Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Esprit

Mýdla a parfémy. Voňavý ateliér Heleny Heinz v Praze se dostal až do průvodce značky Louis Vuitton

Helena Heinz foto: Archiv Heleny Heinz

Jako malá si hrála buď s kamínky v domě u lesa na Valašsku, nebo si ve svém pokojíčku budovala království ze sbírky omydlených mýdel. Řeč je o poetické tvůrkyni Heleně Heinz, která už patnáct let tvoří neobyčejně krásná a voňavá mýdla, jež nemají na české beauty a designérské scéně soupeře. Přitom je původní profesí šperkařka, studovala totiž v Ateliéru K. O. V. na pražské UMPRUM.
  14:00

„Když jsem byla při studiích na stáži ve Štrasburku, došlo mi, že nechci lidem zdobit povrch, ale že chci, aby šperkem byly jejich pocity,“ říká éterická Helena Heinz, která se minulý rok dostala se svým mýdlovým showroomem a prodejnou v centru Prahy až do průvodce značky Louis Vuitton.

I proto se při dokončování magisterského studia rozhodla, že svou diplomovou práci věnuje právě mýdlům a jejich obalům. Načetla si nejrůznější historické a odborné publikace a pustila se do výroby. Měla úspěch nejen ve škole, ale také následně v bytové galerii, kde mýdlo vystavila. Objednávky a prosby o další kousky se množily. Tak se zrodila značka a s ní i věrná klientela.

Ta designérku sleduje už od roku 2009, kdy s mýdly poprvé vystoupila na pražském Designsupermarketu. Od té doby Helena Heinz své olfaktoricky mámivé ingredience obměňuje a minimálně jednou za rok přichází s novou řadou. „Čím déle na scéně jsem, tím více si uvědomuji, že se chci vrátit ke kořenům, k malým tradičním podnikům, které svým klientům tvořily na míru,“ říká Helena Heinz k tomu, proč svou ruční výrobu, za níž stojí od A do Z sama, neplánuje příliš rozšiřovat.

„Soustředím se především na kvalitu, z té nechci slevovat. Mytí rukou je přeci jen intimní moment, moment přítomnosti,“ dodává s tím, že mýdla se dají koupit nejen na jejím e-shopu, ale také během návštěvy showroomu. Tu je však třeba si rezervovat.

Ve svém mýdlovém království nedávno vytvořila nové mýdlo z kolekce Love, které je založené na vůni santalového dřeva a hedvábí a ke kterému patří i parfémovaný blok a vonná svíčka. V meditativních pražských prostorách ale také před pár měsíci vznikl unikátní mýdlový kousek vzešlý ze spolupráce s americkou značkou Heinz. Uznejte sami, kdo jiný by se měl postarat o interpretaci pěti základních surovin tohoto legendárního kečupu než právě Helena Heinz?

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!