Pavel Bárta
11. dubna 2023 • 10:35

Jak se rodí tým pro MS v hokeji: z NHL tsunami nepřijde, koho čeká pohádka?

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
  • Kari Jalonen zahájil misi před MS, národní tým se na prvním kempu sešel v PlzniKari Jalonen zahájil misi před MS, národní tým se na prvním kempu sešel v PlzniFOTO: ČTK / Chaloupka Miroslav

    Před rokem dovedl Kari Jalonen český tým po deseti letech k bronzovým medailím na šampionátu, ale nemyslí si, že by mu to usnadnilo situaci. „Nemůžu říct, že snazší, ale je jiná. Už znám všechny hráče, s realizačním týmem pracuju přes rok. Většina kluků už má zažitý můj herní systém a spoustu dalších věcí,“ uvedl finský kouč. Jeho další mise odstartovala v sobotu v Plzni, tento týden sehraje národní celek první přípravné zápasy v Německu. Mužstvo pro mistrovství světa se začalo rodit právě teď.

  • Červenka asi na Rakušany

    Už na prvním kempu s týmem trénovalo pět bronzových medailistů z Tampere. Michal Jordán, Jiří Černoch, Jakub Flek, Michael Špaček a Jiří Smejkal. Volno ještě dostali Tomáš Kundrátek, Jan Ščotka, Michal Kempný, Hynek Zohorna a Roman Červenka. „S ním jsem mluvil, vlastně se všemi pěti hráči, které jsme nahlásili. Červusovi musím ještě zavolat, zda přijede další týden, nebo až na Rakušany. Ale už zase trénuje, nemusíme mít žádný strach,“ usmál se hlavní kouč Kari Jalonen.

    Roman Červenka byl uveden do Síně slávy deníku Sport a zhodnotil cestu za bronzem
    Video se připravuje ...

  • Bez Skleničky a Stránského

    Od začátku v sestavě naopak chybějí další bronzoví medailisté z Tampere. Z NHL nepřiletí zraněný Filip Hronek. Stejně tak další bek David Sklenička ze švédského Brynäs a útočník Matěj Stránský, jenž nastřílel ve švýcarské lize 25 gólů za Davos. „Mají osobní důvody. Na šampionát nepojedou,“ řekl Kari Jalonen. Naopak ujistil, že má na radaru další vyslance po Evropě. Třeba Jana Kováře (Zug), který se do reprezentace vrátil při Švédských hrách. „Jsme v kontaktu,“ přiznal trenér.

  • Pohádka o Černochovi

    Každoročně se vyloupne nečekané jméno, překvapí hráč, jenž si vybojuje místo v konečné nominaci. Předloni zažil takovou pohádku Jakub Flek, naposledy Jan Ščotka a Jiří Černoch. „Je to soutěž, záleží, jakou kdo zastane roli. Loni čtyři hráči urazili celou dlouhou cestu od prvního tréninku v Plzni až na mistrovství světa. Velká šance udělat něco podobného je i teď,“ předeslal Kari Jalonen. Takže Kryštof Hrabík, Adam Najman nebo někdo další?

    Karlovy Vary - Olomouc: Černoch naskočil z trestné lavice a přečíslení vyřešil sám, 6:4
    Video se připravuje ...

  • Debutanti v brance

    Na začátek vybral Kari Jalonen se svým štábem mladší gólmany. Na prvním srazu dostali šanci Štěpán Lukeš a debutanti Dominik Pavlát a Nick Malík. Na zkušenější brankáře ještě dojde. „Will chytá v play off, Langhamer taky ještě hraje. Pro nás je dobře, že zůstávají v zápřahu,“ pochvaloval si kouč. „Šimon Hrubec skončil před pár dny. Zjistíme, jak vypadá situace ohledně něj,“ naznačil. Další posily můžou dorazit ze zámoří. Karel Vejmelka z Arizony, případně Dan Vladař z Calgary.

    Olomouc - Karlovy Vary: Lukeš se fantasticky přesunul proti střele Klimka
    Video se připravuje ...

  • Tsunami z NHL nepřijde

    Už víme, že po základní části NHL žádná přívalová vlna nejspíš nepřijde. Generální manažer Martin Havlát měl v těchto dnech mluvit s Jakubem Vránou ze St. Louis, účast nevyloučil například Dominik Kubalík z Detroitu. Ale tsunami z toho nebude. Tím se otevírá větší šance hokejistům z Evropy, případně se bude čekat, kdo vypadne v prvním kole play off. „Musíme počkat, kdo proti komu nastoupí. Podle toho se budeme rozhodovat,“ uvedl Kari Jalonen.

    11,25 milionů dolarů ročně! Pastrňák se stane nejlépe vydělávajícím Čechem v NHL
    Video se připravuje ...

  • Chlapík zvažuje návrat

    Mezi osmnácti hráči z extraligy se na prvním srazu hlásilo i pět sparťanů. Filip Chlapík působil ve švýcarském Ambri, ale už v průběhu sezony se mluvilo o jeho návratu do Sparty. „Vůbec nevím, jak to bude. V červnu čekáme druhé dítě. Z osobního hlediska by bylo příjemné přiblížit se rodině, ale ve Švýcarsku mám kontrakt ještě na rok,“ prohlásil. V pražském klubu má nedodělanou práci. „Tenhle pocit ve mně zanechalo loni prohrané finále. Už je potřeba to čekání na titul prolomit.“

    Filip ChlapíkFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Nominace

    Brankáři:
    Štěpán Lukeš (Karlovy Vary; 7 zápasů), Dominik Pavlát (Plzeň; 0), Nick Malík (KooKoo Kouvola/Fin.; 0),

    obránci:
    Martin Jandus (5 zápasů/0 branek), Michal Moravčík (50/1), David Němeček (všichni Sparta Praha; 13/0), Radek Kučeřík (Kometa Brno; 5/0), Pavel Pýcha (Mladá Boleslav; 8/1), Petr Zámorský (Plzeň; 72/2), Michal Jordán (Rapperswil-Jona/Švýc.; 104/5), Vojtěch Mozík (Rögle/Švéd.; 55/4), Libor Zábranský mladší (Jukurit Mikkeli/Fin.; 13/0).

    útočníci:
    Ondřej Beránek (30/3), Jiří Černoch (oba Karlovy Vary; 31/7), Jakub Flek (54/10), Luboš Horký (oba Kometa Brno; 7/1), Roman Horák (64/11), David Tomášek (oba Sparta Praha; 38/10), Kryštof Hrabík (4/0), Jakub Pour (oba Plzeň; 3/0), Filip Chlapík (18/3), Michael Špaček (oba Ambri-Piotta/Švýc.; 41/6), Adam Najman (Liberec; 2/0), Šimon Stránský (Litvínov; 10/1), Michal Kovařčík (Jukurit Mikkeli/Fin.; 7/0), Radan Lenc (HV 71/Švéd.; 47/9), Jiří Smejkal (Oskarshamn/Švéd.; 49/9).

  • Program

    13. a 15. dubna
    dvě utkání proti Německu (Kassel, Frankfurt)

    20. a 21. dubna
    dvě utkání proti Slovensku (Ostrava-Poruba)

    27. a 29. dubna
    dvě utkání proti Rakousku (Vídeň, Brno)

    4. – 7. května
    České hokejové hry v Brně

    12. – 28. května
    mistrovství světa (Riga, Tampere)

    skupina MS (Riga)

    pátek 12. 5.     Česko-Slovensko (15.20)

    neděle 14. 5.   Česko-Kazachstán (19.20)

    pondělí 15. 5.  Česko-Lotyšsko (19.20)

    čtvrtek 18. 5.  Česko-Slovinsko (15.20)

    sobota 20. 5.   Česko-Norsko (11.20)

    neděle 21. 5.   Česko-Švýcarsko (19.20)

    úterý 23. 5.     Česko-Kanada (15.20)

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud