne z boční kapsy a její konec se vloží do nádoby s autošamponem. Univerzální tryska v poloze SOFT po chvíli začne produkovat pěnu. Je na vás, jak s pěnou naložíte. O konečnou fázi mytí se můžete postarat buď ručně kartáčkem či hadrem, nebo si můžete pořídit nástavec – nízkotlaký kartáč nebo pěnovou trysku pro bezdotykové mytí. Ty bohužel nejsou součástí základní výbavy, obojí koupíte za cenu okolo 500 Kč.

Údržba a čištění

Přístroj je bezúdržbový, takže není potřeba tlakový čistič po každém použití čistit. Důležité je kontrolovat vodní sítko, aby nedošlo k poškození systému nečistotami z vody. Sítko musí být čisté a nepoškozené. Před delším uložením se hodí zkontrolovat i filtr čisticího prostředku. Ten je umístěn na hadičce pro sání čisticího přípravku. Jednoduše sundáte, omyjete a nasadíte. Jde o to, aby filtr neztrácel průchodnost vlivem naschlých zbytků čističe. Přístroj ukládejte vodorovně nebo svisle na rovný povrch. Před dlouhodobým uskladněním se doporučuje zcela vypustit vodu ze systému, aby nedošlo k poškození následkem zamrznutí tekutin v přístroji.

Porovnání s dalšími wapkami značky Kärcher

TypPlošný výkon (m²/h)Tlak
(bar)
Hmotnost
(kg)
Délka hadice
(m)
Cena (Kč)
K 5 Compact 1.630-750.04020–1451286990
K 5 Power Control Home4020–145131011990
K 3 Power Control2520-1204,474790
K 7 Compact6020-180161010990
K 2 Compact201104,841990

Mrkněte s námi i na další recenzované vysokotlaké čističe.

Zjistit cenu
Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

8.4 Total Score
Kärcher K 5 Compact

Tlaková myčka K 5 Compact je malý ale výkonný přístroj, který se snadno přemisťuje. Spolehlivě zastane práci kolem domu a poradí si i s hrubějšími a odolnějšími nečistotami například na stavbách. Pokud plánujete jen příležitostně umýt auto či kolo, je pro vaše záměry K 5 Compact zbytečně výkonný. Naopak pro pravidelné čištění velkých ploch bychom doporučili řádově výkonnější stroje. Kärcher je značka kvality a ve své nabídce má tlakové myčky pro různé účely. Oceňujeme až desetiletou záruku.

PLUSY
  • malé rozměry
  • výkonný motor
  • poměr cena/výkon
  • až 10 let na motor
MÍNUSY
  • málo příslušenství v základní výbavě
Přidejte váš dotaz nebo recenzi

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Covybrat.cz
      Logo