<

Šéf extraligových sudích vysvětluje, proč Šindel v Pardubicích chyboval

HC Dynamo Pardubice vs. HC Oceláři Třinec | Foto: Ladislav Adámek, hcdynamo.cz

Šéf extraligových rozhodčích Vladimír Pešina se vyjádřil k některým situacím z pátého semifinálového utkání mezi Pardubicemi a Třincem (2:4), po kterém Dynamo cítilo křivdu.

Podle bývalého extraligového arbitra došlo ve třetí třetině pondělního zípasu hned k pěti klíčovým momentům, které museli hlavní rozhodčí Adam Kika a Jakub Šindel řešit.

Ve 42. minutě postupovali sudí správně, když vyloučili Tomáše Vondráčka za sekání do brankáře Ondřeje Kacetla. „Rozhodčí Kika posoudil naprosto přesně situaci na brankovišti, kde v nepřehledné situaci našel výborně pozici, ze které správně vyhodnotil kontakt hole s brankářem,“ líčí Pešina.

Vyloučením měly skončit i zákroky Tomáše Marcinka na Roberta Říčku a Davida Ciencialy na Vladimíra Draveckého. „V prvním případě došlo k nedovolenému bránění, ve druhém byl třinecký hokejista ve výhodné brankové situaci a pardubický útočník mu znemožnil plnohodnotné zakončení,“ má jasno Pešina.

Kika byl bez možnosti situaci posoudit, Šindel měl trestat

Podrážení Martina Marinčina na Lukáše Sedláka v 54. minutě bylo naopak potrestáno správně. „Situace nebyla jednoduchá tím, že byla mimo hlavní dění na ledové ploše. Rozhodčí správně zaměřil pozornost v rámci dění na tuto situaci a uložil menší trest.“

Nejvíc se ale po zápase mluvilo o situaci z 59. minuty, kdy byl Robert Říčka jednoznačně podražen Andrejem Nestrašilem a Daniel Kurovský z protiútoku potvrdil třineckou výhru 4:2 gólem do odkryté pardubické branky.


„Rozhodčí Adam Kika byla zcela bez možnosti situaci posoudit, ale Jakubem Šindelem měl být udělen menší trest,“ potvrzuje Vladimír Pešina, který vzápětí vysvětluje, proč někdejší extraligový útočník chyboval.

„V rámci APK LH jsme před začátkem této sezony vypracovali novou metodiku toho, jak se má rozhodčí na ledě během zápasu pohybovat, jak si má správně najíždět při různých běžných i specifických situacích, kde má zjednodušeně řečeno stát. Rozhodčí ji bohužel nedodržel, nezachoval se dle těchto instrukcí a naskočil mu automatismus z loňské sezony, kvůli tomu měl špatný výhled na zákrok a celou situaci nevyhodnotil správně,“ mrzí Pešinu.

„Ano, víme, že rozhodčí chyby dělají. Naším úkolem a cílem je chyby pojmenovávat a pracovat na nich, aby se v budoucnu neopakovaly. Jedná se o nelehký úkol a cíl, který by měl být společný jak pro vedení soutěže, tak pro všechny kluby extraligy.“

„Neodpustím si ale jednu poznámku. V rámci mezinárodní hokejové federace IIHF ani žádné evropské ligy ledního hokeje neexistuje pravidlo, podle kterého se zveřejňuje hodnocení případně trestání rozhodčích. Ano, víme, že rozhodčí chyby dělají. Naším úkolem a cílem je chyby pojmenovávat a pracovat na nich, aby se v budoucnu neopakovaly. Jedná se o nelehký úkol a cíl, který by měl být společný jak pro vedení soutěže, tak pro všechny kluby extraligy,“ uzavírá šéf extraligových sudích.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz