Mezi 350 exponáty na Hrádku je i zlatá medaile, která připomíná narození syna hraběte Šporka

Kutná Hora v kovu ražená je název zajímavé výstavy, která byla na Hrádku, sídle Českého muzea stříbra v Kutné Hoře, zahájena poslední březnový den. Vystaveny jsou různé medaile, pamětní mince, odznaky, početní groše, řády a vyznamenání i účelové známky z Kutné Hory a širokého okolí. Celkem je k vidění okolo 200 různých exponátů v celkovém množství okolo 350 kusů. Výstava potrvá do 22. října 2023.

Jak uvedl autor výstavy Josef Kremla, historik a numismatik Českého muzea stříbra, výstava měla původně představovat medaile z Kutné Hory z konce 19. a první poloviny 20. století. Nakonec jsou k vidění medaile a další exponáty i z Čáslavi, Uhlířských Janovic, Žehušic, Žlebů a dalších míst regionu. Navíc jsou vystaveny i unikátní exponáty sahající až do 15. století.

„Na výstavě nejsou jenom medaile, ale vlastně cokoli, co se dalo zpodobnit v kovu. Máme tu velké množství odznaků, ale i raně novověké početní groše, což byly měděné „mincičky“, používané v účetních kancelářích na počítání,“ řekl Josef Kremla a doplnil, že součástí výstavy jsou i barokní medaile z nedalekého vrchu Vysoká. „Ve stříbře je provedená medaile, kterou vydal hrabě Špork, když otevíral svůj kostel sv. Jana Křtitele, a ve zlatě, když se mu narodilo třetí dítě. Mně osobně se asi nejvíce líbí medaile, kterou máme zapůjčenou od soukromého sběratele. Je to medaile od Jana Klementa, kutnohorského řezače želez, čili člověka z královské mincovny, který vytvářel mincovní kolky. Vyhotovil medaili Narození Páně, která je datována rokem 1616,“ dodal historik Kremla.

pra

Zavřít menu